Schepen Crol hoopt alvast dat de molen van Servaes in de toekomst ook zal openstaan voor een breder publiek.
Foto: if

Restauratie eeuwenoude molen van Servaes in Boortmeerbeek eindelijk in zicht

In Boortmeerbeek lijkt er eindelijk schot te komen in de restauratie van de eeuwenoude molen van Servaes. De gemeente gaat samenwerken met erfgoedvereniging ERF om de molen op te knappen en tegelijk ook een nieuwe bestemming te geven. 

Een molen met een geschiedenis: dat is wel het minste wat je over de molen Servaes kan zeggen. Zo zouden er al sporen terug te vinden zijn uit de 15e eeuw, en in 1775 werd de molen herbouwd. Het jaartal '1775' dat boven de deur staat, is daar nog een stille getuige van. 

"Maar de molen heeft ook een unieke eigenaarsgeschiedenis", vertelt Dirk Bollen, coördinator bij ERF. "In het begin van de 18e eeuw is Rombout Servaes in de molen beginnen te werken als molenaarsleerling. Hij werd verliefd op de dochter van de toenmalige eigenaar en is er ook mee getrouwd. Dat was het begin van wat we een heuse molenaarsdynastie kunnen noemen, want de molen is  altijd in handen gebleven van de familie Servaes. Pas enkele jaren geleden werd de gemeente eigenaar."

De site leest zich ook als een mooi overzicht van de geschiedenis, vertelt Bollen. "Eerst was het een watermolen, daarna werd het industriëler en werd er met een stoommachine gewerkt, en die hele evolutie kan je op de site nog reconstrueren. 

De molen staat al lang leeg en raakte onder meer door vochtinsijpeling in verval.
Foto: if

Wat brengt de toekomst?

Maar intussen is de molen al lang niet meer in gebruik, en raakte hij in verval. In 1991 werd de molen beschermd als monument en dorpsgezicht, maar verschillende pogingen om de molen te restaureren, draaiden op niets uit. Een samenwerking met erfgoedvereniging ERF moet daar nu verandering in brengen. "Er is veel vochtinsijpeling, er zal dus eerst en vooral veel werk nodig zijn om het gebouw te consolideren en de stabiliteit te verzekeren", zegt Bollen. "Pas daarna gaan we samen met de gemeente kijken naar de toekomst van de molen."

Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet, maar dat het een publiek karakter zal krijgen, lijkt toch al vast te staan. Zowel schepen van Materieel en Immaterieel Erfgoed Hans Crol (N-VA) als ERF zelf zijn daar vragende partij voor. "In onze visie moet erfgoed teruggeschonken worden aan de gemeenschap, en zullen we dus zoeken naar een gemeenschapsfunctie", aldus nog Bollen.  

Maar tussen droom en daad...

Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren: er komt eerst een studie die alle facetten in kaart zal brengen, en ook het bredere publiek zal worden bevraagd. "De molen ligt in het dorpcentrum van Boortmeerbeek, het is belangrijk dat ook de buurtbewoners hun zegje kunnen doen", aldus nog Bollen. 

Wellicht zal pas de volgende bestuursploeg, na de verkiezingen in oktober, definitief beslissen over de restauratie. "Maar we hebben goede hoop dat het volgende gemeentebestuur het belang van de molen zal inzien", zegt Bollen nog. "Eens we van het bestuur groen licht krijgen, wordt de hele restauratiemachinerie in gang gezet en zal het zeker nog enkele jaren duren voor de molen in zijn oude glorie is hersteld."

Meest gelezen