Geen industrieterrein, wel landbouw, natuur en een kleinere kmo-zone, dat wordt de invulling van de site Westrode.

Na bijna halve eeuw oplossing voor Westrode in Meise: Vlaamse regering koopt groot deel van site om groene long te behouden

Er is na bijna een halve eeuw van buurtprotest en juridische strijd een oplossing gevonden voor de site Westrode in Meise, langs de A12. De Vlaamse regering koopt een groot deel van de site aan en zal er investeren in landbouw, natuur en bos. Op het resterende, kleinere deel komt er een kmo-zone voor lokale bedrijven

De site is het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen. Op dit moment is het gebied van bijna 80 hectare landbouwgrond en parkgebied, maar eigenlijk is het terrein bestemd voor industrie. 

Al bijna een halve eeuw probeerde de eigenaar, intercommunale Haviland, er een industrieterrein te realiseren, maar buurtprotesten en juridische procedures verhinderden dat dit plan kon worden gerealiseerd.  Ruim 2 jaar geleden stapte Haviland dan ook af van dit plan, en werd gezocht naar een invulling waarbij groen en natuur een grote rol zouden blijven spelen op de site.

Nu is er een definitieve oplossing gevonden: de Vlaamse regering koopt twee derde van de site, zo'n 60 hectare, aan van Haviland en zal het herbestemmen als open ruimtegebied voor landbouw, natuur en bos. Bedrijfsactiviteit wordt daar dan onmogelijk. Op het resterende deel, bijna 20 hectare, komt een kmo-zone met focus op lokale bedrijven. Er komt ook een nieuwe ontsluitingsweg en een fietssnelweg die vanuit Boom de regio verbindt met Brussel.

Demir: "Groene long wordt eiland van rust midden in verstedelijkte hectiek"

Volgens minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) is het plan breed gedragen. "We hebben het conflictmodel ingeruild voor een overlegmodel. Zo konden we een nieuwe consensus vinden", zegt hij. "Daarbij is ook extra ruimte voor bedrijven gevonden, want ook die is schaars in Vlaams-Brabant. Natuur en economie moeten geen vijanden zijn van elkaar: dit plan toont hoe we beide kunnen verzoenen."

"Deze groene long bevindt zich pal in een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa. Als symbool kan dat tellen. Het wordt een eiland van rust te midden van de verstedelijkte hectiek, zonder de economie uit te sluiten", zegt ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

De dialoog met onze inwoners was voor mij cruciaal

Gerda Van den Brande, burgemeester van Meise

Ook de burgemeester van Meise Gerda Van den Brande (N-VA) is blij. “Ik trok de afgelopen jaren mee aan de kar om dit tot een goed einde te brengen. De dialoog met onze inwoners was voor mij cruciaal. We verankeren nu de groene open ruimte, waarvan een deel landbouwzone wordt waar onze landbouwers verder kunnen werken aan de toekomst. Het lokaal ondernemerschap kan verder groeien in een nieuwe kmo-zone. Een opsteker voor de welvaart en werkgelegenheid in onze buurt”.

Meest gelezen