Oppositiepartijen niet onder de indruk van begrotingsakkoord, Voka spreekt van "gemiste kans"

De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het donderdag eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. "De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust", luidt het bij N-VA. De regeringspartijen blikken al vooruit naar volgende akkoorden.

Het rapport dat het Monitoringcomité opstelde voor de begrotingscontrole, gaf aan dat het tekort 1,1 procent lager ligt dat wat in oktober vorig jaar was begroot. "Dat betekent twee dingen", stelt premier Alexander De Croo tijdens het vragenuurtje in de Kamer. "Dat betekent dat de hemel aan het opklaren is én dat het begrotingswerk met de nodige sérieux en degelijkheid is gedaan."

De premier herinnert eraan dat de oefening plaatsvindt na twee grote crisissen. "Deze regering heeft de keuze gemaakt de schokken op te vangen. Dat kost geld, maar wij hebben ervoor gekozen de mensen niet zomaar in kou te laten staan." Volgens De Croo heeft de regering nu ook meer gedaan dan wat tijdens een klassieke begrotingscontrole mag worden verwacht. De netto-inspanning bedraagt 1,75 miljard euro, maar bruto gaat het om 2,65 miljard euro, rekent hij voor.

Sander Loones van oppositiepartij N-VA is het daar niet mee eens. "De realiteit is dat de begroting op een jaar tijd van een tekort van 15 miljard euro naar 20 miljard euro is gegaan. Er gebeurt veel te weinig", aldus Loones. "Zelfs Italië, Spanje en Griekenland hebben een betere begroting dan u."

BEKIJK - "We zitten nog altijd met een tekort van meer dan 20 miljard euro. We gaan naar tekorten van meer dan 6 procent van het bbp. Dat betekent dat we veroordeeld zullen worden door Europa", reageert Sander Loones (N-VA) in "Villa politica":

Videospeler inladen...

Gebroken beloftes

Sophie Merckx (PVDA) laakt dat de regering de gepensioneerden laat betalen en dat er wordt bespaard in gezondheidszorg. "U hebt uw beloftes gebroken, de Engies en Delhaizes hebben gewonnen." Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) hekelde dat de meerderheid bespaart op de laagste pensioenen en uitkeringen. "U moet besparen op migratie en niet op de allerzwaksten."

BEKIJK - "De belofte van de verhoging van de minimumpensioenen gaat niet gebeuren. Ik vind dat het niet kan dat men opnieuw geld bij de gepensioneerden gaat halen", reageert Raoul Hedebouw (PVDA) in "Villa politica":

Videospeler inladen...

Gemiste kans

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, beschouwt het akkoord over de federale begrotingscontrole als een gemiste kans voor verdere hervormingen. Van echte hervormingen is er volgens Voka geen sprake.

"Er wordt bespaard, maar niet hervormd. Het zijn de bedrijven die - opnieuw - de grootste nieuwe lasten te slikken krijgen: de verhoging van de investeringsaftrek wordt uitgesteld, de minimumbelasting voor multinationals wordt maximaal verhoogd, de voordelige regeling voor de eerste aanwervingen wordt ingesnoerd", zegt Hans Maertens van Voka. 

"De federale regering mist opnieuw een kans om structureel te hervormen. De rekening wordt gewoon doorgeschoven naar de bedrijven. Men vergeet dat de bedrijven nog volop herstellen van de coronacrisis, de energiecrisis en de inflatiecrisis met de automatische koppeling van de lonen aan de index als een molensteen rond de nek van de ondernemingen."

Stapje gezet

De ondernemersorganisatie Unizo noemt het begrotingsakkoord een eerste signaal dat men de ernst van de budgettaire ontsporing inziet. "Het feit dat men tijdens een begrotingscontrole stappen zet om te besparen, is een goed teken, maar het grote werk is voor 2024", zegt topman Danny Van Assche.

Unizo betreurt wel dat er wordt gesnoeid in de vermindering van de werkgeversbijdragen bij de kleinste bedrijven en dat de verhoogde investeringsaftrek wordt uitgesteld.

Klimaatstap

Bond Beter Leefmilieu reageert met onbegrip dat de federale regering de 13 miljard euro milieuschadelijke subsidies ongemoeid laat. Een grote gemiste kans om van de budgettaire oefening ook een sterke klimaatstap te maken. 

De lijst milieuschadelijke subsidies is veel te lang: salariswagens, tankkaarten, korting op accijnzen voor de professionele diesel, allerhande fossiele energiesubsidies voor bedrijven, en cadeaus zoals de verlaagde BTW op pesticiden.

Geen structurele maatregelen voor kmo's en zelfstandigen

De zelfstandigenorganisatie NSZ is niet onder de indruk van het begrotingsakkoord. NSZ betreurt het ontbreken van structurele maatregelen voor kmo's en zelfstandigen.

"Er worden stappen gezet om te besparen, maar niet om structurele maatregelen te bieden aan zelfstandigen en kmo's. Dat is een gemiste kans", meldt NSZ. Die structurele maatregelen moesten volgens het NSZ een tegengewicht bieden voor de torenhoge kosten voor personeel en energie waarmee bedrijven kampen.

Kinderarmoede

Netwerk tegen Armoede laakt dat de begrotingscontrole is uitgedraaid op "besparingen op de kap van mensen met de laagste inkomens". Volgens de armoedeorganisatie creëert de regering zo zelf de volgende generatie kinderen die in armoede zal opgroeien.

De federale regering schrapte onder meer de laatste schijf van de verhoging van de laagste uitkeringen en ook de minimumpensioen stijgen minder snel dan voorzien. Netwerk tegen Armoede haalt aan dat dat net besparingen zijn die de mensen met de laagste inkomens het hardst zullen treffen. Dit terwijl deze besparingen de samenleving op langere termijn veel meer zullen kosten.

Meest gelezen