Syrische rebellen nemen grenspost met Israël in

Op de Golanhoogvlakte hebben islamistische rebellen de overgang tussen Israëlisch en Syrisch gebied veroverd op het Syrische leger. Het is al de tweede keer in enkele jaren tijd dat de rebellen die post in handen krijgen.
AP2012

De post in Quneitra is vanochtend na zware gevechten in handen gevallen van het Syrische rebellenfront Nusrat en enkele andere islamistische groeperingen. 

Daarbij zouden twintig Syrische militairen en vier rebellen gedood zijn. Aan Israëlische kant zou een officier gewond zijn geraakt. Daarop heeft het Israëlische leger het vuur geopend op de Syrische kant, maar het is niet duidelijk of daar opnieuw slachtoffers zijn gevallen.

Het is al de tweede keer dat de rebellen de Syrische kant van de doorgang op de Golan in handen krijgen. Vorig jaar was dat kortstondig al eens het geval. Op de Golan zelf wordt er al wel langer gevochten tussen het Syrische leger en rebellen.

De post in Quneitra is sinds het bestand van oktober 1973 de enige overgang tussen het door Israël geannexeerde deel van de Golan en Syrië. Veel wordt hij niet gebruikt, enkel voor de religieuze minderheid van de druzen die aan de Israëlische kant wonen en door VN-blauwhelmen die het bestand op de Golan controleren.

Dat die post nu bezet wordt door moslimrebellen, is vooral vervelend voor de druzen. Die religieuze groep wordt door extremistische moslims als "afvalligen van de islam" beschouwd en loopt het risico op discriminatie en moordpartijen. 

AP2014

De druzen, nieuw mikpunt in het Nabije Oosten?

De druzen vormen een kleine, maar belangrijke minderheid in het Nabije Oosten. De religie ontstond in de 11e eeuw als een zijtak van het zevener sjiisme of ismaïlisme in Egypte, maar wordt nu los beschouwd van de islam.

De druzen houden de meeste van hun geloofsovertuigingen geheim, maar zouden monotheïsten zijn met invloeden van het gnosticisme en het soefisme.

Nu vormen druzen een belangrijke minderheid in Israël, Libanon en in Syrië, waar ze vaak de kant van het regime van de alawitische president Bashar al-Assad kiezen.

AP2006

Meest gelezen