Burgemeesters behouden vertrouwen in Mechelse politieleiding

Bart Somers (Open VLD) en Eddy Bevers (N-VA), de burgemeesters van respectievelijk Mechelen en Willebroek, zijn op de hoogte gebracht van het feit dat er een onderzoek loopt in verband met de zaak-Salah Abdeslam. Een tip over het onderduikadres van die terreurverdachte werd niet in de databank geplaatst en sindsdien ligt het Mechelse politiekorps onder vuur. De burgemeesters zeggen dat ze het vertrouwen in de leiding van de politie behouden. De oppositie vraagt dat de korpschef op non-actief gezet wordt.
Burgemeester Somers (vooraan) en commissaris Bogaerts.

In een gezamenlijke persmededeling zeggen Somers en Bever "dat ze op de hoogte werden gebracht dat het parket een opsporingsonderzoek start naar mogelijke strafrechtelijke feiten, meer bepaald het mogelijk niet vatten van informatie in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie". Voorlopig richt het onderzoek zich niet op specifiek genoemde personen - is het dus niet gericht op de korpschef van Mechelen, commissaris Yves Bogaerts - en behouden de burgemeesters het vertrouwen in de politieleiding.

Het politiecollege van Mechelen-Willebroek is in deze zaak de tuchtoverheid, de autoriteit die straffen kan opleggen. Volgens de mededeling heeft het politiecollege "alle vertrouwen in het strafonderzoek. Bevers en Somers hopen dat dit onderzoek snel klaarheid brengt, zodat tegen eventuele wantoestanden kordaat kan worden opgetreden. Tegelijk kan dan ook de rust terugkeren".

De beide burgemeesters zeggen dat ze dit onderzoek heel ernstig nemen, maar dat er bij de huidige stand van zaken "geen enkele juridische grond of reden is om maatregelen te nemen tegen welke politiefunctionaris dan ook. Zoals het in een rechtstaat past, dient de tuchtoverheid hiervoor het strafonderzoek af te wachten."

Somers en Bevers hebben een brief geschreven naar het Comité P, de parlementaire onderzoekscommissie en de parlementaire begeleidingscommissie van het Comité P, om inzage te krijgen in het rapport van het comité P zodra dit beschikbaar is, zodat ze als bestuurlijke overheid de juiste conclusies kunnen trekken uit dat rapport.

"In afwachting van dit onderzoek en het ter beschikking hebben van het rapport van het Comité P - en tot het bewijs van het tegendeel - behoudt het politiecollege evident het vertrouwen in het politiekorps en in alle leden ervan", zo besluiten de burgemeesters hun mededeling.

Non-actief

De fractieleider van de Mechelse SP.A-oppositie, Caroline Gennez, vindt dat burgemeester Somers niet anders kan dan de korpschef voorlopig op non-actief te zetten, nu er een onderzoek loopt in de zaak van de tip over een kennis van terreurverdachte Salah Abdeslam. Gennez herhaalde ook haar oproep om zo snel mogelijk de politieraad samen te roepen.

Hoewel er in het dossier voorlopig niemand in verdenking is gesteld en volgens Somers het onderzoek "zich niet op specifiek genoemde personen richt", vindt Gennez de maatregel toch al nodig, opdat "de sereniteit in het politiekorps en het vertrouwen van de Mechelaar in de politie gegarandeerd kan worden". "In het verleden heeft de burgemeester de korpschef al eens voor minder zware feiten tijdelijk op non-actief gezet", zegt ze bovendien.

"De mensen in Mechelen en Willebroek hebben eindelijk recht op duidelijkheid", stelt Gennez, die de gang van zaken in het korps in een ruimere context wil bespreken op de politieraad.

De zaak draait rond een tip die eind vorig jaar mogelijk naar de verblijfplaats van de toen voortvluchtige Abdeslam had kunnen leiden. Volgens verschillende media werd de informatie niet meteen ernstig genomen vanwege een conflict tussen korpschef Yves Bogaerts en de agent die de tip leverde. De voorbije weken doken er ook verschillende verhalen op over pesterijen en mogelijk racisme in het politiekorps van de zone Mechelen-Willebroek.

Meest gelezen