Videospeler inladen...

Minister Frank Vandenbroucke: "Technische uitrusting ziekenhuizen rechtstreeks financieren"

De financiering van de ziekenhuizen moet dringend hervormd worden en een belangrijke stap daarbij is het rechtstreeks financieren van de technische apparatuur zoals scanners en labo's. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Terzake".

Heel wat ziekenhuizen draaien al jaren met verlies en daar komen nu de extra kosten van de coronapandemie bovenop, tot nu toe naar schatting twee miljard euro. Wat die extra kosten betreft heeft Vandenbroucke goed nieuws voor de ziekenhuizen. "De ziekenhuizen krijgen de verzekering dat ze de inkomsten die ze verloren zijn door COVID-19 en de bijzondere uitgaven die ze hebben gedaan, gedekt zullen worden door de overheid." Het gaat daarbij niet om voorschotten, maar om extra geld. 

Maar zelfs zonder corona is het duidelijk dat het systeem van de financiering van de ziekenhuizen fout zit en dat een hervorming noodzakelijk is. "De huidige financiering van de ziekenhuizen kan niet duurzaam zijn, omwille van een designfout van het systeem", zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. "We zitten met een systeem dat als belangrijkste motor 'volume' heeft". De winst van de ziekenhuizen komt namelijk van het gebruik van technische apparatuur en daarom is er een neiging die apparatuur zoveel mogelijk in te zetten. Bovendien verdienen de specialisten die met deze apparatuur werken een pak meer dan hun collega's die zonder technologische hulp werken. 

Een hervorming is eigenlijk al jaren nodig, maar het is dan ook een heel ingewikkelde operatie. "We hebben een financiering nodig die niet meer gebaseerd is op die prestatiemachine, niet meer op hoe meer geneesmiddelen je verbruikt hoe beter, maar op het gezond maken van mensen", zegt Vandenbroucke.

"Het principe van een hervorming is niet zo moeilijk", zegt de minister."Je moet ervoor zorgen dat je de uitrusting van een ziekenhuis rechtstreeks financiert. Het geld dat nu door de molen gaat van die individuele honoraria van de artsen - waarvan de ziekenhuisbeheerder een deel wil hebben om de installaties te betalen en het tekort op de verpleging te financieren - dat geld moet de overheid rechtstreeks betalen."

"Je moet artsen een honorarium geven op basis van hun intellectuele inspanning, de tijd die ze besteden en de verantwoordelijkheid die ze nemen", zegt Vandenbroucke. Noppen zegt dat een dergelijk systeem al bestaat in de universitaire ziekenhuizen: "De artsen hebben een vast inkomen, zij krijgen een salaris, hun inkomen is onafhankelijk van het volume van geleverde prestaties. Daar bestaat dat model al, en het werkt."

Bekijk hier het eerste deel van het gesprek in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het tweede deel van het gesprek in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen