De nieuwe wetgeving die gouverneur Brian Kemp (rechts) ondertekende, zou het makkelijker maken om stemgerechtigden van de kieslijsten te schrappen.
Foto: AP

Gouverneur van Georgia Brian Kemp ondertekent wetgeving om stemgerechtigden makkelijker van kieslijsten te schrappen

In de Amerikaanse staat Georgia heeft de gouverneur Brian Kemp een nieuwe wet ondertekend om het stemrecht van geregistreerde kiezers makkelijker aan te vechten en kiesgerechtigden sneller van de stemlijsten te halen. Volgens critici zal de wet meer ongegronde aanvallen tegen mensen mét geldig stemrecht veroorzaken. Amerika-correspondent Björn Soenens beschrijft de wet als een poging tot 'voter suppression', "waar Georgia heel wat voorbeelden van kent".

De gouverneur van de staat Georgia Brian Kemp heeft een nieuwe wet ondertekend die de kieswetten van de strijdstaat verandert. Met zijn beslissing maakt de gouverneur het makkelijker om het stemrecht van inwoners in twijfel te trekken. Wie gelooft dat iemand in zijn eigen kiesdistrict eigenlijk niet zou mogen gaan stemmen, kan dat sneller aanvechten.

De wet definieert de mogelijke redenen om een stemgerechtigde uit de kieslijsten te schrappen. Daarbij gaat het over een overlijden, belastingsaangiften die aantonen dat het officiële adres in een andere staat ligt of vermoedens dat het officieel opgegeven adres geen residentiële woning is. Volgens de wet is het ook mogelijk, maar niet verplicht om de National Change of Address-lijst te controleren om bewijs te vergaren. Dat is een online dataset die toont wie een adreswijziging heeft aangevraagd.

(Archiefbeeld, 2022) De gouverneur voor de staat Georgia Brian Kemp tijdens zijn verkiezingscampagne.
Foto: AP

De eisen voor kiesgerechtigdheid lijken evident, toch wijzen critici erop dat sommige redenen om iemands stemrecht aan te klagen, twijfelachtig gedefinieerd zijn. Het kan namelijk zijn dat iemand een officieel adres opgeeft waar geen residentiële woning staat. Denk aan mensen die boven hun winkel wonen, of op het terrein van hun fabriek. Die mensen zouden dan geviseerd worden als plegers van verkiezingsfraude.

Tegenstanders geven ook aan dat de nieuwe wetgeving de weg vrij maakt voor meer ongegronde aanvallen tegen het stemrecht van inwoners, ook diegenen die wel degelijk het recht hebben om te gaan stemmen. Daarnaast vrezen ze dat verkiezingsfunctionarissen overweldigd zouden geraken, wat tot fouten zou kunnen leiden.

(Beeld ter illustratie) Een stembureau waar mensen vervroegd hun stem kunnen uitbrengen in Marietta, Georgia.
Foto: AP

'Voter suppression'

Volgens Amerika-correspondent Björn Soenens is de nieuwe wet in Georgia geen uitzondering. "We rekenen die wet tot de 'voter integrity'-maatregelen, wetgeving om de integriteit van de verkiezingen te vrijwaren", legt Soenens uit. "Na de verkiezingen van 2020 was er een lawine van dat soort wetten, om de indruk te wekken dat er fraude was gepleegd."

"De wetten moeten het zogezegd makkelijker maken om te gaan stemmen, maar in veel gevallen wordt het net moeilijker. Georgia heeft een traditie van 'voter suppression'-incidenten (pogingen om mensen te verhinderen om te gaan stemmen, nvdr.)." In 2018 kwam aan het licht dat gouverneur Kemp meer dan 50.000 aanvragen om te gaan stemmen had uitgesteld. Een groot deel van die aanvragen kwam van zwarte Amerikanen, een bevolkingsgroep die traditioneel meer Democratisch stemt.

"Ook deze wet brengt heel wat extra hordes met zich mee. Voor daklozen bijvoorbeeld. Die geven meestal het adres op waar ze verblijven, maar moeten nu het adres registreren waar ze zullen gaan stemmen. Die mensen hebben het al moeilijk, hebben meestal hun papieren niet op zak en zullen dus sneller opgeven."

"Soms is het zeer redelijk om extra maatregelen te nemen, maar in veel gevallen gaat het over bureaucratische hindernissen die mensen ontmoedigen om hun stem uit te brengen. De politici hopen zoveel mogelijk tegenstanders thuis te houden en alleen de grootste aanhangers naar het stembureau te krijgen."

"See you in court, mister Governor"

Verschillende groepen - onder meer ACLU of Georgia (American Civil Liberties Union) - hebben al aangegeven dat ze de wet juridisch zullen aanvechten, want door de goedkeuring is het nu ook mogelijk om tot 45 dagen voor de verkiezingen mensen van de kieslijsten te schrappen. Dat gaat in tegen de nationale regels, die stellen dat de deadline om stemlijsten te wijzigen op 90 dagen voor de verkiezingen ligt.

"We zetten ons in om de kiezers in Georgia te beschermen en we kunnen niet wachten om de gouverneur in de rechtbank te zien, zei Andrea Young, directeur van ACLU.

Verkiezingsfraude in Georgia

Meteen nadat hij de presidentsverkiezingen van 2020 had verloren, riep Trump dat de verkiezingen "gestolen waren". In die logica zette Trump de kiesautoriteiten in de staat Georgia onder druk om voldoende stemmen "te vinden". "Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden", zei hij toen aan de verantwoordelijke Republikeinse staatssecretaris in Georgia, Brad Raffensperger, in een gelekt telefoongesprek.

Trump is nu ook effectief aangeklaagd voor onder meer verkiezingsfraude en afpersing. De speciale jury in Fulton County klaagt ook 18 medestanders aan, onder wie advocaat Rudolph Giuliani en stafchef Mark Meadows. Drie onder hen hebben ondertussen al schuld bekend.

Toch blijft Trump volhouden dat zijn overwinning gestolen is. Trump beweerde onder meer dat 5.000 overleden mensen een stem hadden uitgebracht in Georgia en dat sommige inwoners meermaals hebben gestemd. Uit onderzoek bleek uiteindelijk dat 4 mensen in naam van hun overleden familielid een stem hadden uitgebracht. Er waren wel enkele stemmen in Georgia dubbel geteld in het stembureau, maar in dat geval waren er geen criminele bedoelingen vastgesteld. De dubbel getelde stemmen waren ook onvoldoende om de uitslag in Trumps voordeel te draaien.

In Republikeinse kringen doen allerlei complottheorieën de ronde over verkiezingsfraude door de Democraten. "Biden zou migranten massaal het land binnenlaten, zodat ze allemaal op hem kunnen stemmen tijdens de verkiezingen", legt Soenens uit. "Dat is helemaal niet correct. Mensen zonder papieren kunnen niet stemmen in de Verenigde Staten, ze hebben daar niet de juiste documenten voor."

"Er zijn natuurlijk wel voorbeelden van mensen die fraude plegen, maar dat aantal is verwaarloosbaar. Dat blijkt ook uit de vele onderzoekscommissies en rechtszaken. Het zijn loze beschuldigingen."

Meest gelezen