Videospeler inladen...

BEKIJK - Koning Willem-Alexander grapt tijdens staatsbanket: "Een opera, dat vonden we in Brussel toch net iets te risky"

Een strijkorkest en gƩƩn opera: daarvoor nodigt koning Willem-Alexander van Nederland ons koningspaar uit tijdens zijn staatsbezoek aan ons land, zo zei hij tijdens het staatsbanket. Een opera in Brussel vindt hij "te risky", in een knipoog naar "De stomme van Portici" die in 1830 de onafhankelijkheid van Belgiƫ inluidde.

Toespraken en staatsbanketten, ze gaan hand in hand. Dat was gisteravond niet anders in het kasteel van Laken waar koning Filip en koningin Mathilde zo'n banket organiseerden voor koning Willem-Alexander en koningin MƔxima van Nederland die op staatsbezoek zijn in Belgiƫ.

Willem-Alexander had het in zijn toespraak over de nauwe banden tussen Belgiƫ en Nederland en de rijke geschiedenis die de twee landen delen. Op het einde maakte hij een opvallend grapje waarmee hij precies naar dat gemeenschappelijke verleden knipoogde.

"Over cultuur gesproken: morgen heb ik voor u hier in Brussel een concert van Amsterdam Sinfonietta gepland", zei Willem-Alexander. "Een strijkorkest... Want ja, een opera, dat vonden we in Brussel toch net iets te risky..."

BEKIJK - Het bewuste fragment uit de toespraak van Willem-Alexander:

Videospeler inladen...

Het grapje kon rekenen op gelach in de zaal, ook bij de gekroonde hoofden. Willem-Alexander verwees ermee naar "De stomme van Portici", de opera van Daniel Auber die in 1830 de revolutie in de Zuidelijke Nederlanden aanwakkerde en zo mee tot de onafhankelijkheid van Belgiƫ leidde.

"Amour sacrƩ de la patrie"

Op 25 augustus van dat jaar vond een voorstelling van "De stomme van Portici" plaats in de Muntschouwburg in Brussel. Dat gebeurde om de verjaardag van koning Willem I te vieren, op dat moment het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden waartoe ook onze streken behoorden.

Alles ging goed, tot tenor Jean-FranƧois Lafeuillade "Amour sacrƩ de la patrie" inzette. Dat duet bulkt van vaderlandsliefde met een tekst helemaal in de stijl van de romantiek die op dat moment hoogtij vierde:

Amour sacrƩ de la patrie (heilige liefde voor het vaderland),
rends-nous lā€™audace et la fiertĆ© (geef ons de moed en de trots).
A mon pays je dois la vie (aan mijn land dank ik mijn leven),
Il me devra sa libertƩ (het zal aan mij zijn vrijheid te danken hebben).

Het muziekstuk zette de hele zaal in vuur en vlam en gaf zo mee het startschot voor rellen tegen het gezag van Willem I in Brussel en even later voor de revolutie die tot de onafhankelijkheid van BelgiĆ« zou leiden.Ā 

Uiteraard waren die revolutie en onafhankelijkheid het gevolg van meer dan een lied vol vaderlandsliefde alleen. Tussen zuid en noord liepen al langer verschillende breuklijnen. Zo wantrouwden de katholieken de protestanten, vonden de liberalen Willem I te autoritair en hekelden de Franstaligen zijn beleid ten voordele van het Nederlands.

Bekijk hieronder enkele foto's van het staatsbanket:

Amsterdam Sinfonietta

Het strijkorkest waarover Willem-Alexander het had, heet Amsterdam Sinfonietta en treedt vanavond op in Flagey. "Het is gebruikelijk dat het staatshoofd dat op bezoek is, de gastheer en gastvrouw een retourprestatie aanbiedt op de tweede avond van een staatsbezoek", zegt onze royaltyjournalist Pascale Mertens.

"Zo'n staatsbezoek gaat altijd voor een stuk over het tonen van je eigen land. Daarom neemt Willem-Alexander een stukje van zijn eigen cultuur mee naar Belgiƫ. Met het concert wil hij zijn dankbaarheid tonen aan ons koningspaar."

Ook wanneer koning Filip en koningin Mathilde zelf op staatsbezoek in het buitenland zijn, reizen muzikanten uit Belgiƫ mee. "Toen ze in 2016 op bezoek waren in Nederland, was Ozark Henry mee. Het koningspaar maakt graag een combinatie van artiesten uit Belgiƫ en uit het gastland. Toen ze in Canada waren, koppelden ze Jacques Brel-imitator Filip Jordens aan een lokale zangeres."

Meest gelezen