© VRT - Thomas Nolf

Nieuwe reeks met Pommelien Thijs exclusief op VRT MAX, ook veel nieuwe programma's op Eén en Canvas dit voorjaar: ontdek ze hier  

De VRT zal komend voorjaar twee nieuwe fictiereeksen exclusief uitzenden via VRT MAX, het streamingplatform van de openbare omroep. Met "Knokke off" en "De studio's" wil de VRT vooral een jonger publiek bereiken. Daarnaast komen op Eén en Canvas een hele rist nieuwe programma's, zoals de prestigieuze reeksen "Het verhaal van Vlaanderen" en "Onze natuur". We zetten alles hier op een rijtje. 

Vandaag zijn de programma's voorgesteld waarmee de VRT het komende voorjaar uitpakt. Opvallend is dat VRT MAX meer en meer naar voren geschoven wordt als de plek waar je het volledige VRT-aanbod kunt bekijken en beluisteren. Het platform krijgt ook opnieuw exclusieve content gericht op jongeren.

Exclusief op VRT MAX
  • De fictiereeks "Knokke off" dompelt de kijker onder in het leven van enkele jongeren die een schijnbaar onbezonnen zomer beleven in Knokke. De hoofdrollen worden vertolkt door Pommelien Thijs en Willem De Schryver. Thijs is bekend van de Ketnetserie "Like me" en scoort nu ook als zangeres. De Schryver speelde mee in de jongerenreeks "wtFOCK" van Play. 
  • "De studio's" is ook een fictiereeks. Ze draait om zes jongeren die hun droom najagen: de wereld veroveren met hun muziek en stem. Allemaal zijn ze op zoek naar erkenning die ze thuis niet krijgen. De jongeren die meespelen in de reeks zijn onbekende acteurs. Ze werden op straat gecast. 
  • Daarnaast pakt VRT MAX uit met een hele reeks podcasts. Zo trekt journalist Philip Heymans op onderzoek naar een verdwenen zuster in Dendermonde, in "Waar is zuster Gabrielle?". Sven Pichal en Katleen Craenhals geven dan weer consumententips in "Win win" en Sander Gillis gluurt binnen in de smartphone van bekende Vlamingen in "Sandermans zaken". 
Het voorjaar op Eén

Nieuw in januari: 

  • Tom Waes zet het nieuwe jaar in met "Het verhaal van Vlaanderen". In deze documentairereeks duikt hij in de geschiedenis van onze regio. Samen met talloze historici en archeologen gaat hij op zoek naar welke mensen hier woonden en hoe ze leefden. In tien afleveringen reist hij doorheen de tijd van de prehistorie tot nu.

BEKIJK - De trailer van "Het verhaal van Vlaanderen":

Videospeler inladen...
  • "1985" is een fictiereeks die zich afspeelt in de jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde. De reeks gaat over drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting naar Brussel trekken om rijkswachter te worden. Ze komen echter ongewild terecht in een van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. 

BEKIJK - De trailer van "1985":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

  • "Dagen zonder broer" is een nieuw programma van Jeroen Meus. Eind vorig jaar moest de tv-kok afscheid nemen van zijn broer en soulmate Wim. Hij kreeg honderden kaartjes en briefjes, vaak van totaal onbekenden die ook kampten met het verlies van een dierbare. Bijna een jaar later gaat Meus praten met die lotgenoten.
  • "Eurosong 2023" gaat op zoek naar wie ons land zal vertegenwoordigen op het 67e Eurovisiesongfestival. Zeven kandidaten (Ameerah, Chérine, Gala Dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings) strijden met elk twee songs om deze eer. 
  • De quiz "1 jaar gratis" komt terug met een nieuwe presentator. Kamal Kharmach neemt de fakkel over van Thomas Vanderveken. Ook de dagelijkse quiz "De dag van vandaag" met Bart Cannaerts en Fien Germijns krijgt een vervolg. 
  • Eind januari zendt Eén ook twee awardshows uit. Op 26 januari worden de Music Industry Awards uitgereikt of kortweg de MIA's. Dat zijn de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. Twee dagen later volgen dan de Kastaars!. Die gloednieuwe mediaprijzen bekronen lokaal televisie-, radio- en onlinetalent.  
"Eén jaar gratis" krijgt een nieuwe presentator: Kamal Kharmach (vooraan in het midden van de foto).
© VRT

  • "The greatest dancer van Vlaanderen" gaat op zoek naar het beste, mooiste en meest virtuose danstalent van Vlaanderen. Het programma wordt gepresenteerd door Siska Schoeters en Aster Nzeyimana. Zanger en acteur Niels Destadsbader is een van de coaches van de dansers. 
  • "De club" is een fictiereeks over drie koppels die er niet in slagen om zwanger te worden. Ze leren elkaar kennen in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. Op zoek naar begrip, sluiten ze vriendschap met elkaar.  
  • In "Een jaar op zee" laat Wim Lybaert zijn (Colum)bus aan de kant staan en kiest hij het ruime sop. Hij wil te weten komen of een leven als visser iets voor hem zou zijn. In Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort gaat hij mee aan boord op zoek naar de ziel van onze Belgische vissers.
  • "Ons huis/nieuw huis" is een programma waarin een interieurarchitect en een makelaar de strijd met elkaar aangaan. Ze helpen koppels die twijfelen tussen verbouwen of verhuizen. Kiezen de koppels voor hun eigen huis dat verbouwd werd of voldoet de nieuwgevonden woning toch beter aan hun wensen?
  • In "Met de wind mee" geeft Wouter Deboot, bekend als de fietsende reporter uit "Iedereen beroemd",  de wind vrij spel. Een maand lang fietst hij 100 kilometer per dag met de wind mee. Op zijn tocht door Europa ontdekt hij prachtige stukken natuur en ontmoet hij heel wat mensen. 
  • De fictiereeks "Arcadia" speelt zich af in de nabije toekomst. Na een grote catastrofe ontstaat er een nieuwe samenleving. Een systeem van punten bepaalt wat je kan en mag doen in de maatschappij. De reeks is een co-productie van VRT en de Nederlandse en Duitse publiek omroep. 
  • De speciale eenheden van de Belgische politie doen voor het eerst hun verhaal in "Onder de radar". Ze vertellen over opvallende operaties uit hun carrière en de strenge selectieprocedure. De documentairemakers kregen ook de toelating om voor het eerst de loodzware toelatingsproeven te filmen. 
  • De true crime-reeks "Waar is Elke Wevers?" onderzoekt de verdwijning van Elke Wevers. Na 12 jaar weten we nog steeds niet wat er met de toen 32-jarige vrouw gebeurd is. Het onderzoek nam een aantal verrassende wendingen richting Lapland en Frankrijk, maar wat er precies gebeurd is, blijft een mysterie. 
Niels Destadsbader zal in het voorjaar te zien zijn in "The greatest dancer" als een van de coaches.
  • "Tussen oorlog en leven" is een tweede seizoen van het programma van Rudi Vranckx voor Eén. De journalist trekt naar drie conflictgebieden: Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Hij neemt telkens twee bekende Vlamingen mee. Dit seizoen zijn dat Maksim Stojanac, Meryem El Mandoudi, Kristel Verbeke, Otto-Jan Ham, Wim Lybaert en Erwin Van der Veken. Op Canvas loopt parallel de reeks "De eeuwige oorlog"
  • Er komt ook een tweede reeks van "Cel vermiste personen". Daarin volgt journalist en journaalanker Fatma Taspinar verschillende zoekacties. Zo volgt ze de Cel tijdens hun werk na de overstromingen van vorige zomer in ons land. 
  • Ook "Pano""Restaurant Misverstand""Dertigers""De wonderjaren" en "Château Planckaert" krijgen een nieuw seizoen. 
Het voorjaar op Canvas

Nieuw in januari: 

  • De blikvanger in januari is "Onze natuur". Na het grote succes van de bioscoopfilm is het uitkijken naar de zevendelige reeks die nog meer natuurpracht in onze contreien laat zien.
  • Joris Hessels brengt in de derde reeks van "De weekenden" weer een aantal mensen samen tijdens een bijzonder jaar in hun leven. 
  • In "Onder ons" interviewt Thomas Vanderveken internationale persoonlijkheden zoals Suzanne Vega en Rem Koolhaas. De reeks was al te zien op VRT MAX. 
De tv-reeks "Onze natuur" toont ongeziene beelden van de Belgische fauna en flora.
© VRT

  • In "De eeuwige oorlog" trekt journalist Rudi Vranckx naar Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Hij probeert te begrijpen waarom sommige oorlogen steeds opnieuw ontvlammen. Samen met opmerkelijke kroongetuigen en experten, regeringsfunctionarissen, toponderhandelaars en burgers maakt hij de balans op. Op Eén loopt parallel de reeks "Tussen oorlog en leven".
  • Journalist Inge Vrancken onderzoekt in de tweedelige documentaire "Seksueel geweld in de oorlog" de impact van verkrachtingen in oorlogssituaties. Ze vergelijkt de huidige toestand in Oekraïne met die in Bosnië 30 jaar geleden.
  • De reeks "Patrick Lefevere. De Godfather van de koers" toont waarom Lefevere al 30 jaar lang de peetvader is van het Belgische wielrennen. Naast hemzelf komen ook wielerkampioenen als Johan Museeuw, Tom Boonen en Remco Evenepoel aan het woord.
  • In "Waarom wachten?" praat Karine Claassen telkens met een bekende persoon en zijn of haar vader of moeder, zoon of dochter. Gesprekspartners zijn onder meer Alexander De Croo, Danira Boukhriss, Daan Stuyven en Tine Embrechts. 
  • De tragikomische fictiereeks "Zonder afspraak" gaat over een Gentse kapper die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt.
  • De documentaire "La Course" volgt het wielerteam SD Worx (met Lotte Kopecky) achter de schermen in aanloop naar en tijdens de Ronde van Frankrijk 2022 voor vrouwen.
  • "Laurent van België" is een docureeks over het leven van prins Laurent. De reeks werd gemaakt door hetzelfde team als "Filip van België". Royaltyjournalisten, politici, columnisten en intimi schetsen een portret van deze onvoorspelbare en kleurrijke prins.
  • In "Mijn God" praat Phara de Aguirre met vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen die mensen helpen en begeleiden in het ziekenhuis, het leger, de haven en de gevangenis. Welke vragen krijgen ze en hoe antwoorden ze daarop vanuit hun eigen overtuiging? 
  • De docureeks "Het dorp achter de muur" volgt het personeel en de gedetineerden van de Brusselse gevangenissen Vorst, Sint-Gillis en Berkendael tijdens het jaar waarin ze verhuizen vanuit hun aftandse 19e-eeuwse gevangenisverblijven naar het ultramodern gevangenisdorp in Haren.
  • "Weg naar werk" is een reeks over jonge mensen met een migratieachtergrond en hun vaak moeilijke zoektocht naar passend en aangenaam werk.
  • Canvas blijft ook inzetten op buitenlandse fictie, films en documentaires. Een van de meest opvallende internationale fictiereeksen dit voorjaar is "The Offer", over het productieproces van "The Godfather", dat al even spannend, intimiderend en episch was als de film zelf. Verder zijn ook het avontuurlijke, maar tegelijk tragische levensverhaal van Billy the Kid en de vijfde reeks van het onvolprezen "The handmaid’s tale" series om naar uit te kijken.
Rudi Vranckx trekt opnieuw naar drie conflictgebieden voor Eén en Canvas.
© VRT

Meest gelezen