Demonstranten protesteren tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Niger.
Foto: AFP

Verenigde Staten trekken zich terug uit Niger, dat net als zijn buurlanden steeds meer richting Moskou kijkt

De Verenigde Staten gaan hun troepen terugtrekken uit Niger. Dat bevestigen Amerikaanse functionarissen. Eerder had de militaire junta die het land regeert als laten weten dat de aanwezigheid van Amerikanen "niet langer te rechtvaardigen" viel.

De junta van Niger - die vorig jaar aan de macht kwam na een staatsgreep - schrapte vorige maand een militair samenwerkingsakkoord met de Verenigde Staten uit 2012. Door dat akkoord konden Amerikanen in het land meehelpen in de strijd tegen het jihadisme. In het West-Afrikaanse land zijn meer dan 1.000 Amerikaanse soldaten.

Voor de militaire junta de macht greep, gold Niger als een van de laatste democratische partners van de Europese Unie en de Amerikanen in de Sahel, waar islamistische terreurgroepen actief zijn. Sinds de staatsgreep hebben de Verenigde Staten het grootste deel van hun samenwerking met Niger stopgezet.

In maart herhaalde de junta-regering nog de boodschap dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land "niet langer te rechtvaardigen" valt. De Amerikanen zijn er nu mee akkoord gegaan om hun troepen terug te trekken. Dat gebeurde in Washington, tijdens een ontmoeting tussen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Kurt Campbell en de Nigerese premier Ali Lamine Zeine. Een Amerikaanse delegatie zal een van de komende dagen naar Niger afreizen om over de details van de terugtrekking te onderhandelen.

Net als Niger keerden ook buurlanden Mali en Burkina Faso - waar ook militaire coups plaatsvonden - zich eerder af van de Verenigde Staten en Europa. De 3 landen schurken steeds dichter tegen Rusland aan.

Volgens de denktank Council on Foreign Relations kan die ommezwaai richting Moskou worden verklaard door de langdurige frustraties over de mislukte westerse interventies in de strijd tegen jihadistische groeperingen en rebellengroepen. Ook het gebrek aan een goede vertegenwoordiging in internationale instellingen zou te lang genegeerd zijn.

(Archiefbeeld, 2021) Franse soldaten komen met een Amerikaans C130-vliegtuig aan in Niger. Ook de relaties met Frankrijk zitten in vrije val: in januari sloot Frankrijk nog zijn ambassade in het land.
Foto: AP

Meest gelezen