Imker Noël uit Dilbeek let heel goed op welke bijen hij binnenhaalt

Imkers uit Dilbeek mogen geen materialen uitwisselen na vaststelling bijenziekte in Molenbeek

In een straal van drie kilometer rond Sint-Jans-Molenbeek is een schutkring opgesteld voor imkers, nadat er Europees Vuilbroed werd vastgesteld. Dat is een bijenziekte die de larven van de bijen doet verslappen en rotten. Omdat de bacterie vooral verspreid wordt door het uitwisselen van materialen en bijen tussen imkers, werd een perimeter opgesteld waarin dat niet meer mag.

Een schutkring is een perimeter rond een besmettingshaard, in dit geval Europees Vuilbroed, een ziekte die enkel voorkomt bij bijen. Wanneer een imker vermoedt dat zijn bijenvolk besmet is met de ziekte, moet die meteen stalen laten nemen om te laten onderzoeken. Als de stalen positief zijn, wordt er een perimeter opgesteld. Noël De Schrijver is al meer dan 20 jaar imker in Schepdaal. 

Materialen delen

"Voor de imkers in de schutkring is het verboden om kolonies, koninginnen, korven of bijhorende gereedschappen te verkopen, vervoeren, verhuren, lenen, ontlenen of weg te gooien", klinkt het bij Dilbeek.

"Dat komt omdat de ziekte zich vooral verspreidt via het delen van materialen", weet imker Noël. "Ze kan ook doorgegeven worden tijdens een roverij. Een roverij is wanneer vreemde bijen een andere kast binnendringen om daar nectar weg te halen. Verzwakte bijenkasten zijn de eerste die geroofd worden. Met als gevolg dat het Vuilbroed verder verspreid wordt. Voor de mens is de ziekte niet gevaarlijk."

De bijen van Noël

Of veel imkers de maatregel zullen voelen in de perimeter rond Sint-Jans-Molenbeek? "Let op, Brussel is een erg goed gebied voor de bijen. Er zijn veel parken, bloemen en tuintjes. Op het platteland zijn er patatten, maïs en graan. Er zijn dus ook veel imkers", zegt Noël. "Dat zou je misschien niet verwachten, maar het is wel zo." De imkers zullen gewoon een beetje beter moeten opletten, zegt Noël.

De bijen van Noël hebben genoeg nectar in de buurt

Hygiënische bijen

Gelukkig zal de perimeter al na enkele weken worden opgeheven, volgens de imker. Het is een goede zaak dat de ziekte snel werd opgespoord. "Altijd attent blijven is de boodschap. Een goede imker verzorgt zijn beestjes goed en kan zo'n probleem eigenlijk snel oplossen", zegt hij.

Om ziektes te voorkomen let Noël in de eerste plaats heel goed op welke bijen hij selecteert voor zijn kolonie. "Nieuwe bijen kunnen besmet zijn met allerlei ziektes. Door ze in quarantaine te zetten, kan je ziektes voorkomen. Ik selecteer ook welke bijen het meest hygiënisch zijn. Sommige bijen gedragen zich namelijk veel hygiënischer dan anderen. Ook Vuilbroed kunnen ze wegpoetsen. Dat is misschien een goede tip voor andere imkers", besluit Noël.

Meest gelezen