Nicolas Maeterlinck

Kater Lee in quarantaine bij viroloog Marc Van Ranst? Collega Steven Van Gucht: "Sympathiek, maar lichtzinnig"

Een onverwachte wending in de saga van Lee, de jonge kater die door een jonge Vlaamse vrouw tegen de regels in naar ons land werd gebracht: viroloog Marc Van Ranst stelt voor om het dier in zijn laboratorium in quarantaine te houden. Maar andere experten vinden dat geen goed idee.

Het verhaal van de jonge kater Lee is intussen bekend. Een Vlaamse studente die tot voor kort in Peru woonde, nam bij haar vertrek naar ons land de asielkat mee. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gebeurde dat niet volgens de afspraken, en bestaat er een kans dat het dier besmet is met de gevaarlijke ziekte rabiës of hondsdolheid. De zaak escaleerde tot op het punt dat de studente met haar kat onderdook en het FAVV via een rechtszaak wil bekomen dat de kat geëuthanaseerd wordt.

Vandaag waren er pleidooien in de zaak rond kater Lee en daar kwam de advocaat van de studente met een opvallende mededeling. Viroloog Marc Van Ranst zou aan de verdediging gemeld hebben dat het dier volgens hem wellicht geen rabiës heeft én dat hij bovendien quarantaine wil aanbieden in zijn eigen laboratorium. 

Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia -een van de tussenkomende partijen in het proces- klampt zich vast aan die sprankel hoop: "Volgens Van Ranst heeft die kat geen rabiës en kan die best aarden in quarantaine. Dus ik begrijp de verbetenheid niet om het dier te euthanaseren.”

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wij willen vooral afraden dat mensen in risicolanden honden en katten meenemen

 

Viroloog Steven Van Gucht in "Nieuwe feiten" op Radio 1

Niet lichtzinnig zijn

Maar anderen zien het voorstel van Van Ranst niet meteen zitten. Dat zei ook viroloog en rabiës-specialist Steven Van Gucht vanmiddag in "Nieuwe feiten" op Radio 1: " Dat is heel sympathiek van Marc, maar we moeten daar niet lichtzinnig mee omgaan. Zo'n quarantaine moet heel professioneel gebeuren, en duurt in dit geval ook lang, ettelijke maanden. Een jong dier zo lang in afzondering houden, dat is niet goed voor het welzijn en de socialisatie van zo’n dier. Dat vraagt ook specifieke infrastructuur, met gespecialiseerd personeel dat gevaccineerd is tegen rabiës."

En die infrastructuur bestaat niet in België. "Het zou trouwens ook heel duur zijn, " zegt Van Gucht. "Als je dat voor deze kat doet, moet je dat in de toekomst ook voor al die andere duizenden katten en honden doen die elk jaar geïmporteerd worden, waarvan een aantal uit echte risicolanden"

Met andere woorden: Lee kan een precedent worden en dan is het hek van de dam, zegt Van Gucht: "Dat is onze grootste zorg. Wij willen vooral afraden dat mensen in risicolanden waar nog rabiës circuleert honden en katten meenemen. We hebben geen test om aan te tonen of zo’n dier rabiës heeft of niet. Dat kan alleen maar als de ziekte al duidelijk is. We hebben die ziekte sinds 2001 uitgeroeid in België en we moeten dat absoluut zo houden."

Ook het FAVV buigt niet voor het nieuwe gegeven in de zaak. “Iedereen biedt vanalles aan, maar niemand geeft keiharde garanties voor de volksgezondheid," zegt advocaat Rik Depla. "Wij kunnen en mogen geen risico’s nemen."

Meest gelezen