Foto Berten Meersschaert

Fruitteler uit Sint-Gillis-Waas moet peren vroeger oogsten door hitte: "De productie is 40 procent lager"

Fruitteler Berten Meersschaert uit Sint-Gillis-Waas moet zijn peren vroeger oogsten door de aanhoudende warmte. "We zitten qua timing zelfs bijna 14 dagen vroeger dan normaal. De bloei was vroeger door een warm voorjaar en daardoor zijn de vruchten sneller rijp."

Fruitteler Berten Meersschaert uit Sint-Gillis-Waas is gespecialiseerd in vooral Conference-peren en teelt ook appelen. Hij moet dit jaar, door de aanhoudende warmte, het fruit vroeger oogsten: "In een normaal jaar is dat begin september. Nu is dat dus eerder half augustus of iets later. Door de warme omstandigheden beginnen de vruchten al vrij snel suikers te ontwikkelen. En als dat gebeurd is, dan moeten die peren geoogst worden."

Droogtestress

En de toestand is zichtbaar te zien in de fruitgaard: "De bomen laten hun blad hangen", vertelt de fruitteler, "en ze laten ze zelfs vallen om zichzelf te beschermen tegen uitdroging en verdamping." Dat heet dan "droogtestress", legt de man uit: "Zo probeert de boom zichzelf te redden. Het gevolg is dat het fruit dat eraan hangt, ook sneller rijpt. De weken nu, net voor de pluk, zijn ook zeer belangrijk voor de grootte van de vruchten. Die worden nu niet groter."

De boom probeert zich te beschermen tegen uitdroging en verdamping door de bladeren te laten vallen
Fruitteler Berten Meersschaert

Om precies te weten wanneer de peren geplukt moeten worden, wordt de boerderij begeleid door het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT). Die kan na analyses zeggen wanneer het fruit het beste geplukt wordt, en dat is dit jaar dus vroeger dan normaal.

Vroegere bloei, vroegere pluk

Vroeger moeten oogsten, betekent ook vroeger hulp nodig hebben om de pluk van het fruit te doen. Maar daar was de fruitteler al een beetje op voorzien: "Het voorjaar was ook al vrij warm, de maand maart was al bijna zomers terwijl dat nog een wintermaand is. Daardoor was de bloei vroeger, en is alles dus vervroegd. We zagen het dus al aankomen." Het plukteam zal beginnen oogsten vanaf 20 augustus, zegt Meersschaert.

De bomen krijgen regenwater dat tijdens de wintermaanden in een groot bassin werd verzameld, maar dat is op: "Een aantal weken geleden stond het bassin al droog. Het is zo extreem droog dat we dat water al hebben opgebruikt. We moesten een manier vinden om terug aan water te geraken", legt Meersschaert uit. "We hebben water laten aanbrengen uit bevaarbare waterlopen. Dat is een vrij dure operatie, want alles moest vervoerd worden. Maar voorlopig is er dus nog genoeg water."

De perenbomen van Berten Meersschaert

40 procent minder oogst dan normaal

Doordat de vruchten toch kleiner zijn dan normaal, zou het kunnen dat de oogst dat ook zal zijn: "De productie zal lager zijn, denk ik. En vorig jaar hadden we vorstschade waardoor de productie maar 60 procent is van wat het normaal gezien is. Nu met de droogte zal dat waarschijnlijk hetzelfde zijn."

Meest gelezen