BELGA

Negatief advies voor Grote Moskee: "Marokkaanse spionnen in het bestuur, Moslimexecutieve moet orde op zaken stellen"

De Grote Moskee, de belangrijkste gebedsplaats voor moslims in ons land, krijgt wellicht geen erkenning. Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) geeft een negatief advies, omdat er Marokkaanse inmenging dreigt in het bestuur van de moskee. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, De Morgen en RTBF.

Na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016 kreeg de Grote Moskee in Brussel veel kritiek. De uitbater van de moskee, het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICCB), werd gefinancierd door Saoedi-Arabië, en stond dus onder invloed van een strikt conservatieve, salafistische islam. Dat moest veranderen, vond de overheid. In april 2019 moest het ICCB de moskee verlaten, en uiteindelijk kwam het beheer bij de Moslimexecutieve, het verkozen vertegenwoordigingsorgaan van de moslims in ons land.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar ook daar blijkt dus een probleem te zitten, vertelde minister Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1: "Het nieuwe bestuur heeft een erkenningsaanvraag ingediend, en ik heb daarvoor nu een negatief advies gegeven, omdat de inlichtingendiensten mij melden dat er sprake is van Marokkaanse inmenging en spionage in de Grote Moskee. Marokko probeert op die manier om Belgische moslims naar zijn hand te zetten. En dat is natuurlijk een serieus probleem." Volgens onze informatie zou de Staatsveiligheid hebben ontdekt dat verschillende mensen uit de Moslimexecutieve Marokkaanse spionnen zijn. "Bepaalde figuren worden rechtstreeks aangestuurd door het Marokkaanse regime. Met andere woorden: men belet dat zich hier een Belgische islam ontwikkelt."

"Moslimexecutieve moet schoon schip maken"

Voor de Grote Moskee betekent dat niet dat ze nu de deuren moet sluiten. De dagelijkse werking blijft voorlopig gewoon verder gaan, maar de erkenningsprocedure wordt opgeschort. Dat is nog geen definitieve weigering, de Moslimexecutieve kan haar aanvraag nog aanpassen, en andere mensen naar voren schuiven. "Maar dan moet er wel eerst schoon schip gemaakt worden", benadrukt de minister.

Het probleem is dan ook ruimer dan alleen de Grote Moskee: "Het gaat telkens over dezelfde figuren die opduiken bij de Executieve, ook bij aanverwante vzw's. Daarom wil ik de Moslimexecutieve ook tot de orde roepen. Ik wil de procedure opstarten om alle organen van de Executieve te vernieuwen. Want nu is die niet representatief voor alle moslims in ons land. Er zit bijvoorbeeld geen enkele vrouw in, de diversiteit binnen de islam wordt niet goed vertegenwoordigd en er is geen representativiteit van de verschillende taalgemeenschappen."

"Dus er moet echt orde op zaken worden gesteld, met moslims die het goed menen. Ik stel vast dat er veel moslims zijn in ons land die op een perfecte manier de islam beleven. Ik roep hen dus op: sta op, laat je horen en toon dat je het verschil kunt maken. Het is mijn ambitie om ook met de ministers van de deelstaten ervoor te zorgen dat we werk maken van een vooruitstrevende islam in ons land, die de banden doorknipt met het buitenland, en die ruimte biedt aan de vele jongeren die hun geloof willen belijden, op een manier die verzoenbaar is met onze samenleving."

Ik roep alle moslims op die een Belgische islam willen beleven: sta op en maak het verschil

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie

"De personen die genoemd zijn, moeten de eer aan zichzelf houden", zegt Van Quickenborne nog. Mocht dat niet gebeuren en mocht de moslimexecutieve zelf geen schoon schip maken, dreigt Van Quickenborne met verdere stappen. "Ik kan bijvoorbeeld de concessie opzeggen, of de subsidiëring", zegt hij, maar voegt er meteen aan toe dat hij "geen oorlog wil" en dat de executieve "met zichzelf in het reine moet komen".   

Diezelfde Moslimexecutieve heeft ook een vzw opgericht die moet instaan voor de opleiding van Belgische imams, zodat er geen buitenlandse imams naar ons land moeten komen. "Die opleiding is geen groot succes, zacht uitgedrukt. En nu blijkt ze dus ook in de greep van het buitenland. Dus ook daar moeten we ingrijpen." In het bestuur van de vzw die de opleidingen verzorgt, zou ook een vertegenwoordiger zitten die sterke banden heeft met de Turkse overheid.

Herbeluister hieronder het gesprek met minister Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen