Druiven oogsten op 24 meter hoog dak in Hasselt: “Meer groen in de stad en veel zon voor de druiven"

In Hasselt zijn vandaag de druiven geplukt die daar de voorbije maanden op een 24 meter hoog gebouw geteeld zijn. De druiven werden gekweekt aan 40 druivenstokken, op een dakterras.  De wijnbouwer ziet voordelen door de overvloedige zon op het dak, terwijl het gebouw klimaatbestendiger wordt. 

Daktuinen zijn niet nieuw, maar een wijngaard op een industrieel gebouw? Dat is wellicht toch een primeur in Europa. De eer is voor het silogebouw waar nu architectenkantoor a2o is gevestigd, een gerenoveerd industrieel pand met nu dus ook een wijngaard op 24 meter hoogte. Vandaag werden daar voor het eerst druiven van geoogst. “De hoogte biedt voordelen: je hebt geen belemmering tot de zon, en bovendien is het winderiger. Daardoor drogen de druiven sneller, en heb je minder schadelijke schimmels”, legt Ghislain Houben, de wijnbouwer op het dak, uit.

Druivenstokken staan normaal diep in de grond geworteld, maar dat is op een dak niet mogelijk. “Hier staan ze in potjes van zeven liter, gevuld met substraat.” Dat substraat is een arme grond. “En dat zorgt ervoor dat de stokken volledig van ons afhankelijk zijn voor de voeding die ze krijgen. Daardoor hebben ze niet de behoefte om met hun wortels diep in de grond te gaan.”

BEKIJK - Druiven kweken op grote hoogte heeft zo z'n voordelen:

Videospeler inladen...

Klimaat

“Het is voor ons ook een experiment om te kijken of we daken kunnen inzetten om aan wijnbouw te doen in een stad”, verklaart Jo Berben van a2o-architecten, wiens kantoor in het gebouw onder de druivenstokken ligt. Berben ziet het experiment dan ook als een stap vooruit: “Het is een uitdaging om steden klimatologisch leefbaar te houden. De bladeren houden de zon tegen, en maken dat het gebouw dus minder snel opwarmt. Hopelijk kunnen we volgend jaar uitbreiden naar omliggende gebouwen. Maar sowieso gaan we eerst een receptie doen met wijn van onze eigen druiven!”

Meest gelezen