Eurosceptische partij haalt meer dan 10% bij Duitse deelstaatverkiezingen

In Duitsland heeft de nieuwe, tegen de euro gerichte partij Alternative für Deutschland (AfD) gisteren bij de deelstaatverkiezingen meer dan 10 procent van de stemmen behaald. "We hebben een plaats veroverd in de Duitse politiek en niemand kan ons nog wegduwen", klinkt het bij AfD. De traditionele partijen menen dat AfD nog te nieuw en onstabiel is voor een regeringscoalitie.

In Thüringen, dat 2,15 miljoen inwoners telt, haalde het AfD 10,6 procent. De partij van bondskanselier Angela Merkel, de CDU, werd er de overwinnaar met 33,5 procent van de stemmen. In Brandenburg, met een bevolking van 2,45 miljoen, was de overwinning weggelegd voor de sociaaldemocraten van SPD, met 31,9 procent van de stemmen. AfD boekte er 12,2 procent. Bij de deelstaatverkiezingen in Saksen vorige maand tekende de anti-Europese partij ook al een score van 10 procent op.

Vooral bedreiging voor Merkel

De eurosceptische partij werd vorig jaar opgericht, maar slaagde er toen niet in om tijdens de federale verkiezingen een zetel vast te krijgen. In mei haalde de partij wel 7 procent van de Duitse stemmen bij de Europese parlementsverkiezingen. De partij is vooral een bedreiging voor Angela Merkel, zo haalde ze heel wat voormalige leden van Merkels partij, de CDU, binnen.

"Nog te nieuw en onstabiel voor regeringscoalitie"

De nieuwe partij werd geboren uit protest tegen de door Duitsland gedomineerde reddingsoperatie van de euro. Daarnaast pleit AfD ook voor een strenger immigratiebeleid. Volgens analisten hebben zowel traditioneel linkse kiezers als kiezers uit het rechtse kamp oren naar het discours van de politieke nieuweling. De partij zelf klopt zich op de borst dat ze kwesties ter sprake bracht waarover de traditionele partijen zwijgen. Die traditionele partijen stellen dan weer dat AfD nog te nieuw en te onstabiel is om al betrokken te worden bij een regeringscoalitie.

Meest gelezen