Foto Jae Park - Unsplash

Nederlandse hulporganisaties krijgen golf meldingen grensoverschrijdend gedrag sinds "The voice"-schandaal

Tot drie keer zoveel mensen - vooral vrouwen - chatten of bellen met hulporganisaties in Nederland over hun eigen nare ervaringen. Dat is een direct gevolg van het schandaal bij "The voice of Holland", waarbij grote namen zoals Marco Borsato en Ali B. in opspraak gekomen zijn. Opvallend is dat veel mensen nu pas beseffen dat ze ook slachtoffer (geweest) zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook bedrijven zoeken advies om met de problematiek om te gaan.

De BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma "The Voice of Holland" veroorzaakt een storm van reacties bij allerlei hulporganisaties in Nederland. Die krijgen sinds enkele dagen opvallend meer meldingen, vooral van vrouwen.

Slachtofferhulp Nederland merkt sinds donderdag drie keer zoveel chatters en 80 procent meer bellers. De stichting Together We Rise, die slachtoffers van seksueel geweld ondersteunt, ziet een verdubbeling. Ook het Centrum Seksueel geweld merkt een duidelijk effect van de onthullingen in verband met The Voice, waarbij bekende namen uit de showbizz zoals Marco Borsato en Al B. in opspraak zijn gekomen.

Dacht het een plek gegeven te hebben, maar nu komt het allemaal weer boven

De meldingen gaan zowel over feiten in het verleden als over recente ervaringen. Merel Cabell van Slachtofferhulp Nederland: “Er is een groep die aangeeft: door al die aandacht in de media word ik heel erg geconfronteerd met wat ik zelf heb meegemaakt in het verleden. Misschien dachten ze dat ze het een plek hadden kunnen geven, maar nu komt het weer allemaal boven." 

Ik herken me in de verhalen; wat ik meemaakte is niet oké

Sommige mensen hebben nu pas door wat er echt aan de hand was. "Aan de andere kant is er een groep die zegt: nou, jeetje, als ik deze verhalen zo hoor, dan herken ik me daar heel erg in. Wat ik heb meegemaakt, is eigenlijk ook niet oké. Daardoor realiseren ze zich ook zelf slachtoffer te zijn. Terwijl ze dat vroeger wat bagatelliseerden, het anders frameden door schuld- en schaamtegevoelens, en nu beseffen: dit was niet oké," zegt Merel Cabell aan de NOS, de Nederlandse openbare omroep.

De klachten komen vooral van meisjes en vrouwen en hebben niet enkel betrekking op de media. Ook bedrijven nemen contact op met de gespecialiseerde organisaties om advies te vragen over een veilige werkomgeving.  

De Pauw-effect in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen kwamen na de zaak-Bart De Pauw meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen. Zo kreeg de ombudsvrouw gender vorig jaar meer rapporteringen.

In Vlaanderen kan iedereen met een klacht over grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- of mediasector terecht bij de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.  Ook Tele-Onthaal kreeg meer oproepen.

In Vlaanderen vind je een luisterend oor bij Tele-Onthaal, voor vragen over geweld op de hulplijn 1712,  bij een CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) in je buurt, bij de vertrouwenspersoon in het bedrijf waar je werkt of bij de politie. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be. 

Meest gelezen