Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA) blijft Dienst Vreemdelingenzaken tegenspreken: "Gooien alles op een hoopje"

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft de Dienst Vreemdelingenzaken tegenspreken. DVZ had enkele dagen geleden laten weten dat ze minder grondige screenings hadden moeten uitvoeren voor de mensen die op de lijst van het kabinet Francken stonden voor een humanitair visum. Niets van, stelt Francken in "De zevende dag" nu. "Alles wordt op één hoopje gegooid." Volgens huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) gooit Theo Francken net alles op een hoop. "Er is een kleine veiligheidscheck gebeurd. Alle andere controles zijn niet gebeurd."

De zaak rond de mogelijke fraude met humanitaire visa blijft de gemoederen verhitten. Er blijven ook veel vragen, die in "De zevende dag" aan verschillende spelers in dit dossier werden voorgelegd.

Heeft Francken verschillende versies van dit verhaal gegeven?

Wanneer kreeg voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bijvoorbeeld voor het eerst iets te horen over het mogelijke misbruik. In een eerste verklaring zei Francken nog dat "het parket nu een grondig onderzoek moest voeren". Later vertelde hij dat hij "na september" voor het eerst hoorde over het mogelijke gesjoemel. Uit de aflevering van "Terzake" vrijdagavond bleek dan weer dat de geruchten hem zowel in oktober als in december ter ore gekomen waren.

Verschillende versies? "Nee", zegt Francken stellig in "De zevende dag". "Ik heb dat moeten uitzoeken. Ik heb geen kabinet meer, dus logistiek is dat niet evident. Ik heb ook even moeten graven in mijn geheugen, maar nu zijn de zaken wel klaar en duidelijk."

"De hoofdzaak is dat er veel christenen uit Syrië gered zijn van de barbaren van IS. De bijzaak is dat er mogelijk een misbruik van vertrouwen geweest is."

Er is veel politieke afrekening, veel bloeddorst, veel politiek spel

Theo Francken - voormalig staatssecretaris Asiel en Migratie

Francken heeft naar eigen zeggen ook veel politiek spel gezien en gehoord. "Mevrouw De Block zegt dat er in Aalst voor visa betaald is. Vanwaar komen die geruchten dan? En kan er bewijs op tafel gelegd worden? Meneer Somers (Bart Somers, burgemeester in Mechelen, Open VLD) had ook weet van die geruchten, waarom heeft hij nooit contact opgenomen met mijn kabinet? Dat is ook maar raar."

"Er is veel politieke afrekening, veel bloeddorst, veel politiek spel."

Maggie De Block zegt in "De zevende dag" dat zij niet gesproken heeft over mensen die betaald zijn voor visa. "Ik heb de vraag gekregen: zijn dat N-VA'ers, de mensen die bekend waren als tussenpersonen. Daarop heb ik geantwoord: voorlopig kennen we er twee: eentje uit Mechelen en eentje uit Aalst. Ik heb niet over betalingen gesproken." 

Welles-nietesspel tussen Francken en DVZ blijft

De Block zegt dat ze wel het woord "cliëntelisme" in de mond heeft genomen. Dit betekent dat je mensen een dienst bewijst in ruil voor politieke steun. "Die lijsten vertrekken rechtstreeks vanop het kabinet naar Dienst Vreemdelingenzaken", zegt De Block. "Daar gebeurt een kleine veiligheidscheck, maar die is nietszeggend. Dat wil gewoon zeggen: zitten die vingerafdrukken, die gegevens, in de databank. Dat is hit of no hit. Dat is op een paar minuten gedaan. Daar is niemand uitgekomen, inderdaad. Maar er is geen advies van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen gevraagd of die mensen kwetsbaar waren.”

Francken blijft ontkennen dat de mensen die een humanitair visum via zijn kabinet kregen minder grondig gescreend zouden zijn.    

"Dienst Vreemdelingenzaken maakt één amalgaam van twee zaken. Enerzijds het resettlement-programma van de Verenigde Naties, waar ook België aan deelneemt. Dat zijn mensen die in vluchtelingenkampen zitten in Jordanië, Libanon, Turkije. Daar is het zo dat er altijd een check is op asiel. En anderzijds zijn er de humanitaire corridors, rechtstreeks vanuit Syrië."

Lees voort onder de tweets.

Er was geen vip-behandeling voor die Mechelse lijst

Theo Francken - voormalig staatssecretaris Asiel en Migratie

"Dat onderscheid wordt niet gemaakt. En dat heeft ertoe geleid dat ik ervan beticht word dat er een vip-behandeling zou zijn door het kabinet-Francken. Alle mensen die door de humanitaire corridor gekomen zijn, dat is allemaal op dezelfde manier gebeurd. Dus er was geen vip-behandeling voor die Mechelse lijst. We moeten goed oppassen dat niet alles op één hoopje gegooid wordt. DVZ zal dit moeten rechtzetten, want het is absoluut niet correct."

Lees voort onder de tweet.

De Block: "Dubieuze tussenpersonen"

Maggie De Block maakt dan weer een onderscheid tussen de reddingsoperatie die Francken in 2015 heeft uitgevoerd in Aleppo, waarbij  244 Syrische christenen gered werden, en de samenwerking met tussenpersonen daarna. 

"Bij de operatie in Aleppo heeft de regering de beslissing genomen om die mensen te evacueren. Alle internationale organisaties waren weg en er was een oorlogsdreiging. Daar moesten die mensen geëvacueerd worden. Daar hebben Buitenlandse Zaken en al onze diplomatieke diensten aan meegewerkt. Daar is wel een check gebeurd of die mensen kwetsbaar waren."

"Nadien is het helemaal foutgelopen met die toch wel dubieuze tussenpersonen", zegt De Block. "Die lijsten werden doorgestuurd naar DVZ met de mededeling dat de staatssecretaris een beroep deed op zijn discretionaire bevoegdheid." Die bevoegdheid kent de staatssecretaris in meer of mindere mate de vrijheid toe om in concrete gevallen naar eigen inzicht een besluit te nemen. Ze blijft erbij dat er dan geen check meer gebeurd is om uit te maken of die mensen echt kwetsbaar waren. "Er is alleen een kleine veiligheidscheck gebeurd. Alle andere controles zijn niet gebeurd."

Bekijk hier de gesprekken met Theo Francken en Maggie De Block in "De zevende dag" (lees voort onder de video's):

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Advocaat van Kucam: "Mijn cliënt houdt zijn onschuld staande"

Tot slot kwam ook Frank Coel, de advocaat van spilfiguur Melikan Kucam, aan bod in "De zevende dag". Hij zegt dat zijn cliënt zijn onschuld staande houdt en vertrouwen heeft in het onderzoek. "Niemand heeft hem betaald om op welke lijst dan ook te komen", luidt het. Coel herhaalde ook de claim dat Kucam zélf geruchten over betalingen voor humanitaire visa gemeld heeft aan het kabinet van Francken, wat dan weer door de voormalige staatssecretaris ontkend wordt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen