ImageGlobe

Graaf Paul Buysse (78) is overleden: bekende zakenman en vertrouweling van koning Filip was "al langer ziek"

Paul Buysse, de Antwerpse invloedrijke zakenman, is overleden. Hij was "al langer ziek". Buysse kreeg in 2014 de titel van graaf van koning Filip, die hem als een vertrouweling zag. De zakenman startte zijn carrière bij Ford en had bestuursfuncties bij tientallen bedrijven.

Graaf Paul Buysse begon in 1966 zijn carrière bij Ford Motor Company. Tien jaar later werd hij algemeen directeur van British Leyland Belgium. In de jaren 1980 werkte hij onder meer voor Tenneco, J.I. Case en BTR. In die periode woonde hij ook een tijdlang in het Verenigd Koninkrijk.

Buysse verliet BTR in 1998 om de nieuwe topman te worden van het Britse industriële concern Vickers. Hij slaagde erin om de verlieslatende groep met succes te herstructureren. Dat gebeurde onder meer met de verkoop van Rolls-Royce. Dat zette kwaad bloed bij de Britten, maar volgens Buysse was de verkoop noodzakelijk omdat Rolls-Royce dieprode cijfers had.

In 2000 keerde hij terug naar België om zijn schouders te zetten onder het staalbedrijf Bekaert als voorzitter van de raad van bestuur. Dat deed hij tot 2014, waarna hij opgevolgd werd door Bert De Graeve.

In 2007 werd hij dan weer voorzitter van de raad van bestuur van vastgoedontwikkelaar Immobel. Hij legde die functie in 2015 neer en werd opgevolgd door Marnix Galle.

Daarnaast bekleedde hij ook een belangrijke functie bij de Nationale Bank, maar ook bij werkgeversorganisatie Voka en VBO.

BEKIJK - Paul Buysse was een fel verdediger van netwerkprojecten zoals Flanders Technology dat in 1988 het licht zag: ("Het journaal" /31/12/23)

Videospeler inladen...

"Paul was een echte ‘captain of industry’, met zijn scherpe inzichten en het vermogen om steeds het bredere plaatje voor ogen te houden, hielp hij het VBO om de juiste focus te behouden. Hij moedigde mij altijd aan om internationale ontwikkelingen goed te analyseren en mee te nemen in de uitwerking van de strategie naar het Belgische ondernemerschap.  We gaan zijn gedrevenheid en passie voor het ondernemen missen. In naam van het VBO wil ik de familie veel sterkte wensen bij het dragen van dit verlies", zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Graaf Paul Buysse en koning Albert II in 2003.

In 2005 introduceerde Buysse de zogenaamde "Code Buysse", een handleiding voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. Met aanbevelingen rond onder meer interne controle en gepaste vergoeding moest die bedrijven helpen om duurzaam te groeien.

"Uniek beest"

"Ik ben een beetje een uniek beest in Vlaanderen. Ik denk dat er weinigen hebben gedaan wat ik heb gedaan - wat ik heb mógen doen", zei de graaf in 2013. Buysse nam het tijdens zijn carrière vaak op voor CEO's die werden aangevallen vanwege hun hoge vergoedingen. "Men moet stoppen met het demoniseren van topmanagers", zei hij in 2007. "Ze worden betaald volgens objectieve criteria, niet volgens nationale, maar volgens internationale maatstaven in hun sector. Denkt u nu echt dat er iets zou veranderen aan de economie als de overheid 25 procent van hun wedde zou afknippen?"

In 2015 werd Buysse voorzitter van de Koninklijke Schenking, een autonome organisatie die de bezittingen en vastgoed die koning Leopold II in 1900 aan de staat schonk, beheert. In 2020 stapte hij op, omdat de instelling het jaar eerder onder vuur lag. In principe moet de organisatie financieel onafhankelijk zijn, maar toch bleek dat een deel gefinancierd werd met belastinggeld.

Graaf Buysse stond niet alleen bekend als een topmanager, maar ook als vertrouweling van koning Filip. Die gaf Buysse in 2014 de adellijke titel van graaf. Daarvoor was hij ook al ridder en baron.

Graaf Paul Buysse en koning Filip in 2018.

Sinds 2016 zetelde Buysse in het crisisteam dat ons land moet voorbereiden op de gevolgen van een mogelijke brexit. De Britse exit uit de Europese Unie mocht volgens de graaf geen aanleiding geven tot paniek in de ondernemerswereld.

"Ze mogen alles zeggen op mijn begrafenis", zei Buysse in 2013. "Behalve: Paul, dat was nen braven."

Volgens Jan Morbee, de burgemeester van Knokke-Heist, waar Buysse onder andere woonde, was hij "al langer ziek".

Buysse trouwde drie keer. Hij laat een echtgenote en vijf kinderen achter.

Meest gelezen