Photo News 2019

Hoe lang kan een wielrenner in topvorm blijven? Coach Paul Van Den Bosch: "Dit corona-wielerseizoen is één groot experiment"

Vandaag vindt in Imola het WK tijdrijden plaats bij de heren. Wout Van Aert behoort tot de favorieten. Begin augustus won hij Milaan-San Remo, hij gooide hoge ogen in de Tour en mikt straks op succes in de kasseiklassiekers. Kan je zo lang in topvorm blijven? Radio 2 Antwerpen vroeg het aan topcoach Paul Van Den Bosch.

"We beleven dit jaar een zeer abnormaal wielerseizoen", zegt coach Paul Van Den Bosch in "Start Je Dag". "Normaal nemen renners veel meer rust tussen de wedstrijden om te recupereren.  Dat geldt voor Wout Van Aert maar ook voor de andere renners in het peloton. Nu hebben ze de luxe niet om te pieken. Voor de meesten is dit seizoen een experiment en zullen ze zien waar ze stranden."

Door de coronacrisis herstartte het wielerjaar pas in augustus. Ook toen was Van Aert al top met winst in de Strade Bianche en Milaan- San Remo.  "In een normaal jaar zou niemand zoveel wedstrijden na elkaar rijden. De Tour was nog maar net gedaan of het BK stond klaar en nu spreken we over het WK. Volgende week starten dan weer de Waalse klassiekers en daarna begint het Vlaamse werk. Misschien zien we op een bepaald moment jongens op de voorgrond komen die de Tour niet gereden hebben", speculeert Van Den Bosch. Denk daarbij aan renners zoals Matthieu van der Poel.

Van Aert zit in de winnaarsflow, die krijg je gewoon niet kapot

Paul Van Den Bosch

Terug naar de tijd van Merckx

Het atypische coronawielerjaar doet in zekere zin denken aan de tijd van Merckx. "Ook toen reden renners lange periodes na elkaar. Eerst de voorjaarsklassiekers, dan twee grote rondes, Merckx viel tussendoor het werelduurrecord aan en dan reden ze de zesdaagses in de winter. Toen waren er ruim 120 koersdagen per jaar. Vandaag wil de UCI renenrs daartegen beschermen met een maximum van ruim 80 koersdagen", nuanceert Van Den Bosch.

Winnaarsflow Van Aert

Los van de fysieke inspanningen speelt ook het mentale een grote rol, zegt coach Van Den Bosch. "Wie kan het aan in zijn hoofd om dag na dag, week na week topprestaties te leveren? Dat is een heel belangrijke factor. We weten veel maar er is nog meer onvoorspelbaar. Van Aert doet bijvoorbeeld al vanaf augustus mee voor de prijzen. Sindsdien zit hij in een winnaarsflow. We weten in de sport dat je iemand op dat moment eigenlijk niet kapot kan krijgen."

Campenaerts op eenzame hoogte

Ook Victor Campenaerts hoopt vandaag op een knalprestatie op het WK tijdrijden. "Hij blijft een uitzondering op alle regels", zegt Van Den Bosch. "Victor piekt wel nog steeds naar bepaalde wedstrijden. Hij wordt daarin begeleid door dé specialist rond hoogtestages Ruud Van Thienen. Terwijl normale toppers op stage gaan rond de 2.200 meter creëert Victor in zijn hoogtekamer de omstandigheden van 4.000 meter en meer. Hij is echt een levend proefkonijn die de limieten van de wetenschap opzoekt."

Meest gelezen