Eerste adder van het jaar gespot, nog nooit zo vroeg

In het Groot Schietveld in de Noorderkempen is de eerste adder van het jaar al opgedoken. "Dat is uitzonderlijk vroeg," vertelt Katja Claus van het adderteam van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

"Afgelopen weekend zijn we met ons adderteam in de zon op zoek gegaan naar adders. En we hadden meteen prijs," vertelt Katja Claus van het adderteam van Natuurpunt. "Eén mannetje was al uit zijn winterslaap ontwaakt door de hogere temperaturen. Dat is uitzonderlijk vroeg op het jaar," zegt Katja. "Normaal gezien worden de eerste adders begin maart pas wakker. Een paar jaar geleden hebben we eind februari al een mannetje gevonden maar een waarneming op 17 februari is heel vroeg." Volgens de waarnemingendatabank van Natuurpunt is het zelfs de allereerste adder die dit jaar in ons land is gespot.

Duizenden adders

Het Groot Schietveld is een uitgebreid militair domein op het grondgebied Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. Er zitten naar schatting duizenden giftige adders wat het een van de grootste populaties van West-Europa maakt. Hoe komt dat? "De adder komt van oudsher voor in de Noorderkempen," weet Katja. "En het Groot Schietveld is voor een adder een fantastisch eiland in een woestijn aan ongeschikt gebied. Ze vinden er uitgestrekte vochtige heidegronden die ze nodig hebben om te overleven. Er is voor hen geen enkele reden om die te verlaten,"

Liever kwakkelzomer

Wordt 2019 een topjaar voor de adders op het Groot Schietveld? "Eén vroege adder maakt de lente niet," lacht Katja. "De hete zomer van 2018 baart ons toch wat zorgen. We hebben toen amper adders gezien. Ze houden niet van extreme temperaturen. Eigenlijk is een 'kwakkelzomer' met wat regen en bewolking beter voor de adders. Dan komen ze naar boven en kunnen wij ze ook gemakkelijker vangen," zegt Katja. Vorig jaar onderschepte haar adderteam zo'n 500 slangen. De onderzoekers merken de beestjes zodat ze hun levensloop en de sterkte van de populatie beter kunnen volgen.

Meest gelezen