Vivaqua

Brusselse watermaatschappij wil gebouwen verwarmen met rioolwater

De Brusselse watermaatschappij Vivaqua heeft een speciale warmtewisselaar ontwikkeld. Daarmee kan ze warmte winnen uit rioolwater om die vervolgens te gebruiken voor verwarming. Het nieuwe gemeentelijke centrum van Ukkel zal er vanaf volgend jaar voor een groot deel mee verwarmd worden. Maar de ambities van Vivaqua reiken verder.

Wisselaars die warmte uit rioolwater halen bestaan al en worden hier en daar ook al gebruikt. Maar ze zijn vrij duur en dus moeilijk te gebruiken op grote schaal. De warmtewisselaar die Vivaqua heeft ontwikkeld is goedkoper en blijkt bovendien een hoog rendement te halen.

Van Molenbeek naar Ukkel

Dat is gebleken bij een kleinschalige proef in Molenbeek, waar een warmtewisselaar die aangesloten was op de plaatselijke riolering een appartement van 70 vierkante meter kon verwarmen. Vivaqua wil de techniek dit najaar installeren in het nieuwe administratieve gebouw van de gemeente Ukkel. Als de ambtenaren er in de zomer van 2020 intrekken, zou de techniek moeten werken.  

Olivier Broers die de warmtewisselaar bij Vivaqua heeft ontwikkeld legt uit: "Het gebouw is ongeveer 15.000 vierkante meter groot. Met onze warmtewisselaar hopen wij toch een kwart van het gebouw te kunnen verwarmen. Overigens kan de wisselaar net zo goed gebruikt worden om het gebouw te koelen. De techniek kan dus zowel gebruikt worden in de zomer als in de winter"   

Europees patent

De warmtewisselaar van Broers is beschermd door een Europees patent. Dat betekent dat niemand de technologie zomaar mag kopiëren. Als het project in Ukkel succesvol is, hoopt Broers de warmtewisselaar geleidelijk aan te installeren over heel het rioleringsnetwerk van Brussel. 

"Elk jaar vernieuwen wij 20 tot 25 kilometer riolering. Bij die werken kunnen we meteen warmtewisselaars aanbrengen. Zo hopen we op een termijn van 10 jaar 50 kilometer riolering te kunnen uitrusten met warmtewisselaars."     

Geen CO2-uitstoot

Warmtewisselaars hebben als voordeel dat ze geen CO2 uitstoten, en dus niet bijdragen tot de klimaatopwarming. Broers: "Als we in 20 kilometer riolering warmtewisselaars installeren, dan kunnen we 26.000 ton CO2 besparen. Dat is een enorme hoeveelheid. Je beseft dat warmtewisselaars de toekomst hebben." 

Meest gelezen