Thijs Cousaert biedt Oinatz (38) een slaapplaats aan tijdens zijn lange fietstocht
Foto: Peter Malaise

Oinatz (38) uit Baskenland trekt al fietsend van koers naar koers. "Mijn droom komt eindelijk uit"

Dit jaar rijdt Oinatz Mitxelena Munduate (38) een pak bekende koersen en gaat er ook met de fiets naartoe. Oinatz woont en werkt als kok in de Pyreneeën op de grens van Frankrijk met Spanje. Nu neemt hij een sabbatjaar. Zijn doel is om de 5 Monumenten te rijden en tussendoor aan andere koersen deel te nemen. "Ik zal in totaal zo'n 25.000 kilometer afleggen."

Zijn avontuur deelde hij toevallig met Thijs Cousaert (GB), schepen van gemeente Kluisbergen. Vrijdagavond vond Cousaert de man al slapend in een slaapzak voor zijn garage. Normaal overnacht hij in een tent in iemands tuin. “De garage bevindt zich aan een overdekte plaats, daardoor lag hij droog,” zegt Cousaert.

"Hij deelde zijn verhaal, dat zo ontroerend was dat ik besloot hem deze week een slaapplek te bieden." Het is de eerste keer dat hij ergens binnen mag slapen.

Als voorbereiding reed Oinatz zo'n 1800 kilometer. Eind februari vertrok hij naar de Strade Bianche, in Italië. Daarna volgde ook Parijs-Nice, Milaan-Sanremo en Classic Brugge-De Panne. Dinsdag reed hij de Ronde Van Vlaanderen met een tussenstop bij de Muur en de Bosberg. De Oude Kwaremont reed hij drie keer. "Een lastige helling die ik nooit meer wil rijden", zegt Oinatz.

Persoonlijk doel

Zijn doel is om de 5 Monumenten van de wielersport te rijden. "De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix vind ik de mooiste koersen."

Na de Ronde van Vlaanderen volgt de Scheldeprijs, Roubaix, de Brabantse en Waalse Pijl, de Amstel en Luik-Bastenaken-Luik. Tegen dan vinkt hij 4 van de 5 klassiekers af. "Ik ga door tot de laatste klassieker: de Ronde van Lombardije op 12 oktober. Daarna keer ik terug naar huis, met de fiets."

De 5 Monumenten of klassiekers zijn de 5 oudste eendagswedstrijden voor professionele renners. Die bestaan uit: Luik-Bastenaken-Luik (1892), Parijs-Roubaix (1896), de Ronde van Lombardije (1905), Milaan-San Remo (1907) en de Ronde van Vlaanderen (1913). 

Meest gelezen