Ruim 200 diersoorten gebruiken ecoduct "De Warande"

Meer dan 200 diersoorten gebruiken het ecoduct De Warande, met 10 lentes het oudste van de ondertussen zes ecoducten in Vlaanderen. Dat laat het Agentschap voor Natuur en Bos weten.

Het ecoduct De Warande verbindt in Bierbeek, het westelijk deel van het Meerdaalwoud (Meerdaalbos), met het oostelijk deel (Mollendaalbos), doormidden gesneden door de N25. De veilige oversteekplaats voor dieren is het enige ecoduct in België waar ook ruiters over mogen. "De geur van paarden overheerst immers", zegt regiobeheerder Bart Meuleman (Agentschap voor Natuur en Bos). "Meer nog, voor reeën is dat zelfs een geruststelling dat andere herkauwers van het ecoduct gebruikmaken."

De afgelopen tien jaar werden meer dan 200 verschillende diersoorten gezien op het ecoduct. "Dassen, steenmarters, eekhoorns, reeën, everzwijnen, bunzings en vossen zijn de meest bekende soorten. Maar ook 7 soorten vleermuizen, 51 loopkeversoorten waaronder de in Vlaanderen bedreigde lederloopkever en honderd spinnensoorten waarvan 17 rodelijstsoorten." Op het ecoduct zijn ondertussen ook heel wat planten te zien, zoals longkruid, kleine pimpernel, brem, bosanemoon, kleine maagdenpalm en tientallen andere bosplantensoorten.

Het ecoduct in het Meerdaalwoud is het oudste van (ondertussen) zes ecoducten in Vlaanderen. Na de Warande (Bierbeek) werden de ecoducten Kikbeek (Opgrimbie), De Munt (Loenhout), Kempengrens (Postel), Peerdsbos (Brasschaat/Schoten) en Nationaal Park Hoge Kempen gebouwd.

Door de jaren heen werden in Vlaanderen ook heel wat amfibieëntunnels, maar onder meer ook boom- en bermbruggen en ecoduikers gebouwd. Een oplijsting van maatregelen tegen ontsnippering van het landschap staat op de nieuwe website www.wegenennatuur.be.

Meest gelezen