PS-voorzitter Paul Magnette blijft geloven in regering: "Wij zullen Vivaldi nooit doen vallen"

PS-voorzitter Paul Magnette blijft ten volle achter de Vivaldi-regering staan en wil de hele rit uitdoen, tot de verkiezingen in 2024. Volgens Magnette wordt er bij de Franstalige socialisten dus in geen geval nagedacht over vervroegde verkiezingen. Nochtans klinkt de kritiek op de regering bij sommige regeringspartners steeds luider. "Dit is de coalitie die ik van bij het begin wilde", zei Magnette vanavond in "Terzake".

Meer koopkracht voor de middenklasse, dat is waar de PS de komende maanden voor wil strijden. Voorzitter Paul Magnette stelde vandaag een pakket voor met 13 maatregelen om dat mogelijk te maken: van een goedkoper energietarief voor de middenklasse tot meer loon. 

De PS probeert daarmee ook de regering wat uit het slop halen. Na de slechte peilingen voor onder meer coalitiepartners CD&V, Open VLD en Groen aan Vlaamse zijde is duidelijk geworden dat Vivaldi met een probleem zit. En een nieuwe doorstart goed kan gebruiken. Meer en meer wordt in de wandelgangen gefluisterd over vervroegde verkiezingen.

Niet als het aan de PS ligt, zei Paul Magnette vanavond in "Terzake" op Canvas. "Ik heb geen enkele kritiek op premier De Croo (Open VLD). We zullen de regering nooit doen vallen." 

Slechte peilingen zijn normaal, we zitten in het midden van een koopkrachtcrisis

"Ik heb meer dan 1 jaar gewerkt om deze regering op poten te zetten. Ik wilde vanaf dag 1 een Vivaldi-regering en ben een grote voorstander van Vivaldi. Er zijn natuurlijk veel dingen gebeurd die niemand verwacht had, zoals de oorlog in Oekraïne en de energieprijzen die zo hard gestegen zijn. "

Herbekijk het interview met Paul Magnette (PS) uit "Terzake", met toelichting van politiek journalist Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

Volgens Magnette is het normaal dat de regeringspartijen het op dit moment niet goed doen in de peilingen. "We zitten te midden van een crisis op verschillende vlakken. Het is nog veel te vroeg om nu al conclusies te trekken. Nu moeten we tonen dat we goede beslissingen nemen en goede en sterke antwoorden hebben. Ik ben ervan overtuigd dat mensen in 2024 zullen inzien dat we moeilijke crisissen overwonnen hebben en dat hun vertrouwen alleen maar zal groeien."

Een veelgehoorde kritiek op de regering, ook van binnen de regering zelf, is dat de werkgelegenheidsgraad nog altijd te laag is (PS levert de minister van Werk en Economie, Pierre-Yves Dermagne, in de federale regering, red.). Zo is bijna 40 procent van de actieve bevolking in Brussel niet aan het werk. De regering wil nochtans een werkgelegenheidsgraad van 80 procent in ons land.

"Dat is de doelstelling tegen 2030", zegt Magnette. "We hebben al een sterke verhoging van de werkgelegenheidsgraad gehad de voorbije twee jaar, dus we gaan in de goede richting", zegt Magnette. 

"Eén van de manieren om dat te doen is de laagste lonen te verhogen. Er zijn mensen die vandaag moeten betalen om te gaan werken, omdat ze hun wagen absoluut nodig hebben om naar het werk te rijden. Als we die mensen willen aanmoedigen om te werken, moeten we ze beter betalen. Druk zetten en sancties opleggen, werkt volgens ons niet."

Meest gelezen