BEKIJK - Charlotte Adigéry en Bolis Pupul treden op in Britse muziekshow van Jools Holland: "Droom die uitkomt"

Charlotte Adigéry en Bolis Pupul hebben zaterdagavond opgetreden in het BBC-programma "Later with Jools Holland". Na Zap Mama en Melanie Di Biasio is het nog maar de derde keer dat een Belgische act zijn opwachting maakt in de legendarische Britse muziekshow. Ze brachten er hun single "Ceci n'est pas un cliché" en mochten ook even praten met Holland. "Dit zal een grote impact hebben op hun carrière", zegt muziekjournalist Sasha Van der Speeten. "Je kan hen niet meer negeren, ze zijn gelanceerd."

BEKIJK - Het optreden van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul in "Later with Jools Holland":

Jools Holland verklapte dat het Jamie Cullum was die het Belgische duo had aangeraden. "Hij zei ons hoe fantastisch jullie muziek is en dat is ook zo." Volgens Holland was het de eerste keer dat er artiesten uit Gent in de show optraden. Charlotte Adigéry en Bolis Pupul hadden hun plaat mee voor de presentator, met op de hoes een handgetekende cartoon. "Ben ik dat?", vroeg Holland. "Jij kunt het zijn, maar ook iemand anders", antwoordde Pupul. 

Het eerste album van het duo, "Topical dancer", werd heel goed onthaald in de internationale muziekpers. Ze maakten het album samen met Stephen en David Dewaele, bekend van Soulwax en 2manydjs. "In hun studio in Gent kunnen we altijd terecht. Het is een soort clubhuis, een muzikale familie. Dat is een fantastische plek om naartoe te gaan", zei Adigéry. 

Voor Adigéry was optreden bij Jools Holland een droom die uitkomt. "Ik ben al jaren geobsedeerd door je show", zei ze. "En het was mijn wens om hier te mogen spelen." Ooit maakte ze een nummer over de show. Dat nummer is ze al lang vergeten, maar ze gelooft er wel in dat je dingen die je wilt bereiken, luidop moet uitspreken. "Ik schreef de song, zodat dit ooit zou gebeuren."

Wie zijn Charlotte Adigéry en Bolis Pupul?
Charlotte Adigéry (31) is een Belgische artiest met roots in Martinique en Guadeloupe. Ze timmert al lang aan haar muzikale weg. In 2014 begon ze als achtergrondzangeres bij de groep Arsenal en rapper Baloji. Ze werkte mee aan de soundtrack van de film "Belgica" van Felix Van Groeningen uit 2016. Die werd samengesteld door dj's en producers Stephen en David Dewaele. Zij namen Adigéry onder hun hoede, en dat was een grote katalysator voor haar carrière.

Bolis Pupul (36) is het pseudoniem van Boris Zeebroek, zoon van kunstenaar Kamagurka. Hij was muzikant bij onder meer Hong Kong Dong, de synth-elektronische band die het in 2008 tot in de finale van Humo's Rock Rally schopte. Ook hij was betrokken bij de soundtrack van "Belgica". Stephen en David Dewaele brachten Adigéry en Zeebroek vervolgens met elkaar in contact, het begin van een vruchtbare muzikale samenwerking. Eerder dit jaar brachten ze hun debuut uit, "Topical dancer", dat zowel bij ons als in het buitenland veel airplay krijgt.

"Optreden bij Jools Holland? Ze zijn gelanceerd"

"Optreden bij Jools Holland zal een grote impact op hun carrière hebben", zegt Sasha Van der Speeten, muziekjournalist bij De Morgen en Bruzz. "Dat programma is een instituut in heel het westelijke muzikale halfrond. Het is de natte droom van elke manager of label om zijn artiest daar te krijgen. De plaatsen zijn zeer beperkt, dus hebben veel prestige. En bovendien staat Jools Holland bekend om goede smaak: wie amper culturele impact heeft, komt er niet in."

Dat Charlotte Adigéry en Bolis Pupul het nu tot bij Jools Holland geschopt hebben, "betekent dat zij nu als heel relevante artiesten worden gezien die ook internationaal een gevoelige snaar raken. Je kan hen niet meer negeren, ze zijn gelanceerd."

Een optreden bij Jools Holland is een stevig opstapje om een internationale carrière uit te bouwen, zegt Van der Speeten.

Tournee met Grace Jones?

Het succes van Adigéry en Pupul komt niet uit het niets. "De voorbije jaren hebben ze alvast in de alternatieve sector internationaal een en ander in gang gezet", zegt Van der Speeten. "Overal ter wereld zijn ze bekend bij opiniemakers en trendspotters die iets te zeggen hebben. Het gerenommeerde Pitchfork bijvoorbeeld is heel lovend over hun debuut. Ze worden veel gedraaid op BBC 6, de alternatieve radiozender van BBC. Een plaats op de playlist is beperkt én gegeerd en krijg je niet zomaar."

En het duo wordt ook bewierookt door grote namen in de muziekwereld. "Jamie Cullum en ook Iggy Pop steken hun bewondering niet onder stoelen of banken. In de wandelgangen doen zelfs geruchten de ronde dat Grace Jones, toch niet de minste, erover zou denken om hen mee te vragen als voorprogramma op haar Amerikaanse tournee. Het zijn nog altijd geruchten, maar het zou me niks verbazen."

Bolis Pupul
KAMER 808

Humor, ironie en zelfspot

Wat maakt dat de muziek van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul zo aanslaat? "Het zit hem in een combinatie van elementen. Je kan niet voorbij aan de invloed van David en Stephen Dewaele, die deuren hebben geopend, maar los daarvan zijn er heel wat andere zaken", zegt Van der Speeten.

Een intelligente, grappige manier om schrijnende thema's te brengen, dat is uniek. Het is een surrealisme dat heel Belgisch aanvoelt.

Muziekjournalist Sasha Van der Speeten over Charlotte Adigéry en Bolis Pupul

"Ze brengen muziek die mensen in Amerika en Engeland nog nooit gehoord hebben", haalt Van der Speeten aan. "Ze kaarten thema's aan waar mensen vandaag mee bezig zijn, denk aan racisme, seksisme, bodyshaming... Maar het is heel speels en dansbaar geproduceerd. Als Amerikaanse artiesten dat doen, klinkt dat direct ernstig en loodzwaar. Maar zij pakken het anders aan. Met veel humor, ironie en zelfspot. Een intelligente, grappige manier om schrijnende thema's te brengen, dat is uniek. Het is een surrealisme dat heel Belgisch aanvoelt."  

Meest gelezen