Minister Vandenbroucke laat volgende week de gezondheidsexperts van de Risk Management Group overleggen.

Ook Frankrijk, VK en Spanje voeren verplichte coronatesten in voor Chinese reizigers, minister Vandenbroucke: "België blijft waakzaam"

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje hebben zich aangesloten bij het lijstje van landen waar Chinese reizigers niet meer welkom zijn zonder negatieve coronatest. Ze doen dat naar aanleiding van de stijgende coronacijfers in het Aziatische land. In België is een coronatest voor Chinese toeristen niet verplicht, "maar we blijven wel waakzaam", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deze morgen op Radio 1. Maandag buigt de Risk Management Group zich over de situatie.

China heeft onlangs zijn uiterst strikte zerocovidbeleid met strenge lockdowns en massale testen laten varen. Dat heeft tot een enorme besmettingsgolf geleid. In veel Chinese ziekenhuizen is er een tekort aan medicatie en personeel, crematoria zijn dag en nacht open. Toch heropent China na bijna drie jaar isolement zijn grenzen. Vanaf 8 januari heft de overheid de reisbeperkingen naar het buitenland op, waardoor Chinese toeristen nu weer de wereld rond kunnen reizen.

Heel wat landen reageren ongerust. De Verenigde Staten, Japan, Italië en India en voerden eerder deze week al een verplichte coronatest in voor wie uit China komt en vandaag deden ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Israël en Zuid-Korea dat. 

De landen nemen die beslissing voorlopig op eigen houtje, gisteren vond wel Europees overleg plaats over een gezamenlijke aanpak, maar daar werd besloten om voorlopig geen verdere actie te ondernemen. Ondertussen spoorde de Europese Commissie haar lidstaten wel aan "om de testprocedures voor corona en de manier waarop mutaties worden opgespoord te herbekijken en eventueel op te schroeven". 

BEKIJK - Reizigers uit China komen aan op de luchthaven van Rome en worden uitvoerig gescreend:

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke: "Maatregelen worden best op Europees niveau genomen"

Echte reisbeperkingen zijn volgens Europa nog niet aan de orde: Europeanen zijn over het algemeen goed beschermd tegen de omikronvariant van het coronavirus, de variant die nu in China rondgaat, door vaccinatie en eerdere besmettingen. De gezondheidszorg kan de druk voorlopig aan en er zijn momenteel geen aanwijzingen voor nieuwe coronavarianten in China. 

Een standpunt dat gedeeld wordt door België: "De situatie in China betekent voor ons geen bijzonder nieuw epidemiologisch risico", zei minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben hier niet plots met een nieuw risico te maken. Het zou helemaal anders zijn als het een andere virusvariant zou zijn waar wij hier niet tegen gewapend zijn."

Nieuwe varianten zijn altijd mogelijk, maar het wordt door wetenschappers op dit moment weinig waarschijnlijk geacht. "Ik denk aan wat biostatisticus Tom Wenseleers en viroloog Steven Van Gucht daarover zeggen. In China woedt een bestaande variant waar daar weinig weerstand tegen is, onder meer door weinig vaccinatie, en vaccins van mindere kwaliteit. Hier speelt dat niet. Het is niet zo waarschijnlijk dat we plots een variant gaan krijgen die gevaarlijker is."

Als er maatregelen zouden moeten volgen, worden die het best op Europees niveau genomen, vindt Vandenbroucke. "Mensen komen niet alleen aan per vliegtuig en ze komen ook uit andere landen dan China. In België komen meer Fransen, Nederlanders en Duitsers aan dan Chinezen."

BELUISTER - "Wat in China gebeurt, dat is een drama", Frank Vandenbroucke

"Realistisch om te onderzoeken of we screening moeten versterken"

Toch wil Vandenbroucke beducht zijn. "Een virus kan altijd muteren, dus ik wil wel voorzichtigheid aan de dag leggen en voorbereid zijn. Daarom heb ik gevraagd aan de gezondheidsexperts van de Risk Management Group om maandag bijeen te komen en te onderzoeken of het realistisch en nuttig is om de opvolging op varianten te versterken."

Daar zou volgens de minister eventueel kunnen uit komen dat reizigers die ziek zijn, koorts hebben, symptomen vertonen als ze aankomen, zo snel mogelijk getest worden, en dat het genoom onderzocht wordt. "Dat is een voorbeeld. Maar de vraag is of dat realistisch, nuttig, nodig is", benadrukt Vandenbroucke meermaals.

"Hoe gaan wij ons hier gedragen?"

De belangrijkste vraag is eigenlijk hoe 11 miljoen Belgen zich de komende dagen en weken gedragen, zegt Vandenbroucke. "Er gaat veel griep rond, veel rsv, veel covid, en het is een feestperiode. Hoe gaan wij ons gedragen om te vermijden dat griep, rsv en covid nog meer rondgaan. En dan kan ik alleen maar de basismaatregelen in herinnering brengen. Handen wassen, ventileren, ga niet naar een feestje als je je ziek voelt, draag een mondmasker."

"Ben je 50-plusser en ben je nog niet gevaccineerd tegen griep, laat dat alsnog doen, het is het laatste moment. Bovendien, ben je 50-plusser en heb je je boosterprik nog niet gehad, ga naar de apotheek of huisarts. Die maatregelen, dat is de belangrijkste boodschap."

Meest gelezen