Videospeler inladen...

Mogen handelszaken cash geld weigeren?

Steeds minder Belgen betalen met cash geld. Maar wie het toch graag blijft doen, kan dat niet overal. Mogen handelszaken briefjes en munten zomaar weigeren? Radio2 vraagt het aan Lien Meurisse van de FOD Economie.

De Belg doet het goed op vlak van digitale betalingen.Ā We betalen intussen alĀ 48 procent van onze aankopen met de kaart of via een app. BelgiĆ« staat hiermee zelfsĀ op de vierde plaats van landen op het gebied van online betalingen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

BEKIJK - Er zijn winkels, restaurants en cafƩs waar cash geld zelfs niet meer aanvaard wordt, maar er bestaat een Europese wet die zegt dat het een wettelijk betaalmiddel is en dat een handelaar cash geld moet aanvaarden:

Videospeler inladen...

Contant geld is en blijft een wettelijk betaalmiddel

We zijn dus koploper op vlak van digitale betalingen, maar we betalen nog steeds 45 procent van onze aankopen met cash geld. Toch aanvaarden meer en meer handelszaken geen cash geld meer. En deze boodschap zie je ook vaker geafficheerd: 'no cash'. Maar mag dat wel, cash geld weigeren?

Radio2 stelt de vraag aan de FOD Economie. "Er is een Europese verordening die zegt datĀ cashbetalingen in geen geval geweigerdĀ mogen worden. Contant geld is en blijft een wettelijk betaalmiddel dat een handelaar niet mag weigeren. Behalve in bepaalde uitzonderlijke en tijdelijke gevallen", zegt Lien Meurisse van FOD Economie. "Trouwens, elke handelszaak is ook verplicht om minstens Ć©Ć©n digitaal betaalmiddel aan te bieden."

Wanneer mag men wel cash geld weigeren?

Er zijn 4 gevallen waarbij de verkoper wel cash geld mag weigeren:

  1. Wanneer de klant metĀ meer dan 50 muntenĀ wil betalen voor Ć©Ć©n betaling of wanneer het te betalen bedrag hoger is dan 3.000 euro.
  2. Wanneer de handelaarĀ niet genoeg wisselgeldĀ heeft of omdat deĀ waarde van het aangeboden bankbiljet niet in verhoudingĀ staat tot het bedrag van de aankoop. Wanneer je bijvoorbeeld wil betalen met een briefje van 200 of 500 euro, dan kan er over 'onevenredigheid' gesproken worden wanneer het te betalen bedrag minder dan 50 procent van het bankbiljet bedraagt.Ā 
  3. Wanneer de handelaar kan rechtvaardigen dat er een 'uitzonderlijke en tijdelijke veiligheidsbehoefte'Ā is in de betrokken buurt. Denk bijvoorbeeld aan een of meer overvallen of inbraken in de handelszaak of in de onmiddellijke omgeving. Dit kan enkel als er een tijdelijk en dreigend gevaar van plaatselijke inbraken is.
  4. En dit is wellicht de meest logische wetgeving: hetĀ spreekt vanzelf dat een handelaar bankbiljetten ook kan weigeren wanneer hij ernstige redenen heeft om aan te nemen dat deĀ biljetten valsĀ zijn.

Het staat duidelijk geafficheerd: mag het dan wel?

Als de handelaar in Ć©Ć©nĀ van bovenstaande uitzonderingen valt, kan hij dit op een affiche meedelen die zichtbaar is voor de klant. MaarĀ bij die mededeling moet ook vermeld staan om welke reden de handelaar cash geld weigert. Die kan bijvoorbeeld melden dat die geen cash geld van 3.000 euro of meer aanvaardt. Maar zonder reden een affiche ophangen waarbij hij aangeeft dat er geen cash aanvaard wordt - zonder in de uitzonderingsgevallen te vallen - mag niet.Ā 

Waarom mag ik niet met cash betalen op de bus of tram?

De Lijn heeft beslist om geen cash betalingen meer te aanvaarden in de voertuigen. Karen Van der Sype van De Lijn legt uit hoe dat komt. "Ritten zonder contant geld zijnĀ zowel voor de chauffeur als voor de reiziger veiliger.Ā Op die manier willen we criminaliteit tegengaan."

Cash betalingen aanvaarden door de chauffeur heeft ookĀ een bijzonder grote impact op de stiptheid en doorlooptijd van de voertuigen. "De chauffeur kan zich beter focussen op het op- en afstappen van de reiziger. Er is ook meer tijd om te focussen op personen met een beperking. Algemeen komt het dus ook de verkeersveiligheid ten goede."

Je kan wel op voorhand je ticket kopen met cash geld. "Betalen met cash geld voor een vervoerbewijs of abonnement blijft mogelijk in de fysieke verkooppunten van De Lijn, de zogenaamde Lijnwinkels.Ā Ā Daarnaast werkt De Lijn samen met een uitgebreid verkoopnetwerk vanĀ kranten- en buurtwinkelsĀ waar vervoerbewijzen cash kunnen aangekocht worden door occasionele reizigers", besluit Karen Van der Sype.Ā 

Meest gelezen