PRE

Ons land gaat in "verstrengde lockdown": niet-essentiële winkels en vakantieparken sluiten, nog maar 1 nauw contact

"Er komt een verstrengde lockdown", heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd na het Overlegcomité. Dat betekent dat niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten, dat contactberoepen (denk aan kappers) verboden worden, dat vakantieparken sluiten en dat de herfstvakantie nog iets langer duurt. De regels gelden al voor 6 weken. De Croo noemt de strengere maatregelen "de maatregelen van de laatste kans". Herbekijk alle updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Frank Vandenbroucke: "Lockdown is noodzakelijke noodrem om aantal contacten terug te dringen"

De minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft in een vooraf opgenomen interview met "Het Journaal Laat" de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité verdedigd. "De besmettingen blijven zo snel toenemen en het aantal opnames in ziekenhuizen blijft zo snel stijgen dat we wel aan de noodrem moesten trekken. Het is een noodrem de lockdown. De mensen zullen nog naar voedingswinkels kunnen gaan en bedrijven blijven draaien. Na 15 november gaan we heel voorzichtig de scholen kunnen openen, maar voor de rest is het lockdown. Dat wil zeggen dat de mensen zo weinig mogelijk contacten mogen hebben."

"Elke dag dat je wacht, betekent dat je nog langer op de rem gaat moeten staan. Als je te lang wacht, dan verlies je tijd. Ik heb zelf een heel ongemakkelijk gevoel bij wat we de ziekenhuizen en de mensen die in de ziekenhuizen werken aandoen. We moeten ervoor zorgen dat de toestand niet nog erger wordt. We zijn nu zo ver. Nu moet de noodrem werken."

We doen dit om doden te vermijden. Het gaat er om dat we willen vermijden dat de ziekenhuizen helemaal vollopen

De nieuwe maatregelen gaan zondagnacht in, maar de minister vertrouwt er op dat de burgers de komende twee dagen niet massaal naar de winkel zullen gaan. "De Belgen zijn redelijk slimme mensen. De voedingswinkels en supermarkten blijven open. Andere winkels gaan sluiten, maar het is niet nodig om tien paar schoenen of vijf horloges te gaan kopen. Bovendien kunnen alle winkels blijven werken met afhaling aan de deur via het internet."

De reden waarom de extra maatregelen worden genomen is duidelijk. "We doen dit om doden te vermijden. Het gaat er om dat we willen vermijden dat de ziekenhuizen helemaal vollopen. Het is geen goed idee voor mensen die een contactberoep uitoefenen om extra te openen voor maandag. Het is pijnlijk voor die mensen dat ze moeten sluiten, maar we moeten de contacten verminderen."

De poetsvrouw of de loodgieter mogen nog steeds aan huis komen. "Voor veel mensen is dat een vorm van noodzakelijke hulp. De mensen moeten hun gezond verstand gebruiken. Het wordt niet verboden, maar als je je daar onveilig bij voelt, zeg de afspraak dan af. Die mensen worden doorbetaald."

De doelstelling van de maatregelen is om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. "We kunnen onze huidige 2.000 bedden op intensieve zorg oprekken tot 2.800. Dat zijn we ook aan het doen, maar dat is niet evident want je moet daar ook het personeel voor vrijmaken. Mensen die zich ziek voelen, moeten naar de dokter gaan. Mensen die een ongeval hebben, moeten naar de spoeddienst gaan. Mensen die in het ziekenhuis moeten zijn om een of andere dwingende reden, moeten dat doen. De ziekenhuizen zijn veilig. Ze zijn veiliger dan grootwarenhuizen."

Bekijk het gesprek met minister Frank Vandenbroucke uit "Het Journaal Laat" hier:

Videospeler inladen...

"Er komt een verstrengde lockdown" - Dit heeft het Overlegcomité beslist:

"Ons land bevindt zich in een noodtoestand", klinkt het bij premier Alexander De Croo (Open VLD). "In veel ziekenhuizen is de pijngrens al overschreden. We zien nog altijd geen kentering. Er is maar één antwoord, één keuze, en dat is allemaal achter onze zorgverleners staan. De enige manier daartoe is om maximaal alle fysieke contacten te vermijden. Zo kort als het kan, zo lang als het moet. We moeten de stijging breken. We gaan daarom over tot een verstrengde lockdown. Welke beslissingen heeft het Overlegcomité genomen? 

  • De regel van vier wordt binnen afgeschaft. We mogen dus niet langer vier gasten thuis ontvangen. Wel mag iedereen nog één knuffelcontact hebben, die persoon mag je thuis nog uitnodigen. Singles mogen buiten dat ene nauw contact ook nog iemand anders zien, op afstand weliswaar. Buiten mag je wel nog 4 mensen zien. 
  • Niet-essentiële winkels worden gesloten. Thuislevering en ophaalpunten mogen wel. Er zal later nog bepaald worden wat een essentiële winkel is en wat niet, maar voedingswinkels blijven hoe dan ook open. Garages en fietsenwinkels mogen openblijven voor herstellingen. Na de persconferentie werd ook verduidelijkt dat doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven. Er komt een evaluatie op 1 december. 
  • Niet-medische contactberoepen, denk aan kappers of schoonheidsspecialisten, worden verboden
  • De scholen zullen ook op 12 en 13 november gesloten blijven. De herfstvakantie was al eerder verlengd, maar wordt dus nog net iets langer en zal nu in totaal twee weken duren. De crèches blijven open. 
  • Telewerken wordt verplicht
  • Hotels blijven open, maar de restaurants en bars in hotels sluiten, maaltijden mogen alleen nog op de kamer. 
  • Op begrafenissen mogen nog maar 15 mensen zijn. Recepties na een begrafenis worden verboden.
  • Erediensten worden verboden. Er mogen wel nog vier mensen binnen in de gebedshuizen om te bidden
  • Vakantieparken moeten sluiten. Die maatregel gaat in vanaf 3 november, maar restaurants en zwembaden zijn wel al gesloten. Ook dierenparken moeten sluiten. 
  • De grenzen worden niet gesloten, maar niet-essentiële reizen wordt "streng afgeraden".

Herlees alle maatregelen nog eens hier: 

Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen komt er dus uiteindelijk niet. De avondklok blijft zoals die is, dat betekent van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends in Wallonië en Brussel en van middernacht tot 5 uur 's morgens in Vlaanderen.  

"De verstrengde lockdown heeft maar één doel: ervoor zorgen dat onze gezondheidszorg niet instort. Daarom gelden de regels minstens anderhalve maand en zullen zondag om middernacht ingaan. Dit zijn de maatregelen van de laatste kans, het ligt in uw handen", benadrukt premier De Croo. De Croo belooft wel dat er steunmaatregelen komen.

Dit zijn de maatregelen van de laatste kans

Alexander De Croo - premier
Videospeler inladen...

Artsen mogen reguliere zorg blijven aanbieden

Artsen binnen en buiten het ziekenhuis mogen reguliere zorg blijven aanbieden. Dat meldt de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), die tevreden reageert op de beslissing. Tijdens de eerste coronagolf in maart en april kregen artsen, in het ziekenhuis maar ook daarbuiten, van de overheid de instructie om alle niet-essentiële consultaties, onderzoeken en ingrepen uit te stellen.

De regering heeft bij de bekendmaking van nieuwe strengere maatregelen niet zo drastisch opgetreden, klinkt het bij BVAS. Binnen de ziekenhuizen mogen artsen-specialisten voorlopig reguliere consultaties houden voor zover de zorgorganisatie van COVID-19-patiënten het toelaat. Buiten de ziekenhuizen zijn er op dit ogenblik geen beperkingen voor de huisartsen noch voor de specialisten inzake consultaties, luidt het.

De artsen reageren tevreden. "Het is van levensbelang voor de patiënten dat artsen de deuren van hun praktijk mogen openhouden".

Vakantieparken Center Parcs en Sunparks sluiten maandagmiddag de deuren

Wie een vakantie heeft geboekt in de vakantieparken van Center Parcs en Sunparks kan daar nog tot maandag verblijven. Maandagmiddag sluiten de deuren van de parken, aldus het bedrijf. In de strijd tegen het coronavirus heeft de regering strengere maatregelen opgelegd. Ook vakantieparken en campings zijn getroffen. Die moeten sluiten vanaf dinsdag 3 november.

De verschillende parken van Center Parcs en Sunparks in ons land tellen honderden verblijven. Het gaat om de Center Parcs Erperheide, De Vossemeren, Park De Haan en Les Ardennes en de Sunparks-parken Kempense Meren en Oostduinkerke. Die sluiten maandag om 12:00 uur de deuren, tot en met 13 december.

Wie heeft geboekt tot maandag kan zijn verblijf gewoon voortzetten. De gasten worden gevraagd de parken te verlaten voor maandag om 12:00 uur. Gasten die vanaf maandag zouden aankomen, worden gevraagd thuis te blijven.

Huishoudhulpen snappen niet dat sector openblijft: "Beslissing is schizofreen"

De dienstenchequesector begrijpt de beslissing van het Overlegcomité niet om contacten in de privéwoning te beperken tot één persoon en tegelijkertijd de sector open te houden. "De beslissingen zijn schizofreen en onbegrijpelijk voor de huishoudhulpen", klinkt het bij het ABVV. De socialistische vakbond vraagt dan ook om de sector te sluiten.

Volgens het ABVV valt het openhouden van de sector niet te rijmen met de nieuwe, strenge regels rond contacten. "Men kan bezoeken niet beperken tot één persoon per week en tegelijk de huishoudhulpen laten binnenkomen en buitengaan bij meerdere huishoudens", aldus secretaris Issam Benali. "We kunnen niet toestaan dat werknemers die niet als opdracht hebben om zorg te verlenen aan mensen, zich tijdens een pandemie van huis naar huis verplaatsen."

De dienstenchequesector vertegenwoordigt 140.000 werknemers en meer dan een miljoen gebruikers, waarvan 24 procent ouder is dan 65 jaar. De vakbond wijst dan ook op het gezondheidsrisico. "Voeg daarbij het feit dat vele klanten thuis zijn, vanwege het telewerken of om voor hun kinderen te zorgen, en men ziet dat het beleid niet coherent is."

Daarom vraagt de vakbond om de sector te sluiten en aan de regionale regeringen om de budgetten voor huishoudhulpen te gebruiken en het inkomensverlies te compenseren. "De politici moeten er koste wat het kost voor zorgen dat werknemers die al zwaar getroffen zijn geweest door de eerste coronagolf, niet nog verder wegzakken in de onzekerheid", besluit Benali.

Binnen zes weken alle remmen weer los? "Absoluut niet", zegt viceminister-president Hilde Crevits (CD&V)

Nu het Overlegcomité een nieuwe reeks strenge maatregelen heeft afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus kijken sommigen onder ons reikhalzend uit naar half december, de einddatum van die maatregelen. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) waarschuwt voor misplaatst optimisme. "Perspectief hebben we allemaal nodig, maar ik maak me geen illusies: als ik de toestand in de ziekenhuizen goed bekijk, zal ik binnen zes weken niet degene zijn die zal zeggen: alle remmen los. Absoluut niet! Het zal onmogelijk zijn", zegt ze in "De afspraak op vrijdag".

Tegelijkertijd zegt ze ook dat horeca en middenstand toch wel enig perspectief moeten krijgen, ten minste als ze op een veilige manier kunnen werken.

Bekijk hieronder de uitspraak van Hilde Crevits in "De afspraak op vrijdag": 

Videospeler inladen...

Klinisch psycholoog Elke Van Hoof: "Grijp elke kans om op veilige manier contact te hebben"

Door de lockdown zal ons onwelbevinden opnieuw stijgen, maar de mens is een veerkrachtig wezen dus we kunnen dit aan. Dat zegt klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) in een reactie op de nieuwe beperkingen die werden afgesproken tijdens het Overlegcomité.

Onze sociale contacten worden sterk beperkt. De regel van vier in de binnenruimte vervalt. Er mag vanaf nu slechts één persoon tegelijk worden uitgenodigd, en dat is tegelijk ook het knuffelcontact. Wie alleen woont, krijgt een uitzondering en mag twee personen uitnodigen.

Mensen zullen gefrustreerd zijn, zich onzeker voelen en het gevoel hebben overspoeld te worden. Daar zal ons welbevinden onder lijden, maar dat is perfect normaal. "Goed om weten is dat het doorgaans louter gaat om een indicatie dat we ons aan het aanpassen zijn aan deze uitzonderlijke situatie. Dus eigenlijk zijn die gevoelens iets positief", verklaart Van Hoof.

Biostatisticus Niel Hens: "Bijkomende maatregelen moeten ervoor zorgen dat kentering sneller komt"

"Deze bijkomende maatregelen moeten ervoor zorgen dat er sneller een kentering komt", zegt biostatisticus Niel Hens in "Terzake", die nog een effect verwacht van de eerder genomen maatregelen op 19 oktober. "Het is heel belangrijk dat de ziekenhuisopnames dalen." 

Volgens Hens is het realistische dat er in deze tweede golf 10.000 of meer sterfgevallen zijn. Hij wijst erop dat er intussen een betere behandeling is, maar waarschuwt tevens dat de hoge zorgkwaliteit misschien niet behouden kan blijven. Hij ziet wel een mogelijk lichtpuntje;: de cijfers zouden na de piek nu sneller kunnen dalen tijdens de eerste golf. "Een gedeeltelijke opbouw van immuniteit kan daarvoor zorgen."

Bekijk het gesprek met Niel Hens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen: "Red kleinhandel en koop lokaal"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt dat er nieuwe, uniforme steunmaatregelen over het hele land komen. "Wij ijveren er ook voor dat takeaway massaal wordt doorgetrokken naar niet-essentiële zaken en dat sectoren zo veel als mogelijk werken op afspraak. Wij roepen op om de kleinhandel te redden en lokaal te kopen", zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

Het NSZ heeft begrip voor de strenge maatregelen, maar benadrukt dat de helft van de kleinhandelaars nu weinig tot geen reserves heeft. Ze ijveren daarom voor creatieve oplossingen, bijvoorbeeld om takeaway door te trekken naar niet-essentiële zaken die geen voeding verkopen. Ook stellen ze voor dat sectoren zo veel als mogelijk werken op afspraak als ze dat mogelijk achten. "Dit alles zal hen en hun digitale luik een boost geven in deze moeilijke tijden", zegt Mattheeuws.

Onderwijskoepels tevreden dat grootste deel van leerlingen voltijds naar school mag

De onderwijskoepels zijn tevreden dat het grootste deel van de leerlingen nog voltijds naar school kan komen. Dat zeggen ze in een reactie op de maatregelen die het Overlegcomité heeft genomen. "We moeten nu door de zure appel heen bijten, zodat we hopelijk daarna zo snel mogelijk opnieuw alle leerlingen, cursisten en studenten op school kunnen verwelkomen", verklaart Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

We moeten nu door de zure appel heen bijten

Lieven Boeve - Katholiek Onderwijs

"We hadden strengere maatregelen zien aankomen gezien de problematische evolutie van de cijfers", reageert ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. "Positief in deze verstrengde maatregelen is dat het grootste deel van de leerlingen nog voltijds naar school kan komen en dat we ook voor de leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs nog 50 procent contactonderwijs kunnen aanbieden."

Scholen kunnen dit zelf invullen, rekening houdend met hun eigen lokale context, klinkt het bij het GO!. "Scholen met een groot aanbod aan praktijkvakken kunnen zich op een andere manier organiseren dan scholen met een overwegend aso-aanbod. Zo kunnen we nog altijd elke leerling op school blijven bereiken en de nodige ondersteuning blijven bieden. We moeten daarbij extra aandacht hebben om dit ook voor de kwetsbare jongeren waar te maken." De koepel benadrukt dat hij al veel geleerd heeft tijdens de vorige lockdown en beter invulling kan geven aan afstandsonderwijs.

Boeve wijst er nog op dat scholen er niet alleen voor staan. "Net zoals tijdens de eerste lockdown ondersteunt onze pedagogische begeleiding onze schoolteams bij het aanbieden van afstandsonderwijs en het nauw betrokken houden van elke leerling bij het schoolse gebeuren", besluit hij.

Meest gelezen