EU-parlementslid Bart Staes stemde voor uitkering na 1 dag werken: "Maar maatregel zal eruit gebonjourd worden"

Het Europees Parlement heeft een pakket goedgekeurd waardoor Europeanen een uitkering kunnen krijgen in een EU-land als ze er slechts één dag hebben gewerkt. Bart Staes van Groen is het enige Vlaamse Europarlementslid dat voor stemde. Zelf noemt hij het ook een "slechte maatregel die nergens te verdedigen valt" en uiteindelijk toch niet goedgekeurd zal worden. In het Radio 1-programma "De ochtend" legde Staes uit waarom hij toch vóór stemde.

“Europees Parlement stemt voor uitkering voor buitenlanders na één dag werken.” Die krantenkop deed de afgelopen dagen heel wat stof opwaaien. N-VA en Open VLD stemden tegen, in het Europees Parlement. CD&V en SP.A onthielden zich bij de stemming. Het enige Vlaamse Europarlementslid dat voor stemde, is Bart Staes van Groen, maar dat was een strategische stem om een breder pakket van sociale maatregelen goedgekeurd te krijgen, legt Staes uit.

“Ik ben er zeker van dat de maatregel waardoor buitenlanders na één dag werken een werkloosheidsvergoeding kunnen krijgen uit dat pakket gebonjourd zal worden. Daar sta ik persoonlijk borg voor”, verzekert Staes. Het Europarlementslid begrijpt dat de maatregel voor de burger heel gek lijkt. Sterker nog: Staes noemt het zelf ook een ronduit slechte maatregel, die slechts deel uitmaakt van brede onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de raad van ministers van de 27 EU-lidstaten. De maatregel zal die onderhandelingen nooit overleven, verzekert Staes.

“In het finale akkoord zal de maatregel worden weggestemd.” In dat akkoord zal iemand één à drie maanden gewerkt moeten hebben in een EU-land voor hij er als Europeaan een uitkering zal kunnen krijgen, voorspelt Staes.

Strategische stem

Waarom heeft hij dan voor de maatregel gestemd? Omdat er in het brede pakket, waar de maatregel deel van uitmaakt, volgens Staes heel wat goede zaken zitten, bijvoorbeeld een betere uitwisseling van gegevens tussen EU-landen om sociale fraude te bestrijden.

Dat pakket zou volgens Staes nooit goedgekeurd geraken als iedereen ertegen zou hebben gestemd. “Ik wist dat er een emotionele campagne aan de gang was - in Vlaanderen geïnitieerd door EU-Europarlementslid Helga Stevens - tegen de maatregel over die ene dag.”

Als iedereen zich onthoudt en er heel veel tegenstemmen zijn, kan je de onderhandelingen niet beginnen.

Europarlementslid Bart Staes (Groen)

“Als iedereen (zoals CD&V en SP.A, red.) zich onthoudt en er heel veel tegenstemmen zijn, kan je de onderhandelingen niet beginnen”, moet de hele zaak opnieuw door de Europese mallemolen en “kan je de onderhandelingen niet starten voor februari of maart. Maar we hebben verkiezingen in april, terwijl die onderhandelingen minstens drie of vier maanden tijd nodig hebben.”

Samengevat: Staes heeft voor gestemd omdat hij niet wilde riskeren dat de goedkeuring van het pakket zou stranden, terwijl hij er gerust op is dat de scherpe kantjes er wel zullen worden afgevijld en de omstreden maatregel wel zal sneuvelen. “Dit is nu eenmaal de Europese besluitvorming.”

Beluister het gesprek met Bart Staes uit "De ochtend" op Radio 1:

85 procent goed

Dat laatste probeerde CD&V-Europarlementslid Ivo Belet gisteravond ook uit te leggen in “De afspraak” op Canvas. Belet onthield zich bij de stemming, vanuit een standpunt dat te vergelijken is met dat van Staes. “We hebben niet tegen gestemd omdat er voor 85 procent hele goede maatregelen in zitten.”

Net als Staes belooft Belet dat de ene maatregel, waardoor iemand na één dag werken recht zou hebben op een uitkering, uit het pakket zal worden gehaald. De stemming in het Europees Parlement werd volgens Belet in de pers verkeerdelijk voorgesteld als een definitieve beslissing. “Dit is geen beslissing, die volgt pas na 3 à 4 maanden onderhandelen. Ik geef u op een briefje dat deze maatregel uit het pakket zal gaan”, verzekert ook Belet.

Ik geef u op een briefje dat deze maatregel uit het pakket zal gaan.

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V)

Te kort door de bocht

Belet en Staes betreuren dus beiden de berichtgeving van de afgelopen dagen over de stemming in het Europees Parlement, omdat die volgens hen te kort door de bocht ging en te weinig heeft uitgelegd dat de stemming maar een begin is van een lang proces van onderhandelingen.

Ivo Belet verwees daarom naar het artikel van EU-verslaggever Rob Heirbaut op vrtnws.be. “Lees dat allemaal, daar staat het heel netjes uitgelegd hoe dat proces werkt.”

Klik hier als u het aangehaalde stuk wil lezen.

 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen