Burgemeesters Westhoek verontwaardigd: "Dijken afbreken? Weinig empathie voor mensen die nu met de voeten in het water staan"

Burgemeesters in de Westhoek reageren misnoegd op de adviezen van waterexperts. "In Antwerpen zijn ze niet schuw voor het verhogen van kaaimuren, maar bij ons willen ze de dijken afbreken en het hier laten overstromen", zegt burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V) in "De zevende dag". Ook burgemeester van Diksmuide Lies Laridon (CD&V) haalt uit. "Deze redenering houdt enkel rekening met de natuur, niet met de mensen." 

"De situatie is onder controle, maar nog altijd precair", zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V) van Diksmuide. De Westhoek werd afgelopen dagen geteisterd door hevige regenval, met als resultaat stevige wateroverlast in de regio.

Waterexperts vinden dat de wateroverlast er structureel moet worden aangepakt. "Dijken verhogen en water wegpompen zijn geen duurzame oplossingen op lange termijn", zegt Stijn Temmerman, professor geografie aan de UAntwerpen.

"Wat nu gebeurt in de IJzervallei gaat steeds vaker gebeuren. We moeten echt meer ruimte geven aan water." Daar zijn drastische maatregelen voor nodig, zoals dijken afbreken en onteigeningen. 

"Weinig empathie"

Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V) is niet mild voor de experts. "In Antwerpen zijn ze niet schuw voor het verhogen van de kaaimuren, maar bij ons zeggen experts om de dijken af te breken en het hier te laten overstromen", zegt hij in "De zevende dag". Volgens Dejaegher getuigt dat van weinig empathie voor de mensen die in de miserie zitten.  

Deze redenering houdt enkel rekening met de natuur, maar wij willen dat er rekening wordt gehouden met mensen

Lies Laridon (CD&V), burgemeester van Diksmuide

Ook Laridon reageert scherp. "Deze redenering houdt enkel rekening met de natuur. Wij willen dat er rekening wordt gehouden met mensen. Mensen die daar al generaties wonen en hun brood moeten verdienen." Laridon wil ook denken aan de toekomst, maar het baggeren van de IJzer is volgens haar nu de eerste prioriteit. "First things first. Mensen die met hun voeten in het water staan, willen nu niets horen over onteigeningen", zegt ze. 

Achtergestelde Westhoek

Dejaegher heeft naar eigen zeggen het gevoel dat de Westhoek wordt achtergesteld. "Heel wat West-Vlaamse lokale besturen merken dat de toekenning van geldstromen binnen Vlaanderen niet meer in evenwicht zijn. Er moeten grondige herzieningen gebeuren", zegt hij. Laridon is het daar mee eens. "De oevers van de IJzer zijn even belangrijk als de Scheldekaaien. We willen echt extra middelen."

BEKIJK - Burgemeesters Westhoek verontwaardigd over adviezen van waterexperts

Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jambon reageert

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) begrijpt de kritiek, maar benadrukt dat we door klimaatopwarming voor verschillende uitdagingen staan. "We moeten de problemen aanpakken in drie fasen: korte termijn, middellange termijn en lange termijn", zegt hij.

"We gaan alleen onteigenen als dat strikt noodzakelijk is. Daar ga je niet licht mee om. Maar als mensen elk jaar schrik moeten hebben voor klimaatopwarming, is dat ook geen comfort van leven. We gaan moeten zien wat het beste is voor hen. Op 15 december krijgen we een rapport en dan gaan we daarmee aan de slag."

BEKIJK - Vlaams-minister president Jambon over mogelijke onteigingen

Videospeler inladen...

Meest gelezen