PS schuift Laurette Onkelinx naar voren als kandidate voor Europese Commissie

De Franstalige socialisten van de PS schuiven Laurette Onkelinx naar voren als kandidate voor de post van Europees Commissaris. Dat meldt Le Soir en is door een betrouwbare bron bevestigd aan onze collega's van RTBF. Tot nu toe circuleerde in de wandelgangen alleen de naam van huidige vicepremier Didier Reynders (MR). 

De federale regering moet uiterlijk op 25 augustus bekendmaken wie ze aanduidt als opvolger van huidig Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V). De Duitse Ursula Von der Leyen, die de Luxemburger Jean-Claude Juncker opvolgt als Commissievoorzitter, heeft gevraagd dat elke lidstaat een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat zou voorstellen, zodat zij zelf een keuze zou kunnen maken.

Dat de PS Onkelinx naar voren schuift, betekent niet noodzakelijk dat ze ook effectief kandidate wordt. Het is de federale regering die de kandidaturen moet voorstellen en de PS is geen lid van de regering, die weliswaar geen meerderheid in de Kamer heeft. Daarom worden huidig vicepremier Didier Reynders (MR) meer kansen toegedicht.

Aangezien de huidige Belgische commissaris Nederlandstalig is, schrijft het gebruik voor dat de volgende Franstalig is. Daarover zijn niet alle partijen het eens. Zo zou de N-VA naar verluidt liever een Vlaamse kandidatuur zien en bij CD&V zou Kris Peeters zijn ambities niet hebben opgeborgen die hij 5 jaar geleden moest laten varen voor Marianne Thyssen.

Anderzijds maakt de post van Europees Commissaris ook deel uit van de formatieonderhandelingen, maar zoals bekend zijn die onderhandelingen nog lang niet beëindigd. 

"Kandidatuur Onkelinx misschien eerder symbolisch"

"De kandidatuur van Laurette Onkelinx is volgens een PS-bron misschien eerder symbolisch, want de Franstalige socialisten sluiten Didier Reynders (MR) niet uit", legt politiek journalist Johny Vansevenant uit in "De wereld vandaag".  "Maar ze willen het signaal geven dat links gewonnen heeft in Wallonië en dat het toch niet overal liberalen kunnen zijn die alle posten krijgen.  Premier Michel (MR) wordt Europees president, ook Kamervoorzitter Patrick Dewael is een liberaal, Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle is een liberaal. Als daar nog eens Didier Reynders bij komt, is dat weer een liberaal." 

"Ik denk ook dat Onkelinx heel slecht zou vallen in Vlaanderen. Je hoort al schampere opmerkingen: "zij ging toch stoppen". Zoals gezegd: als het inderdaad niet helemaal ernstig is en als het geen liberaal zou mogen zijn, verhoogt het misschien wel de kansen van een christendemocraat. Ook Kris Peeters zou het heel graag worden. "

Maandag moet de naam van de Belgische kandidaat bekend zijn. "Je hoort dat er misschien een elektronische ministerraad zit aan te komen. Dat het misschien al morgen zou zijn, maar er blijven natuurlijk wel problemen. Er is volop discussie: moet het een Vlaming of een Franstalige zijn? We hebben al twee keer een Vlaming gehad als Eurocommissaris (Karel De Gucht en Marianne Thyssen). Bij N-VA zeggen ze: de brexit zit eraan te komen en vooral de Vlaamse economie zal het slachtoffer worden. Als het tegen maandag niet lukt, kan België misschien wel uitstel krijgen, maar dan zal ons land een minder interessante portefeuille krijgen", besluit Vansevenant. 

Beluister het gesprek met Johny Vansevenant in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen