De topman van de Vlaamse onderwijsinspectie Lieven Viaene neemt vandaag afscheid

Topman onderwijsinspectie haalt uit naar minister Weyts: "Rapporten worden niet vrijgegeven, persberichten aangepast"

De onafhankelijkheid van de Vlaamse onderwijsinspectie staat onder druk. Dat zegt topman Lieven Viaene, die vandaag afscheid neemt van zijn functie. Volgens hem werden de laatste jaren rapporten aangepast of zelfs niet gepubliceerd door minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De minister heeft het over "natrappen": "de lat moest hoger, ook voor de inspectie". 

Het is vandaag de laatste werkdag van de inspecteur-generaal van de Vlaamse onderwijsinspectie, Lieven Viaene. Hij neemt afscheid met een dubbel gevoel. "Ik ben erg ontgoocheld over wat ik de laatste jaren van mijn carrière heb zien gebeuren", zegt hij in De Ochtend op Radio 1. Volgens hem staat "de onafhankelijke rol die de inspectie nog kan opnemen" sterk onder druk. 

De inspecteur-generaal is duidelijk: de laatste jaren is de inspectie geremd en dat door het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts. "De inspectie kon niet langer onafhankelijk vertellen wat ze zag. Sommige rapporten die we maakten, werden niet vrijgegeven. De communicatie van andere rapporten werd dan weer overgenomen. Als inspectie mogen we niet langer zélf persberichten opstellen en communiceren."

Waar gaat het over?

De topman geeft enkele voorbeelden waarin volgens hem inmenging is gebeurd:

  • Tijdens de coronaperiode deed de inspectie een onderzoek naar de luchtkwaliteit in de klassen. Dat onderzoek werd al in het najaar van 2020 uitgevoerd en uit de resultaten bleek dat de situatie allesbehalve goed was. Het rapport mocht van het kabinet niet worden gepubliceerd, zo zegt de topman. "Er was op dat moment veel ongerustheid, niemand wilde paniek zaaien. Zo'n publicatie kwam niet goed uit", zegt Viaene. Pas veel later - toen de coronacrisis al voorbij was - werd het rapport in alle stilte beschikbaar gemaakt. 
  • Recent werd er - op vraag van de minister - een onderzoek gevoerd naar de werking van de proeftuinen, een maatregel om het lerarentekort op te vangen. "Uit het onderzoek - dat een tijdelijke conclusie was - bleek dat het niet overal een succesverhaal was", zegt Viaene. Het rapport is in december opgeleverd, maar de minister heeft beslist dat het een intern rapport wordt. 
  • Persberichten werden vroeger autonoom door de inspectie geschreven. "Tijdens deze legislatuur moest alles via het kabinet gaan", zegt de topman. "Persberichten werden helemaal herschreven en kregen plots een heel andere invalshoek. Een invalshoek die het beleid van de minister ondersteunt."
  • Het kabinet van de minister heeft volgens Viaene ook ingegrepen in de manier van onderzoek voeren. "Als een minister zegt dat we op een andere manier onderzoeksdaden moeten uitvoeren, dan mengt hij zich in het onderzoek." Concrete voorbeelden hierover wilde de topman liever niet geven.

"Op die manier is er een gevaar dat enkel gekleurde informatie naar buiten komt", zegt de topman. "Ik zeg niet dat dat op dit moment altijd het geval is, maar de inspectie wordt wel geremd."

"Uiteraard moet de inspectie werken volgens het kader dat de politiek heeft opgesteld. Dat doen we ook. Maar daarna moeten de resultaten van onderzoeken wel objectief worden weergegeven."

De inspectie werkt volgens het kader van de politiek, maar onderzoeken moeten daarna wel objectief worden weergegeven

Inspecteur-generaal van de Vlaamse onderwijsinspectie, Lieven Viaene

Volgens Viaene bestaat er al jaren de afspraak dat de inspectie de minister van Onderwijs op de hoogte brengt van een rapport. "Op die manier kan hij of zij zich voorbereiden op een reactie. Daar heb ik ook geen probleem mee", zegt hij. "Maar het is enkel deze legislatuur dat er ook werd ingegrepen."

Blijft de vraag: waarom trekt de topman pas nu aan de alarmbel? En waarom volgde hij Weyts, als de inspectie toch autonoom werkt? "In mijn carrière van 40 jaar heb ik altijd loyaal samengewerkt, ik zoek consensus in plaats van confrontatie. Maar dit orgaan is te belangrijk. Nu ik afscheid neem, kan ik niet anders dan deze boodschap geven. Het zou erg jammer zijn als de inspectie monddood wordt gemaakt, want ze kan net een hefboom zijn voor de kwaliteit van het onderwijs."

Beluister hier het gesprek met de inspecteur-generaal van de Vlaamse onderwijsinspectie, Lieven Viaene:

Minister Weyts niet eens met kritiek

Minister van Onderwijs Ben Weyts is het niet eens met die kritiek. "Ik heb me de afgelopen jaren kritisch opgesteld over de onderwijsinspectie", zegt hij in De Ochtend. "De lat in het onderwijs lag te laag en dat was ook het geval bij de inspectie. Vroeger vond men dat blijkbaar geen probleem, maar ik heb ingegrepen, omdat de lat hoger moest."

"De inspectie functioneert onder de verantwoordelijkheid van het parlement en de regering", benadrukt Weyts. "Zij moet het regeringsbeleid uitvoeren. Als ik dan hoor dat inspecteurs scholen op de vingers tikken omdat de lat te hoog wordt gelegd, dan grijp ik in. Dat heb ik ook gedaan als de inspectie de goedkeuring gaf aan een school waar de kennis van het Nederlands bij de leerkrachten onvoldoende was."

Alleen: daar gaat het niet over, volgens de inspecteur-generaal. "Een minister mag beslissen om een school geen erkenning te geven, als wij adviseren van wel. Het gaat mij om de beperkte vrijheid in de onderzoeken die we deden."

Als je zelfstandig wil zijn, moet je een winkel of een kapperszaak beginnen

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Volgens Weyts trapt de afscheidnemende topman na, na een negatieve evaluatie. Volgens Viaene zelf ging het om "zijn eerste slechte evaluatie in 40 jaar tijd". "Ik begrijp het ook: ik ben ingegaan tegen de minister en de visie van het kabinet, vanuit de verplichting die ik heb ten opzichte van mijn eigen organisatie. Op deze manier kan het niet verder."

Minister Weyts ziet alleszins geen probleem. "Als inspectie werk je onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister. Als je zelfstandig wil zijn, dan moet je een winkel of een kapperszaak beginnen."

Wat doet de onderwijsinspectie?

De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van de scholen en maakt daar rapporten over. Daarvoor zijn er dagelijks zowat 150 inspecteurs op pad. Daarnaast voert de inspectie ook onderzoeken naar het onderwijsveld in het algemeen. 

Sinds 5 jaar hanteert de onderwijsinspectie een nieuwe aanpak. Geen pure controle meer, maar ook een dialoog met de scholen over hun kwaliteitsbeleid. Ook de leerlingen en de ouders worden bevraagd om een goed beeld te krijgen van de school.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen, in oktober vorig jaar, bleek dat de nieuwe doorlichtingen te weinig bijdragen tot de verbetering van de onderwijskwaliteit. 

Meest gelezen