© Instant Street View

Melle en Merelbeke op weg naar fusie: "Naam nog niet bekend, maar het wordt niet Mellebeke"

De gemeenten Melle en Merelbeke hebben de principiële beslissing om te fuseren tijdens een bijzondere gemeenteraad goedgekeurd. Later volgt nog een tweede gemeenteraad die de beslissing definitief moet maken. De fusie gaat in op 1 januari 2025. De nieuwe fusiegemeente zal 37.000 inwoners tellen.

Beide gemeenten hebben het principe van een fusie goedgekeurd. Je zou kunnen zeggen dat ze nu verloofd zijn. Het ja-woord volgt op een tweede gemeenteraad in december. De fusie gaat dan in op 1 januari 2025. "De uitdagingen voor lokale besturen worden steeds groter. Samen hebben we meer mensen, meer middelen en meer mogelijkheden", zo klinkt het in een persbericht.

Nu komt er een periode van overleggen, voorbereidingen en informeren. Ten laatste op 31 december moeten Melle en Merelbeke hun definitieve besluit doorgeven aan de Vlaamse Regering.

Voordelen

Beide gemeenten zien nieuwe kansen in een fusie: "Zo kunnen we onze expertise delen en de beste praktijken op elkaar afstemmen. Vervolgens kunnen we goedkoper, toegankelijker en professioneler werken." Ze hopen wel het 'kleine' gevoel te behouden: "Zo zijn veel inwoners nog bij naam gekend, dat willen we zo houden."

Het voordeel van de fusie voor Melle en Merelbeke is de schuldovername van ruim 18 miljoen. Een belastingverlaging zou daarvan het gevolg kunnen zijn. De inwoners van de beide gemeenten bleken ook positief te staan tegenover de fusie.

En de naam?

Een naam voor de fusiegemeente is nog niet bekend. "De persoon die de domeinnaam Mellebeke heeft geregistreerd, moeten we helaas teleurstellen. Dat zal het niet worden. We gaan op zoek naar een naam die de identiteit van beide gemeentes weerspiegelt." Hoe de zoektocht naar een nieuwe naam zal verlopen, weten de besturen nog niet. 

Meest gelezen