Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Auteur Walter van den Broeck (82) overleden, bekend van "Groenten uit Balen" en "Brief aan Boudewijn"

De Kempense auteur Walter van den Broeck is overleden. Dat meldt zijn uitgeverij. Van den Broeck was jarenlang een van de populairste roman- en theaterauteurs in Vlaanderen en ontving twee Staatsprijzen. Hij werd 82. 

De Kempen waren een bijzonder vruchtbare bodem voor de verhalen van Walter van den Broeck. Hij werd geboren in Olen op 28 maart 1941, waar hij naar eigen zeggen al begon te schrijven toen hij 8 was: "Ik ben niet het soort schrijver dat met de pen in de hand ging zitten en zei 'ik ga beroemd worden'. Nee, ik wilde dat mijn vriendjes plezier hadden, dat was alles."

Je zit maanden en soms zelfs jaren opgesloten in een kamertje en intussen evolueert die wereld maar

Walter van den Broeck, auteur

Walter Van den Broeck bleef de Kempen trouw en verhuisde van Olen naar Turnhout, amper 20 kilometer verder. "Ik zit graag de hele dag thuis", zei hij daar zelf over. "Maar tegelijk ben ik ook hulpeloos, en dat komt door die schrijverij. Je zit maanden en soms zelfs jaren opgesloten in een kamertje om te schrijven en intussen evolueert die wereld maar."

BEKIJK - Walter van den Broeck leest de tekst "Eenzaamheid is herinneringen hebben die je aan niemand kunt vertellen" van Brigitte Bardot in "Winteruur" (22/02/2017):

Videospeler inladen...

Doorbraak met dank aan de koning

Walter van den Broeck schreef tientallen romans. Doorbreken deed hij met "Brief aan Boudewijn" in 1980. Waarin hij - opnieuw - zijn eigen jeugdverhalen verweefde in een fictief verhaal. De roman leest als een brief aan de toenmalige Belgische koning. De roman werd ook opgestuurd naar het koningshuis, maar een ontmoeting met koning Boudewijn heeft nooit plaatsgevonden.

"Ik heb wel een bedankbriefje gekregen van zijn kabinetschef met de melding dat de koning 'het zeker zal lezen'. Of hij dat nu echt gelezen heeft, dat weet ik dus niet. Jaren later sprak ik Wilfried Martens en die zei 'Wees maar zeker dat de koning het heeft gelezen'."

BEKIJK - Walter van den Broeck leidt "koning Boudewijn" (Kurt van Eeghem) rond in zijn streek aan de hand van zijn boek "Brief aan Boudewijn"(Kurt en Co, 5 januari 1983):

Videospeler inladen...

Het beleg van Laken

Zelf was Walter van den Broeck het meest trots op zijn "koningscyclus" van vier romans: "Het beleg van Laken", "Gek leven na het bal", "Het gevallen baken" en "Het leven na beklag". Vier titels met dezelfde letters, verschenen tussen 1985 en 1992. Ze werden in 1999 gebundeld als "Het beleg van Laken", een klepper van 1.400 pagina's. 

"Daar heb ik heel lang aan gewerkt en dat is geworden wat ik ervan wilde maken. Wat een lezer daar nu verder mee doet of aan heeft, dat weet ik niet. Maar ik vond het zelf de moeite waard om die onderneming tot een goed einde te brengen." Een deel ervan werd een aparte theatermonoloog, "De tuinman van de koning", een glansrol voor acteur Luc Philips.  

Groenten uit Balen

Naast romans is Walter van den Broeck vooral bekend van zijn theaterstukken. "Groenten uit Balen" schreef hij al in 1972 en het stuk gaat over de staking bij de Balense zinkfabriek Vieille Montagne. Talloze beroeps- en amateurgezelschappen hebben dat stuk intussen op de scène gebracht.

BEKIJK - Walter van den Broeck bij de première van "Groenten uit Balen" in 1972: "Wat in Balen is gebeurd, is belangrijk voor de hele wereld" ("Horen en zien", 12 januari 1972):

Videospeler inladen...

In 2011 werd "Groenten uit Balen" verfilmd met onder meer Stany Crets en Evelien Bosmans in de hoofdrollen.

BEKIJK - De trailer van "Groenten uit Balen" van regisseur Frank Van Mechelen:

Walter van den Broeck volgde het nieuws op de voet en schreef over heel wat actuele thema's. Het maakte van hem jarenlang een van de populairste en meest gespeelde theaterschrijvers van Vlaanderen. In 2012 maakte hij in opdracht van regisseur Michaël De Cock nog het stuk "Biechten", over het kindermisbruik binnen de Kerk. Dat werd later het boek "Het alfabet van de stilte".

Schrijven is voor mij een poging om er niet te zijn

Walter van den Broeck, auteur

"Schrijven is voor mij een poging om er niet te zijn", legde van den Broeck zijn manier van werken ooit uit in "Touché" op Radio 1. "Ik duik een andere wereld in, en ik schrijf daar. Je zou ook op vakantie kunnen gaan, maar dat is me te omslachtig. Zolang ik bezig ben, voel ik mij perfect gelukkig."

Stoppen was dan ook erg moeilijk; Van den Broeck kondigde verschillende keren een laatste roman aan. Recent maakte hij nog een bewerking van het verhaal van Tijl Uilenspiegel en schreef de roman "Crossroads" over een dorpscafé. Vorig jaar, op zijn 82e, verscheen "De lastige liefde", bij uitgeverij Vrijdag. Het werd zijn 30e en allerlaatste boek, over zijn broer. 

In april verschijnt de biografie van Walter van den Broeck, "Thuiskomen", van de hand van Jos Borré, die veel gesprekken met de auteur voerde.

BEKIJK - Een portret van Walter van den Broeck ("Ziggurat", 19 februari 1995):

Videospeler inladen...

Twee keer de Staatsprijs

Walter van den Broeck werd meermaals bekroond voor zijn werk, onder meer met de Staatsprijs voor Toneel (1982), de Henriette Roland Holst-prijs (1982) voor "Brief aan Boudewijn" en de Staatsprijs voor Proza (1993) voor de cyclus "Het beleg van Laken". Van den Broeck is bovendien ereburger in zijn geboorteplaats Olen en zijn woonplaats Turnhout.

Archief in veilige handen

2 jaar geleden droeg Walter van den Broeck zijn volledige archief over aan het Letterenhuis in Antwerpen, precies 50 jaar na de eerste opvoering van "Groenten uit Balen" door het Brussels Kamertoneel in het Volkshuis in Balen. 

Het archief van Walter van den Broeck is volgens het Letterenhuis een van de meest complete auteursarchieven van zijn schrijversgeneratie. Het biedt een overzicht van al zijn werken en geeft inzicht in het werkproces van de schrijver. Er zit documentatie bij, maar ook kladversies, verbeterde versies en correspondentie. 

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Meest gelezen