De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
YONATAN SINDEL

Knesset maakt weg vrij voor terugkeer kolonisten naar vier nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft een wetswijziging goedgekeurd die de weg opent voor Israëlische kolonisten om zich opnieuw te vestigen in vier nederzettingen op de noordelijke Westelijke Jordaanoever. Dit is een nieuwe stap van de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu die de spanningen met de Palestijnen verder zal doen oplopen.

De wet die nu deels is gewijzigd, is de terugtrekkingswet uit 2005. Die verbood Israëli's om zich nog langer te vestigen in de dorpen Homesh, Ganim, Kadim en Sanur. Die werden in 2005 ontruimd, tegelijk met de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Israëli's mochten de dorpen niet langer betreden zonder toestemming van het leger. 

Van de 120 parlementsleden stemden 31 vóór de wetswijziging, en 18 tegen. De anderen waren afwezig of onthielden zich. Vorige week had het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, na een eerste lezing van de wetswijziging, al gewaarschuwd voor een mogelijke "escalatie van het conflict". 

Vorige maand besliste de Israëlische regering al om negen onwettige nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever te legaliseren. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben daarover hun bezorgdheid geuit. Ook bij deze nieuwe zet heeft de VS zijn "uiterste bezorgdheid" uitgesproken. "Deze wetswijziging komt op een moment van toegenomen spanningen. Ze zijn provocerend en contraproductief voor de inspanningen om de kalmte te herstellen."

Uiterst rechtse minister ontkent bestaan Palestijns volk

De wetswijziging komt amper twee dagen nadat Palestijnse en Israëlische functionarissen tijdens een overleg in Egypte diplomatieke afspraken hebben gemaakt in een poging de oplopende spanningen te de-escaleren.

De afspraken werden op dezelfde dag al tenietgedaan door de uiterst rechtse Israëlische minister Bezalel Smotrich, een van de meest omstreden figuren uit de ultranationalistische regering van Benjamin Netanyahu. Smotrich van de partij Religieus Zionisme is minister van Financiën, maar heeft ook de controle over het burgerlijke bestuur in de bezette Palestijnse gebieden. Smotrich woont zelf in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. 

Hij toonde zich van zijn meest provocerende kant door tijdens een conferentie in Parijs het bestaan van het Palestijnse volk te ontkennen. "Bestaat er zoiets als een Palestijnse geschiedenis of cultuur? Die is er niet. Er is niet zoiets als een Palestijns volk", zei Smotrich. 

De Westelijke Jordaanoever

Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Op de Westelijke Jordaanoever wonen nu zo'n 3 miljoen Palestijen, maar ook ruim 600.000 Israëlische kolonisten, in zo'n 200 nederzettingen. Die nederzettingen zijn een schending van het internationaal recht, oordeelde de VN-Veiligheidsraad in 2016. Die riep Israël daarom op om alle nederzettingsactiviteiten te stoppen. 

De Palestijnen willen al jaren een eigen staat oprichten op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza en Oost-Jeruzalem. Maar de kans dat het ooit zo ver komt, lijkt nog nooit zo klein geweest. De rechtsconservatieve Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu heeft al meermaals een verdere annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever aangekondigd. Nu hij aan het hoofd staat van de meest rechtse regering in de geschiedenis van het land, gaat hij verder op de ingeslagen weg: meer nederzettingen bouwen en grond annexeren. Een tweestatenoplossing wordt steeds onwaarschijnlijker.

Meest gelezen