Radio 2

Schildpad van Jan Fabre blijft staan in Nieuwpoort ondanks veroordeling van de kunstenaar

Ondanks de veroordeling  van kunstenaar Jan Fabre voor onder meer aanranding ziet het stadsbestuur in Nieuwpoort geen reden om de schildpad weg te halen uit het stadsbeeld. Ook duiding bij het kunstwerk rond de persoon van de kunstenaar acht burgemeester Geert Vanden Broucke (CV&V) niet nodig. Hij distantiëert zich wel van de persoon Jan Fabre.

Kunstenaar Jan Fabre is schuldig bevonden aan geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en aanranding van de eerbaarheid en werd veroordeeld voor klachten van 5 vrouwen. Hij krijgt 18 maanden celstraf met uitstel en is voor 5 jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Een aantal andere feiten blijken verjaard. 

Een van zijn bekendste kunstwerken, Utopia of de "schildpad" van Jan Fabre in de volksmond, is een echte eye-catcher in Nieuwpoort-Bad. Het stadsbestuur ziet geen reden om hieraan iets te veranderen. “Ik zie twee entiteiten”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Enerzijds heb je het fantastische kunstwerk en anderzijds de persoon van Jan Fabre. Het zou jammer zijn mochten we dit kunstwerk moeten verbannen. Het is verbonden met Nieuwpoort en werd al duizenden keren gefotografeerd. Iedereen kent het.”

Een andere reden om het kunstwerk te houden is omdat het met belastinggeld betaald werd en dus een stuk eigendom is van alle Nieuwpoortenaars. En de slachtoffers dan? “Ik distantieer me volledig van wat Jan Fabre heeft gedaan, maar door dit beeld weg te halen, helpen we de slachtoffers niet. Waar eindigt dit trouwens? Dan moeten we veel beelden uit de openbare ruimte verwijderen. Want veel kunstenaars hebben buiten de lijntjes gekleurd.”

Ook extra duiding over de kunstenaar bij het beeld zetten, is blijkbaar geen optie. “Dat kan altijd op een andere manier worden geïnterpreteerd. We gaan het daar dus bij laten”, besluit Vanden Broucke.  

Ook standbeeld in Brugge blijft

Ook het standbeeld "De man die vuur geeft" van Jan Fabre in de tuin van het Guido Gezelle-huis in Brugge zal blijven staan. "Als stad zullen we wel samen met het museum SMAK en de Genderkamer van de Vlaamse overheid gespreksmomenten organiseren in Gent of in Brugge", vertelt schepen van Cultuur, Nico Blontrock (CD&V). 

"Daar willen we de kans bieden aan mensen binnen de cultuur- en kunstsector om in debat te gaan over de gebeurtenissen en wat er nu met de kunstwerken moet gebeuren. Op basis daarvan zullen wij een manifest opstellen, dat de Brugse musea zullen ondertekenen. Voorlopig zullen we ook geen extra uitleg of informatie plaatsen bij  het standbeeld."  

Stad Brugge

Meest gelezen