Mechelse oppositie heeft forse kritiek na saga Boortmeerbeek: "Wie wil nu nog met ons fuseren?"

De oppositiepartijen N-VA en Vooruit zijn niet te spreken over de manier waarop het Mechelse stadsbestuur een geplande fusie met Boortmeerbeek heeft aangepakt. Dat bleek nog maar eens op de gemeenteraad gisterenavond.Ā  "Andere buurgemeenten zoals Willebroek en Sint-Katelijne-Waver zullen nu zeker niet met Mechelen willen fuseren", zegt oppositielid Marc Hendrickx (N-VA).

De gemeenteraad van Mechelen heeft gisterenavond urenlang gedebatteerd over het mislukte fusiedossier met Boortmeerbeek. De aanwezige oppositiepartijen vinden dat het stadsbestuur de fusieplannen slecht heeft aangepakt. "Ik denk dat we de komende jaren niet al te veel tijd en energie zullen moeten steken in fusiedossiers. Ik denk dat dit gaat doodbloeden, en ik vrees dat de ons omringende gemeenten, zoals Sint-Katelijne-Waver en Willebroek, niet zullen staan te springen om met ons te fuseren", zegt oppositielid Marc Hendrickx (N-VA). "Dit is een les in nederigheid, dat zou het stadsbestuur moeten inzien."

Voor burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) kan een fusie nog steeds. "Wij hebben altijd gezegd, en dat is eigenlijk ook de beweging die we in heel Vlaanderen zien, dat fusies de weg voorwaarts zijn. We moeten samenwerken en de krachten bundelen. Maar, zoals vorige week ook al werd gezegd,Ā  Boortmeerbeek moet eerst voor zichzelf klare wijn schenken. Wij zijn bereid tot praten, met al de ons omliggende gemeenten, maar ik denk dat zij nu eerst hun eigen huiswerk moeten maken."

Dit is een les in nederigheid voor het stadsbestuur

Marc Hendrickx, oppositielid N-VA

"Komende 10 jaar geen draagvlak voor fusies"

Ook bij oppositiepartij Vooruit is dezelfde kritiek te horen. Ook richting Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), nog steeds titelvoerend burgemeester van Mechelen. "Ik heb het gevoel dat de manier waarop dit dossier is aangepakt, het draagvlak voor fusies in onze regio heeft neergehaald voor de komende 10 tot 15jaar", zegt Thijs Verbeurgt (Vooruit) op Radio 2." Dat is bijzonder jammer voor de minister in de Vlaamse regering die deze fusies mogelijk moet maken. Men heeft het volledig verkeerd aangepakt. Het is dubbel jammer dat men daar in Mechelen geen lessen uit wil trekken."

Intussen heeft de gemeente Boortmeerbeek beslist dat er dan toch geen referendum komt bij de bevolking om te vragen of ze bij Mechelen willen of niet. De hoofdreden is de principiƫle stopzetting van de fusiegesprekken.

Foto: Radio 2

Meest gelezen