foto vzw Broeinest

Gentse groepssessies rond mentaal welzijn hebben al 200 studenten geholpen: "Toch blijft taboe groot"

Sinds begin dit jaar hebben al meer dan 200 Gentse jongvolwassenen een groepssessie gevolgd over mentaal welzijn. De sessies worden georganiseerd door vzw Broeinest.  De organisatie voelt dat er toch nog wat schroom is, zo komt niet elke inschreven persoon ook echt opdagen. "Zeker rond eenzaamheid hangt nog een groot taboe", zegt Sofie Maertens van Broeinest.

Sinds januari kunnen jongvolwassenen die in Gent werken of studeren en nood hebben aan mentale steun, terecht bij vzw Broeinest. Het initiatief van Sofie Maertens wil de drempel verlagen om hulp te zoeken. "Studenten hebben vaak de centen niet om een psycholoog te betalen of willen het er niet aan uitgeven. Ik heb gekozen om een groepssessie betaalbaar te houden: 11,5 euro voor ruim 2 uur." Maertens hoopt zo mensen over de streep te trekken die nog geen beroep doen op klassieke hulpverlening. 

Steun van stad, unief en hogescholen

Sinds corona is er politieke aandacht voor het mentale welzijn bij jongvolwassenen. Her en der staan wachtlijsten vol. Om er toch voor te zorgen dat mensen niet te lang moeten wachten, besliste de stad Gent ervoor te zorgen dat 120 groepssessies van Broeinest aan een verlaagd tarief kunnen doorgaan. Eerder kostte een sessie nog 18,5 euro. "De wachtlijsten bij psychologen zijn lang. Broeinest werkt preventief en biedt studenten, door de groepswerking, ook steun aan elkaar", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). 

"Enkele hogescholen en de universiteit springen soms bij, dan kan het helemaal gratis", gaat Maertens verder. Ze besliste om het lage tarief door te trekken naar alle jongeren onder de 26. De hogescholen en universiteit verwijzen actief door naar Broeinest als er jongvolwassenen aankloppen die aangeven dat ze mentale steun kunnen gebruiken. 

De inschrijvingen lopen als een trein, maar niet iedereen komt opdagen. Zeker als het over eenzaamheid gaat, is er nog veel schroom

Sofie Maertens, vzw Broeinest

Broeinest organiseert groepssessies rond verschillende thema’s en brengt lotgenoten samen. "Een groep bestaat maximaal uit 8 mensen en het is de bedoeling om een veilige ruimte te creëren waarin iedereen vrijuit kan spreken zonder te oordelen. De aanpak werkt, maar toch zijn er sommige thema’s die nog in de taboesfeer zitten", vertelt Maertens. Workshops rond eenzaamheid kampen het ergst met afzeggers. "De schroom om daarover te praten, zeker in groep, is nog erg groot. Dat is heel jammer."

"Na de eerste drempel komt er zoveel moois"

De deelnemers aan de sessies zijn positief. "Het is een grote drempel om je kwetsbaar op te stellen en hier in groep te komen vertellen wat je voelt. Maar het lucht enorm op om dit te delen en mensen te ontmoeten die soortgelijke ideeën en gevoelens hebben. Ik besef nu dat ik helemaal niet alleen ben. Mensen zijn niet altijd zo kritisch als je zelf zou denken", getuigt een jongeman die een groepssessie rond eenzaamheid bijwoonde. 

Een andere deelneemster breekt een lans voor het concept en hoopt dat het meer bekendheid zal krijgen. "Ik heb via een vriendin gehoord dat dit bestaat en ben erg blij dat ik gekomen ben. Veel studenten zien niet meteen waar ze terecht kunnen, dit zou actief aanbevolen moeten worden", zegt ze. "Het is maar een deel van de oplossing maar het kan veel jongvolwassenen een stuk vooruit helpen." Een andere deelneemster komt al vaker naar sessies: "Eens je de drempel over bent, komt er zoveel moois."

Studenten die  meer willen weten of zich willen inschrijven voor een sessie kunnnen terecht op de website van Broeinest. Jongvolwassenen die nog andere hulpvragen hebben vinden nog meer info op de website van Content in Gent of op de site van Moodspace. 

Meest gelezen