Balans na rellen bij betoging: 228 mensen opgepakt, 11 gerechtelijk aangehouden, geweld tegen politie veroordeeld

De politie heeft bij de rellen tijdens de coronabetoging in Brussel gisteren 228 mensen opgepakt. 11 zijn gerechtelijk aangehouden. 15 mensen, onder wie 3 agenten, raakten gewond. De politie zelf spreekt van "extreem geweld" dat "totaal onaanvaardbaar" is. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukken dat de geweldplegers vervolgd zullen worden. 

Ongeveer 50.000 mensen - uit binnen- en buitenland - verzamelden gisteren voor een betoging tegen de coronamaatregelen. De betogers waren er om uiteenlopende redenen: sommigen wilden hun afkeer uiten tegenover de coronapas, anderen waren vooral boos over de coronavaccinaties bij de kinderen. 

Rond 14 uur hielden verschillende controversiële sprekers toespraken op een podium in het Jubelpark. Het was het eindpunt van de betoging die begonnen was aan het Noordstation. Een groep van enkele honderden relschoppers bracht aan het Schumanplein - en nadien in het Jubelpark, toen ze daar naartoe waren gedrongen door de politie - vernielingen aan. Verschillende ruiten en straatmeubilair werden kapotgemaakt. 

Agenten kregen dranghekken op zich gegooid en werden zo door de relschoppers teruggedrongen. Bekijk hier de beelden van de rellen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Rond 15 uur riep de politie met drones en vanop het hoofdpodium op om de omgeving te verlaten omdat de betoging was afgelopen. Maar een hardnekkige groep van enkele honderden relschoppers wilde niet van wijken weten en werd het Jubelpark uitgedreven, richting de metrostations Merode en Montgomery. Op hun weg daarnaartoe vernielden ze opnieuw heel wat straatmeubilair en zochten ze ook de confrontatie met de politie op. 

Uiteindelijk werd de groep uit elkaar gedreven. De politie kon in totaal 228 mensen oppakken. De overgrote meerderheid werd administratief aangehouden, omdat ze de orde verstoord zouden hebben. Elf mensen werden gerechtelijk aangehouden, omdat ze ook daadwerkelijk in het bezit waren, of gegooid hadden met projectielen, waaronder brandbare materialen, en omdat ze beschadigingen hadden aangebracht aan de openbare weg. 

"Er waren 50.000 betogers, je zou kunnen zeggen dat enkele honderden relschoppers het verpest hebben voor de anderen", aldus Steven Decraene in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De relschoppers ontsierden dus de betoging, die over het algemeen vredevol verliep. Het merendeel van de 50.000 betogers kwam er om hun onvrede te uiten en naar de speeches te luisteren. Onder de relschoppers zouden onder meer ook linkse groepen, maar ook voetbalhooligans gezeten hebben. 

Waarom kwamen de 50.000 betogers vandaag op straat? En wie waren de verschillende sprekers op de betoging? Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Geweld wordt scherp veroordeeld

De woordvoerster van politie Brussel Hoofdstad Elsene Ilse Van de keere spreekt van extreem geweld tegen de politie. "Al wat kon worden vastgenomen, werd naar de politie gegooid. Dat is totaal buiten proportie en heeft niets te maken met het feit dat je wil komen betogen voor een bepaald doel of thema. Dit is extreem", aldus Van de keere. 

Videospeler inladen...

De politievakbond is boos en teleurgesteld dat er opnieuw geweld gebruikt is tegen de politie. Agenten werden aangevallen en bekogeld met stenen en ijzeren hekken. "We zitten in een enorme polarisering en de politie mag daar echt niet het slachtoffer van worden", zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV. "Het wordt elke dag meer en meer duidelijk dat de politie eenvoudigweg de pispaal is van wat er verkeerd loopt in dit land en dit kan absoluut niet." 

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is boos. Volgens haar zijn de rellen en de manier waarop de politie werd belaagd, "ronduit schandalig". "Ik heb daar geen andere woorden voor. Sommige relschoppers werden al geïdentificeerd en aangehouden. Ik hoop dat ook de andere relschoppers snel geïdentificeerd kunnen worden zodat justitie snel en kordaat kan rechtspreken. Ik dank alle politiemensen die vandaag het beste van zichzelf gegeven hebben. Dankzij hen is erger voorkomen."

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) zullen de geweldplegers vervolgd worden. "Vrijheid van meningsuiting is een fundament van onze samenleving, maar die samenleving zal nooit blind geweld tegen de ordediensten aanvaarden", schrijft de premier op Facebook. 

Meest gelezen