Bilan - Nasrin Mohamed Ibraham

Maak kennis met Bilan, de eerste nieuwsredactie in Somalië met enkel vrouwen: "Een game changer"

In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, start de eerste redactie die volledig uit vrouwen bestaat onder de noemer Bilan. De redactie kan volledig onafhankelijk werken. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties financiert het project. 

Zes vrouwelijke journalisten beginnen in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, aan hun eerste werkdag bij "Bilan", de eerste volledig vrouwelijke redactie. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties financiert de redactie, maar ze beslissen zelf welke nieuwsitems ze willen brengen voor televisie, radio en online.  

VN-vertegenwoordiger Jocelyn Mason spreekt van een "doorbraak in het Somalische medialandschap die nieuwe kansen zal bieden voor vrouwelijke journalisten en een licht zal werpen op nieuwe onderwerpen die genegeerd worden, vooral die belangrijk zijn voor vrouwen". Bilan wil zich focussen op deze onderwerpen omdat ze vaak genegeerd worden door de traditionele media. "We willen deze onderwerpen behandelen en de maatschappelijke overtuiging aanvechten dat vrouwen thuis moeten blijven", aldus hoofdredacteur Nasrin Mohamed Ibraham. 

We willen de maatschappelijke overtuiging dat vrouwen thuis moeten blijven, aanvechten

Nasrin Mohamed Ibraham, hoofdredactrice van Bilan

Daarnaast proberen ze ook nieuwe professionele mogelijkheden voor vrouwelijke journalisten te creëren door stages aan te bieden voor de beste studenten die in het laatste jaar van hun opleiding zitten. De VN zullen zelf ook opleidingen voorzien met bekende internationale journalisten zoals Lyse Doucet van BBC en Al Jazeera's Mohammed Adow. 

BEKIJK - Farhiya, Kiin, Nasrin en Shukri leggen uit waarom Bilan van belang is en wat ze willen bereiken binnen de redactie:

Videospeler inladen...

Vrij van intimidatie

De vrouwelijke journalisten kunnen volledig autonoom hun job uitoefenen, in een veilige werkomgeving, zonder te worden lastiggevallen door hun mannelijke collega's. "Leden van de gemeenschap, vooral de mannen, maken het moeilijk voor je", volgens Nasrin. Het is dan ook nog steeds zeer moeilijk voor Somalische vrouwen om gerespecteerd te worden op de werkvloer. 

Ze krijgen niet alleen te maken met intimidatie op straat, maar ook op de redacties hebben ze problemen. Het gaat dan over opleidingen die hen ontzegd worden of genegeerd worden ook al bekleden ze een hogere functie. "Veel van mijn vrouwelijke collega's zijn vertrokken door intimidatie en een gebrek aan kansen", getuigt Farhiya Mohamed Hassan, een van de journalisten. Seksuele intimidatie is in Somalië een hardnekkig probleem.

Bilan - Farhiya Mohamed Hassan

De zes vrouwen zijn heel gemotiveerd om ook controversiële onderwerpen te brengen, ook al moeten ze hier enkele dingen voor opgeven. Journaliste Shukri Mohamed Abdi is er in elk geval klaar voor: "Hoewel ik nog jong ben, ben ik bereid om mijn familie in Baidoa (zo'n 200 kilometer ten noordwesten van Mogadishu) te verlaten en naar Mogadishu te verhuizen om voor Bilan te werken. Ik wil de problemen waarmee vrouwen in mijn regio te kampen hebben aan het licht brengen, vooral op het gebied van politieke vertegenwoordiging." 

Meest gelezen