Minister van Armoedebestrijding Dalle trekt 7 miljoen euro uit voor strijd tegen kinderarmoede

45 projecten hebben vandaag te horen gekregen dat ze geld krijgen van Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V) om kinderarmoede op het terrein bestrijden. Die zogenaamde bondgenotennetwerken moet lokale verenigingen helpen om samen te werken.  

8,5 procent van de Vlaamse kinderen en 13 procent van de Belgische leeft in armoede. Zij kunnen bijvoorbeeld niet op vakantie, hebben geen nieuwe kleren, wonen in een onvoldoende verwarmd huis of kunnen geen vrienden of vriendinnen thuis uitnodigen.

Kinderen van ouders die geen werk hebben of een beperkt inkomen hebben, of die een niet-EU-migratie-achtergrond hebben, lopen een verhoogd risico. Kinderen die bij een alleenstaande moeder wonen, lopen zelfs vier keer meer kans op armoede.

Nochtans zijn er al heel wat lokale verenigingen, scholen, vzw's en jeugdverenigingen die daar elk op hun manier iets aan proberen te doen. Alleen werken die soms naast elkaar.

Daarom schreef Vlaams minister van Armoedebeschrijving Benjamin Dalle (CD&V) deze zomer een projectuitroep uit. Hij ontving uiteindelijk 151 inzendingen. 45 van die zogenaamde bondgenotennetwerken kregen vandaag het nieuws dat hun project geselecteerd is.

De bedoeling is dat die bondgenotennetwerken "actoren op het terrein verenigen, zodat ze elkaar kunnen versterken, het bestaand aanbod beter kunnen afstemmen en bekender maken, en zorgen voor een snelle en warme toeleiding van de doelgroep", klinkt het bij het kabinet-Dalle.

Schooluitval tegengaan en werken naar een job

De 45 geselecteerde bondgenotennetwerken krijgen samen een pot van 7 miljoen euro om te verdelen. Die projecten kunnen in principe vanaf vandaag van start gaan en zullen 2 tot 3 jaar duren. Het maximumbedrag dat een project kan krijgen, is 200.000 euro, waarvan 50.000 euro investeringssubsidies.

Oost-Vlaanderen is de provincie met de meeste gekozen projecten (14). Daarna volgen Antwerpen (12), West-Vlaanderen (6), Brussel (6), Limburg (5) en Vlaams-Brabant (2).

Een van de projecten die het maximumbedrag van 200.000 euro in de wacht sleept, focust op de wijk rond het Brusselse Zuidstation. Hogeschool Odisee wil er samen met o.a. Netwerk Huis van het Kind, Le Petit Vélo Jaune, Basiseductie Brusseleer en het OCMW Sint-Gillis een "warme school" uitbouwen rond basisschool Balder die de leer- en levenskansen van de kinderen vergroot. Gezinnen, leerkrachten en buurtbewoners worden daarbij betrokken.

In de Antwerpse wijk Amandus zullen vzw Armen Te Kort, GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen en Young Fenix vzw dan weer schooluitval proberen tegen te gaan bij kinderen vanaf 12 jaar. In Leuven worden er drie ontmoetingsplekken gebouwd of versterkt. En in de wijk Torenhof in Waregem willen verschillende vzw's, het Welzijnshuis, de jeugddienst en de politie jongeren van de straat halen en hen uitzicht geven op een diploma of job. Ook die drie projecten kregen de volle pot van 200.000 euro.

"Tal van organisaties leveren op het terrein bijzonder belangrijk werk in de strijd tegen kinderarmoede, maar ze weten elkaar niet altijd te vinden", legt Dalle uit. "Zo gaan er kansen verloren, en elk kind in armoede is er een te veel. De massale respons op deze projectoproep maakt duidelijk dat er heel wat terreinkennis aanwezig is. Dankzij deze 45 projecten kunnen we de krachten bundelen en concrete resultaten boeken voor kinderen in armoede en hun gezinnen."

Meest gelezen