Bourgeois roept Britten op om "rode lijn" te laten vallen: "Blijf in een douane-unie met EU"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert opgelucht op het nieuws dat het Britse parlement zich heeft uitgesproken tegen een brexit zonder akkoord. Hij hoopt nu dat er uitstel of afstel komt van de brexit. Zo niet, moeten de Britten volgens hem eens nadenken over een status zoals die van Turkije. "Dan hebben ze alles wat ze willen."

"Ik ben blij dat ze tegen een 'no deal'-scenario zijn", zegt Bourgeois. "No deal is a bad deal: het slechtste scenario voor hen, maar ook voor de EU en zeker ook voor Vlaanderen. Dan verliezen wij enorm veel welvaart en jobs."

Toch zorgt de stemming ervoor dat de onduidelijkheid blijft over toekomst. Bourgeois hoopt dat daar nu snel knopen over worden doorgehakt.

"Mijn absolute voorkeur is dat ze terug naar af gaan. Dat ze zeggen: we gaan niet scheiden, we gaan dat herroepen en we blijven bij u. Ofwel dat ze minstens een uitstel vragen, waarin dan een nieuw referendum of nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Want ik denk dat de publieke opinie, en zeker de jonge mensen in het VK, stilaan inziet welke enorm zware gevolgen er verbonden zijn aan die brexit. En dan hoop je maar dat ze na een nieuw referendum of verkiezingen op hun stappen terugkeren."

"Alles wat ze willen"

En als ze willen doorzetten met die brexit? "Dan moet het hen duidelijk zijn dat ze het uittredingsakkoord waarover zo lang onderhandeld is - 585 pagina's - moeten aanvaarden. En dan zullen ze 1 rode lijn die ze tot nu toe hadden, moeten laten vallen."

De beste handelsverdragen kunnen worden gesloten door dat hele grote blok, genaamd de EU

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Bourgeois hint daarmee op een douane-unie met het Verenigd Koninkrijk, "net zoals Turkije verbonden is met de EU". "Minder nauwe banden kan je toch niet hebben? Dan hebben ze ongeveer alles wat ze willen: geen vrij verkeer van personen meer, ze moeten geen vaste bijdrage leveren aan het budget, ze vallen niet onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie en ze hebben de facto een oplossing voor het probleem van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland."

Dan moeten de Britten wel aanvaarden dat ze zelf geen handelsverdragen kunnen sluiten. "Maar daar hebben ze zwaar voordeel bij", argumenteert Bourgeois, "omdat de beste handelsverdragen kunnen worden gesloten door dat hele grote blok, genaamd de EU."

Meest gelezen