"Taalgrens is stakingsgrens geworden, Vlamingen spuwen daarop"

In 2019 moet de grondwet worden herzien zodat Vlaanderen meer bevoegdheden krijgt. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan de vooravond van 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. "De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel. De taalgrens is de stakingsgrens geworden, en Vlamingen spuwen daarop", zei Bourgeois al eerder deze middag in "VTM Nieuws". Ook zijn julitoespraak bevatte een duidelijk communautaire boodschap.

Deze avond hield Bourgeois zijn jaarlijkse 11 juli-toespraak op de Groeningekouter in Kortrijk. Daarin herhaalde Bourgeois zijn communautaire boodschap waarvan hij deze middag al een voorproefje gaf in het "VTM Nieuws".

De kloof tussen Vlamingen en Walen is er altijd al geweest en is ook nu niet verdwenen, zei de minister-president tijdens de nieuwsuitzending. "We moeten alert zijn en de belangen van de Vlamingen verdedigen." Daarom pleit hij ervoor om in 2019 de grondwet te herzien en opnieuw meer bevoegdheden naar Vlaanderen te halen. De N-VA trekt met die boodschap ook naar de verkiezingen die dat jaar gehouden worden. "We bereiden ons voor op 2019", aldus Bourgeois.

De actualiteit toont volgens hem aan dat, ondanks de communautaire standstill die werd afgesproken, de communautaire tegenstellingen niet verdwenen zijn. "Integendeel, die zijn sterker dan ooit. Ik denk dat de mensen zich heel levendig de brutale stakingen herinneren - de spoorstakingen en de cipiersstakingen. De Vlaamse cipiersbonden zeiden dat ze alles hadden binnengehaald wat ze moesten binnenhalen, maar de Walen bleven doorstaken."

"Dat leidt ertoe dat de taalgrens ook een stakingsgrens is geworden, en de Vlamingen spuwen daarop", aldus Bourgeois. "Ze nemen het niet dat ze niet kunnen gaan werken en dat ze geen vrij verkeer van personen hebben."

Artsenquota en Brexit

Ook andere dossiers tonen volgens Bourgeois de tegenstellingen tussen Vlamingen en Walen aan. Bijvoorbeeld de artsenquota. Hij herhaalt dat er wat hem betreft niet geraakt kan worden aan de 60/40-verdeling.

"De Vlamingen hebben zoals steeds de afspraken nageleefd, we organiseren al jaren toegangsexamens voor onze artsen. Moeilijke examens, waarbij we vermijden dat er veel te veel artsen instromen en waarbij we de kosten voor de gezondheidszorg beperkt houden. De Walen hebben zich daar lekker niet aan gestoord."

Ook de Brexit legt een scheidslijn bloot. Bourgeois: "Ik hoor aan Franstalige kant veel revanchegevoelens, maar de Britten zijn altijd onze bondgenoten geweest. (...) Ik wil dat we naast onderhandelingen over de uitstap ook onderhandelingen voeren over een toekomstig handelscontract". Van een akkoord met de Britten zijn duizenden Vlaamse jobs afhankelijk, aldus Bourgeois.

Rol van de democratie

Naast het communautaire verwees Bourgeois in zijn toespraak deze avond ook naar de rol van onze democratie en rechtsstaat. Die rechtsstaat is volgens hem "kwetsbaarder" dan velen denken. Zo beseffen mensen onvoldoende dat verworven rechten en vrijheden ook weer verloren kunnen gaan. "Daarom moeten we nieuwkomers veel duidelijker uitleggen waar onze open, vrije samenleving voor staat, welke hun rechten maar ook welke hun plichten zijn."

Meest gelezen