Een satellietbeeld van het lek in Nord Stream 1 van 30 september 2022

Minder gas gelekt uit Nord Stream dan eerst gedacht, stellen onderzoekers uit Frankrijk

Uit de onderzeese gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is ongeveer 70.000 ton gas vrijgekomen. Dat stellen Franse onderzoekers op basis van atmosferische waarnemingen. Dat is minder dan eerst werd geschat.

Het gaat om een grote hoeveelheid, ongeveer 2 procent van de Franse uitstoot of de uitstoot van een stad als Parijs in een jaar tijd, klinkt het. "Het is geen goed nieuws, maar het is geen klimaatbom", zegt Philippe Ciais, onderzoeker bij de Franse Commissie voor Atoomenergie (CEA).

Deze schattingen liggen lager dan wat men enkele dagen na het ontstaan van de lekken vermoedde. Toen vreesden deskundigen en ngo's dan 300.000 ton gas was gelekt.

Onderzoekers van de CEA voerden simulaties uit met behulp van gegevens van stations van het Europese ICOS-observatienetwerk, dat de stroom van atmosferische concentraties van broeikasgassen volgt. De gegevens van de stations die de gassen controleerden, werden gemodelleerd volgens ongeveer 10.000 scenario's.

Bretagne

Uit de gegevens blijkt dat de dampen door de wind eerst omhoog trokken naar het zuiden van Zweden, vervolgens draaiden ze over Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk naar het westen en tot slot werden ze in veel kleinere hoeveelheden waargenomen tot aan Bretagne.

"We zijn een beetje verrast" door deze resultaten, gaf Philippe Ciais toe. "Zat er minder gas in de leidingen? Is een deel van het gas opgelost in het water, wat niet mogelijk lijkt? We hebben geen verklaring", erkende hij. Hij benadrukte wel dat "als de pijp leegloopt, de druk afneemt", wat een effect kan hebben gehad op de hoeveelheden gas die zijn uitgestoten.

De onderzoekers wijzen erop dat het een eerste studie is, die nog door andere modellen bevestigd moet worden.

Volgens de Russische minister van Energie Aleksandr Novak kan er weer gas door Nord Stream 2 vloeien. Hij bood aan Europa gas te leveren door die pijpleiding.

In totaal werden vier lekken vastgesteld in Nord Stream 1 en 2, waarlangs Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland kan worden geleverd. Die werden veroorzaakt door ontploffingen, waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Waarschijnlijk gaat het om sabotage.

Meest gelezen