Foto Belga

Beveren trekt procedure in tegen hoogspanningslijn boven huizen, actiecomité "begrijpt de bocht niet"

Het gemeentebestuur van Beveren heeft een overeenkomst met Elia om zijn procedure tegen de hoogspanningslijn in te trekken. Die zou boven een aantal huizen komen te liggen. Zowel de gemeente als omwonenden dienden een bezwaar in, maar nu "maakt Beveren een bocht van 180 graden, en kiest het bestuur voor het geld in plaats van voor zijn inwoners", zegt het actiecomité. Volgens Elia "zou het technisch niet haalbaar zijn om de lijn onder de grond te leggen op zo'n korte afstand", zegt de burgemeester nu.

Het gemeentebestuur heeft een dading getekend met Elia, dat instaat voor het transport van stroom.  In die overeenkomst trekt Beveren haar procedure tegen de bovengrondse hoogspanningslijn in.  De twee partijen kwamen ook overeen dat Elia de gemeente dan 1,15 miljoen euro geeft. 

Zo verzaakt Beveren aan zijn plicht om te kiezen voor een goede gezondheid van de inwoners

Hendrik De Blanger, Woonoverleg Ebeswijk

Volgens Hendrik De Blanger van het Woonoverleg Ebeswijk was de gemeente ook niet voor een hoogspanningslijn boven woningen. "Rond nieuwjaar hebben zowel de gemeente als wij beslist om een verzoekschrift in te dienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Er is niet meteen een oorzakelijk verband tussen wonen onder een hoogspanningslijn en gezondheidsklachten. Maar er is wel vastgesteld dat er in de buurt van hoogspanningslijnen meer kinderen leukemie krijgen dan elders. Er komt ook  permanent geluid van de kabels, en voor het milieu zullen die ook niet goed zijn. Dat we er nu bijna per toeval op uitgekomen zijn dat de gemeente haar kar gedraaid heeft in ruil voor geld, vinden we verontrustend. We zijn heel teleurgesteld, en hopen dat we toch nog kunnen praten met het gemeentebestuur. Misschien is er toch nog een oplossing mogelijk," zegt De Blanger. 

Elia heeft uitgelegd dat de ondertunneling van de lijn technisch niet haalbaar is over zo'n korte afstand

Marc Van de Vijver (C&DV), burgemeester van Beveren

Volgens burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren heeft de gemeente niet haar kar gekeerd in ruil voor geld. "We hadden bij de eerste aanvraag niet genoeg informatie gekregen. Maar na gesprekken met Elia blijkt dat de afstanden van een paar 100 meter te kort zijn voor een ondertunneling van de lijnen. Dat is technisch niet haalbaar. Het geld dat Elia ons geeft, kunnen we weer in de wijken steken, waarboven de hoogspanningslijn zou komen te hangen. Maar dat er op de één of andere manier een verzwaring van de elektriciteitslijnen moet komen, daar is geen twijfel over. Die is broodnodig", besluit Van de Vijver.

Meest gelezen