British Museum in Londen voert geheime gesprekken over teruggave "Elgin Marbles" aan Griekenland

Het British Museum in Londen voert in het geheim gesprekken met Griekenland over een teruggave van de zogenoemde "Elgin marbles", sculpturen die deel uitmaakten van de Akropolis in Athene. "De gesprekken zitten in een vergevorderd stadium", meldt de krant Ta Nea. De Griekse regering nuanceert.

Al meer dan een jaar zijn discrete gesprekken aan de gang tussen het British Musem, bij monde van zijn voorzitter en voormalig minister George Osborne, en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. Die gesprekken zouden de voorbije weken in een stroomversnelling zijn gekomen, schreef de Griekse krant Ta Nea een paar dagen geleden.

De krant citeert een bron die zegt dat de gesprekken "in een vergevorderd stadium zitten". Volgens de bron is een overeenkomst bijna rond. "Het akkoord is 90 procent rond, maar over een cruciale 10 procent zijn ze er nog niet uit", klinkt het in de krant. "Het zal moeilijk worden, maar het is niet onmogelijk". Premier Kyriakos zelf, die volgend jaar herverkozen wil worden, had het vorige week ook al over een "momentum" in de gesprekken. 

Griekenland probeert al bijna 40 jaar om de zogenoemde "Elgin Marbles" terug te krijgen. De marmeren sculpturen sierden ruim 2.000 jaar lang het Parthenon, de grote tempel van de Akropolis in Athene. 

Tot ze in het begin van de 19e eeuw naar Londen werden meegenomen door lord Elgin, een Britse diplomaat bij het Ottomaanse Rijk. Elgin zei dat hij daarvoor de toestemming had gekregen van de Ottomaanse heersers, die toen Griekenland bezetten. Hij nam in totaal ongeveer een derde van de sculpturen mee. 

Griekenland heeft de zaak altijd gezien als een geval van roofkunst. Ook sommige Britten delen die mening. Er waren tijdgenoten van lord Elgin die hem beschuldigden van vandalisme of plundering. Een van hen was niemand minder dan de dichter lord Byron. 

Toen lord Elgin in Londen geldzorgen kreeg, verkocht hij de marmeren sculpturen aan de Britse staat, die ze tentoonstelde in het British Museum, waar ze nu nog altijd te bewonderen zijn. Sinds in 2009 het nieuwe Akropolismuseum in Athene de deuren opende, ijvert Griekenland meer dan ooit voor de teruggave van de "Elgin Marbles".

Een regeringswoordvoerder drukte zich intussen dan weer een stuk voorzichtiger uit. "We zijn nog ver van aankondigingen of een definitieve deal", nuanceerde hij. 

AP 2018

Enige beweging lijkt toch in de zaak te zitten, want het British Museum kwam weliswaar met de mededeling "dat het zijn collectie niet zal ontmantelen, omdat die een uniek verhaal vertelt van onze gedeelde mensheid". Het zegt wel te streven naar een "Parthenon-partnerschap" met Griekenland. "We zoeken naar nieuwe, positieve partnerschappen op lange termijn met landen en gemeenschappen. Daarbij hoort vanzelfsprekend Griekenland."

Een mogelijke overeenkomst zou kunnen zijn dat de "Elgin Marbles" - misschien eerst tijdelijk - worden herenigd met de andere Parthenonfriezen in het Akropolismuseum. Andere antieke kunstschatten die Griekenland nog nooit hebben verlaten, zouden dan kunnen worden uitgeleend aan en tentoongesteld in het British Museum. 

AP 2018

Meest gelezen