"Grote gevolgen voor financiële stabiliteit": Nationale Bank wil niet weten van verplicht hogere rentes op spaarrekeningen

De Nationale Bank vindt het geen goed idee om banken te verplichten om de rente op spaarrekeningen te verhogen. Verschillende politieke partijen dringen daarop aan, maar dat zou "tot aanzienlijke verliezen" bij vooral kleinere spaarbanken kunnen leiden, staat in een (gelekt) advies van de Nationale Bank.

Het is een doorn in het oog van veel mensen: de rente is gestegen, maar we voelen dat nauwelijks op onze spaarrekeningen. Bij een steekproef van onze redactie vorige maand kwamen we niet verder dan 0,6 procent rente. Dat terwijl de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt, al op 3,75 procent staat.

Het is ook de politiek niet ontgaan. Meerderheids- én oppositiepartijen roepen op om banken te verplichten bij wet om de rente te verhogen. De banken krijgen zelf meer rente om hun geld te parkeren bij de ECB én ze krijgen meer rente-inkomsten door duurdere hypotheekleningen. De burger moet daar mee van kunnen profiteren, klinkt het steeds luider.

De Nationale Bank is wel voorstander van "een geleidelijke verhoging van de spaarrente", maar een verplichting vinden ze geen goed idee. Dat schrijven ze in een rapport. "Volgens de wetsvoorstellen zouden banken nu 1,55 procent rente moeten betalen. Dat is ten opzichte van de minimumrente van 0,11 procent een meerkost voor de banken van 4,5 miljard euro", staat er te lezen.

Niet elke bank zou even hard getroffen worden door een verplichte verhoging, maar als je weet dat er zo'n 300 miljard euro staat geparkeerd op Belgische spaarrekeningen, maken een paar procenten een gigantisch verschil. "Banken met een hoog percentage aan spaarrekeningen zouden worden geconfronteerd met zeer aanzienlijke verliezen. Een verplichte verhoging kan zo een grote impact hebben op de financiële stabiliteit."

Banken zijn niet gehaast
Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck

De banken krijgen kritiek dat ze hun spaarrentes niet sneller optrekken. "Banken zijn niet gehaast", verwoordt onze financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck het in een VRT NWS Live. "En als ze de rente fors verhogen, doen ze dat op nieuwe types spaarrekeningen en die stap zetten mensen vaak niet. We veranderen ook niet, we sparen toch. De banken weten dat, maar als ze te lang wachten, is er toch een risico dat klanten vertrekken."

Onze financiële expert herinnert er ons ook aan dat wie nu spaart op een spaarrekening sowieso geld verliest. "De inflatie bedraagt zo'n 5 procent, dus we verliezen allemaal voortdurend koopkracht, ook als de rente fors zou stijgen."

Wat moeten we dan doen met ons geld? "Draai het of keer het hoe je wilt, maar als je een hoger rendement wilt, zal je meer risico moeten nemen, zoals bijvoorbeeld met obligaties en aandelen. Maar er is geen juist of fout. Iedereen moet dat voor zichzelf persoonlijk afwegen."

BEKIJK - Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting bij het advies van de Nationale Bank:

Videospeler inladen...

Meest gelezen