Reddingswerkzaamheden bij het donker in de stad Adana

Liveblog - Ruim 3.600 dodelijke slachtoffers geteld na aardbevingen in Turkije en Syrië, reddingsacties gaan de (koude) nacht in

Het zuidoosten van Turkije is vannacht getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van 7.8 en werd gevoeld tot in Syrië, Cyprus, Israël en Libanon. Het epicentrum lag bij de Turkse stad Gaziantep, waar 2 miljoen mensen wonen. Er zijn al meer dan 3.600 doden en duizenden gewonden geteld. Na de eerste aardschok kwamen er nog verschillende andere bevingen.

OPROEP - Ben je in Turkije, Syrië, Israël, Libanon of Cyprus en heb je de aardbeving gevoeld? Of heb je vrienden of familie in de getroffen gebieden wonen? In de eerste plaats hopen we dat iedereen veilig is. Indien je over jouw ervaringen wil vertellen, contacteer ons dan via oproep@vrtnws.be en laat ook zeker jouw contactgegevens na.

Wat we nu al weten over de aardbeving in Turkije en Syrië

  • De aardbeving vond plaats om 2.17 uur onze tijd en had een kracht van 7.8. Tien minuten later volgde een zware naschok met een kracht van 6.7. Kort voor de middag (onze tijd) volgde een tweede aardbeving met een magnitude van 7.5. Er zijn intussen ook al ettelijke naschokken geteld. Het gaat om de zwaarste aardbeving in de regio sinds 1999.
  • Het hypocentrum, de plaats onder de grond waar de aardbeving plaatsvond, lag op een diepte van 18 kilometer, bij de Turkse stad Gaziantep, waar 2 miljoen mensen wonen. De schade in de regio is enorm. In Turkije zouden bijna 3.000 gebouwen zijn ingestort. Maar de schok werd ook fel gevoeld in het noorden van Syrië. 
  • De voorlopige slachtofferbalans (die in snel tempo oploopt): ruim 3.600 doden, van wie meer dan 1.400 in Syrië en ruim 2.300 in Turkije. In Turkije en Syrië zijn alles samen ook al zowat 14.000 gewonden geteld. 
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nu al ruim 3.600 doden geteld, overlevenden gaan koude nacht tegemoet

In Turkije en Syrië zijn nu al meer dan 3.600 dodelijke slachtoffers geteld na de zware aardbevingen. In Turkije alleen staat de balans nu op zo'n 2.400 dodelijke slachtoffers en bijna 15.000 gewonden. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig om slachtoffers te lokaliseren en onder het puin van de vele duizenden ingestorte woningen vandaan te halen.

Dat wordt een race tegen de tijd, want in het getroffen gebied is het erg koud en de nacht is er gevallen. In Syrië wordt de situatie dan nog eens extra bemoeilijkt door de oorlog die er al ruim 10 jaar heerst.

Volgens Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, is in Syrië de historische site van de stad Aleppo ernstig beschadigd geraakt. Ook de versterkte stad Diyarbakır in Turkije heeft zware schade opgelopen.

FOTO: Vrouw legt bloemen neer bij Turkse ambassade in Kiev

De dodelijke aardbeving in Turkije en Syrië beroert wereldwijd de gemoederen, ook in het door oorlog lijdende Oekraïne. In de hoofdstad Kiev hebben mensen bloemen neergelegd bij de ambassade van Turkije.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Toen het lichter werd, hebben ze gezien dat er ook bij hen in de buurt verschillende gebouwen zijn neergestort"

De broer van Meral Özcan, gemeenteraadslid voor Groen in Beringen, heeft in Gaziantep zijn woning in de nacht verlaten na de eerste aardbeving.

 "Iedereen stond buiten en de schade was nog niet te overzien. Toen het lichter werd, hebben ze gezien dat er ook bij hen in de buurt verschillende gebouwen zijn neergestort", zegt Meral Özcan in "De afspraak".

BEKIJK - "Mijn broer en zijn familie waren volledig in shock", zegt Meral Özcan in "De afspraak":

Videospeler inladen...
Hier schrik ik toch ook van... De grootte van de magnitude en vooral de grootte van dergelijke ramp
Koen Van Noten, seismoloog

"Dit is een inktzware dag voor Turkije"

"De omvang is enorm, het dodental is hoog, duizenden gebouwen zijn ingestort", zegt correspondent Toon Beemsterboer vanuit Istanboel, over de toestand in het zuidoosten van Turkije dat getroffen is door een zware aardbeving.

"Er is ook moeilijk nieuws te krijgen want internet en telefonie haperen. Mensen zijn dus wanhopig op zoek naar snippers nieuws over hun geliefden. Mensen in het getroffen gebied durven ook niet terug naar huis uit vrees voor de naschokken. Het wordt voor hen een lange koude nacht."

BEKIJK - Correspondent Toon Beemsterboer over de aardbeving in Turkije:

Videospeler inladen...

Zeldzaam gesprek tussen Griekse premier en Turkse president

Het zijn op zijn zachtst gezegd niet de beste vrienden: de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Tussen de twee landen zijn er hoog oplopende spanningen door onder meer een dispuut over enkele eilanden.

Maar de twee hebben nu wel een telefonisch contact gehad, naar aanleiding van de zware aardbeving die Turkije getroffen heeft. De Griekse premier heeft zijn "meest oprechte medeleven" betuigd en liet ook weten dat zijn land hulp gaat sturen.

Ondanks hun historische rivaliteit helpen Griekenland en Turkije elkaar wel telkens een ramp hun landen treft.

Erdogan kondigt nationale rouw van 7 dagen aan

De Turkse president Erdogan heeft een nationale rouw van 7 dagen aangekondigd, na de aardbevingen die in Turkije het leven hebben gekost aan ruim 1.650 mensen (volgens de laatste tellingen). Volgens het decreet zullen onder meer de vlaggen halfstok hangen in heel het land.

Eerder werd bekend dat alle scholen in Turkije een week dicht blijven. Alle onderwijsinstellingen worden gebruikt om inwoners van het aardbevingsgebied van onderdak en voedsel te voorzien.

België stuurt medische teams van B-FAST

Ons land gaat medische hulp van het B-FAST-team sturen naar Turkije, dat samen met Syrië getroffen is door een reeks zware aardbevingen. "Dat is op vraag van Turkije zelf, dat is ook een expertise van ons land. Binnen de week zouden de medische teams ter plaatse moeten zijn", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

In Nederland vertrekt vanavond nog een vliegtuig met reddingswerkers naar het rampgebied. Bij ons duurt het dus kennelijk wat langer. "Maar wij zijn al in actie. Op dit moment is het Turkse Rode Kruis, dat door ons mee gefinancierd wordt internationaal, aanwezig op het terrein. Turkije heeft ons medische hulp gevraagd. Die teams moeten samengesteld worden. Wij zullen eind deze week op het terrein aanwezig zijn."

Voorlopig overweegt ons land alleen steun aan Turkije. "Syrië heeft ons land niet om hulp gevraagd, maar er zijn verschillende internationale fondsen in Noord-West-Syrië actief. Het gaat om een zeer ondoordringbare regio met veel conflict dus als daar internationale hulp aankomt, zal dat via de zogeheten cross-border funds zijn."

Bekijk: "We zullen eind deze week op het terrein aanwezig zijn", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit):

Videospeler inladen...

Nog geen beslissing over B-Fastteam

In Nederland vertrekt over twee uur een vliegtuig met hulpverleners naar het rampgebied. Ze doen dat in het kader van Europese hulp. In ons land is de beslissing nog niet genomen of wij hulpverleners sturen. Dat heeft Caroline Gennez (Vooruit), minister van Ontwikkelingssamenwerking, gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Die beslissing wordt op dit moment besproken."

"Als de beslissing genomen is, kan het team binnen de week vertrekken", zei ze nog verder. In het verleden stuurde ons land wel vaker een team van B-Fast ter plaatse na gelijkaardige rampen in het buitenland. Eerder had ook Vlaanderen al 200.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp.

Ooggetuige Gülfer Ulu: "De beving duurde twee minuten, het was zo erg"

Videospeler inladen...

Meest gelezen