Meisjes in een school van UNRWA in Gaza, tijdens een campagne voor fondsen in 2018.
Foto: AP.

Israël heeft geen bewijzen geleverd dat UNRWA-medewerkers banden hebben met Hamas, stelt onderzoek

Israël heeft geen bewijzen geleverd voor mogelijke banden tussen medewerkers van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA en Hamas. Dat blijkt uit de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de neutraliteit van UNRWA. Premier Alexander De Croo roept regeringen op om hun opgeschorte steun te hervatten. 

Eerder dit jaar, in januari, beschuldigde de Israëlische regering 12 UNRWA-medewerkers ervan betrokken te zijn geweest bij de Hamas-aanval van 7 oktober in Israël.

Zo'n 15 landen, waaronder grote geldschieters als de Verenigde Staten, beslisten daarop hun financiering van het agentschap op te schorten. Het betekende een daling van de fondsen met meer dan de helft tegenover vorig jaar. En dat op een moment waarop de noden in de Palestijnse Gazastrook enorm zijn.

Wat is UNWRA?

UNRWA staat voor United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East. De organisatie staat geregistreerde Palestijnse vluchtelingen bij, zoals een overheid haar bevolking bijstaat. Zo levert UNRWA basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs, en sociale dienstverlenging. UNRWA heeft 30.000 mensen in dienst, van wie zo'n 13.000 in de Gazastrook.

"Geen bewijzen geleverd"

In opdracht van de Verenigde Naties (VN) werden de beschuldigingen aan het adres van UNRWA onderzocht door de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. 

Uit haar rapport blijkt nu dat UNRWA Israël geregeld een lijst met medewerkers doorgaf voor controle. Sinds 2011 blijkt de Israëlische overheid nooit bezorgdheden over het UNRWA-personeel te hebben aangekaart. 

De Israëlische regering heeft volgens het onderzoek ook nog geen bewijzen geleverd voor haar aantijgingen. Israël uitte volgens het rapport "publieke claims dat een groot aantal UNRWA-medewerkers lid zijn van terreurorganisaties, maar moet hiervoor nog steunende bewijzen leveren." 

Het rapport maakt wel melding van "problemen met neutraliteit" binnen UNRWA. Het gaat dan om personeelsleden die openlijk hun politieke mening uiten, schoolboeken met problematische inhoud, gepolitiseerde vakbondsleden die bedreigingen uiten tegen het UNRWA-management en humanitaire operaties verstoren.

Naast het Colonna-rapport hebben drie Noorse onderzoeksinstellingen een meer gedetailleerde analyse naar de VN gestuurd. Ook daarin staat dat de Israëlische autoriteiten nog geen bewijs hebben geleverd voor hun aantijgingen. Ze hebben ook gereageerd op brieven aan de UNRWA in maart en april, waarin wordt gevraagd om de namen en bewijzen zodat de VN-organisatie een onderzoek kan openen.

"België roept andere landen op steun te hervatten"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft het rapport aangegrepen om de regeringen die hun steun na de Israëlische beschuldigingen hebben opgeschort, op te roepen om die te hervatten. "België heeft de financiering gehandhaafd en roept andere regeringen op om de steun te hervatten om Palestijnen in nood te helpen", zegt hij op X.

De premier zegt de kwestie ook binnen de Europese Unie te zullen aankaarten. Ook EU-lidstaten als Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland hebben hun steun voor UNRWA opgezegd na de Israëlische aantijgingen.

Het rapport van Colonna benadrukt dat de UNRWA onmisbaar is voor de Palestijnen. "UNRWA blijft cruciaal om levensbelangrijke humanitaire hulp en essentiële sociale diensten te leveren, vooral op het vlak van gezondheid en onderwijs, aan Palestijnse vluchtelingen in Gaza, Jordanië, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever."

Meest gelezen